Kan dankbaarheid het immuunsysteem verbeteren?

Kan dankbaarheid het immuunsysteem verbeteren?

Foto: Zac Durant op Unsplash

Het spirituele tijdschrift Happinez bracht vorige week een artikel uit op hun site: ‘Dit is hoe dankbaarheid je immuunsysteem kan verbeteren.’ Het statement onderbouwen zij met de uitspraken van Dr. Joe Dispenza, Amerikaans neurowetenschapper. ‘Als je drie keer per dag tien minuten aandacht geeft aan dankbaarheid, waardering en vriendelijkheid in plaats van angst, dan kan je je immuunsysteem met zo’n 50% verbeteren.’

Dr. Joe Dispenza, de bron van de Happinez, heeft zijn opleidingen tot neurowetenschapper behaalt en focust zich nu vooral op spiritualiteit. Zijn website is tegelijkertijd een webshop die vol staat met zijn boeken, online cursussen, muziek, meditaties en zelfs eigen merchandise zoals T-shirts en oogmaskers (van dertig dollar!). Vrij commercieel allemaal. Is daarom deze bron niet betrouwbaar? Nee, hiervoor moeten we dieper in de stof duiken die hij verkondigt.

Ernst Bohlmeijer, hoogleraar op Universiteit Twente, en Marijke Schotanus-Dijkstra, ook hoogleraar op Universiteit Twente, publiceerden in 2018 het wetenschappelijk artikel Dankbaarheid als bron van veerkracht en welzijn in het vakblad Positieve Psychologie. Zij onderzochten wat dankbaarheid voor invloed heeft op het welzijn van de mens. Zij stellen van te voren vier verschillende definities van het begrip dankbaarheid. Dankbaarheid is natuurlijk een vrij breed en subjectief onderwerp. Dr. Joe Dispenza geeft hier geen specifieke definitie aan. Dus kan je de claim van de dokter wel serieus nemen als hij een deel van zijn uitspraak niet definieert?
Het onderzoek van Bohlmeijer en Schotanus-Dijkstra (2018) wordt vervolgd in de opzet. Drie groepen, ‘de dankbaarheidsgroep’, ‘de controlegroep’ en ‘de wachtlijstgroep’ worden zes weken lang gemonitord. De ‘dankbaarheidsgroep’ krijgt elke week nieuwe dagelijkse opdrachten in het thema van dankbaarheid. Na de zes weken kunnen er een paar dingen geconcludeerd worden aan de hand van de cijfers: de ‘dankbaarheidsgroep’ heeft een hogere score op alle vlakken die worden onderzocht. Het mentaal welbevinden is beduidend hoger dan voor de dagelijkse opdrachten.

Het volgende wetenschappelijk artikel doet ook onderzoek naar het effect van dankbaarheid op mensen. Liao & Weng (2018) ontwikkelden een onderzoek waar 232 studenten online aan meededen. De resultaten lieten zien dat een toename aan het gebruik van dankbaarheid voor een toename zorgde voor het gevoel van sociale verbondenheid en een grotere aanwezigheid van de zin van het leven. Het onderzoek laat dus zien dat dankbaarheid een positieve emotie is die het psychologische welzijn van de mens verbetert.

De British Journal of Health Psychology (2019) gaat nog een stap verder. Het gebruik van dankbaarheid heeft weldegelijk een positief effect op de fysieke gezondheid ook al is dit nog niet zo vaak onderzocht. Zij claimen dat fysiek en psychologische gezondheid nauw met elkaar verband zijn. Jackowska, Brown, Ronaldson, en Steptoe (2016) concluderen dat de bloeddruk verlaagd kan worden door het dagelijkse gebruik van dankbaarheid.

Marijke Schotanus-Dijkstra vertelt het volgende: ‘Er is te weinig onderzoek naar het effect van dankbaarheid op specifiek het immuunsysteem. Ik kan dus niet zeggen of deze claim waar of onwaar is.’

Dr. Joe Dispenza claimt dus dat driemaal daags 10 minuten stilstaan bij het gene waar jij dankbaar voor bent, het immuunsysteem kan verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat dankbaarheid erg veel positieve effecten heeft op het psychologisch welzijn en daardoor ook weer een positieve invloed kan hebben op het fysieke welzijn. Het immuunsysteem wordt in geen van deze onderzoeken behandeld. Of Dr. Joe Dispenza gelijk heeft? Het zou zomaar kunnen, hier is alleen nog niet genoeg bewijs voor.

Foto: Zac Durant op Unsplash

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *