De eerste same-sex huwelijken in Chili

De eerste same-sex huwelijken in Chili

Afgelopen week gebeurden er iets historisch in Chili. In de hoofdstad Santiago, vonden de eerste homohuwelijken ooit plaats. Pabla Heuser trouwde met Consuelo Morales. Ook treden Jaime Nazar na een relatie van 7 jaar en het krijgen van 2 kinderen in het huwelijksbootje met Javier Silva. Waar wij in Nederland al ruim 20 jaar Same-sex huwelijken voltrekken is dat in het nog vrij conservatieve Zuid-Amerika vandaag de dag nog steeds baanbrekend.  

‘’Nu kunnen we eindelijk zeggen dat we familie zijn, dat onze kinderen gelijk zijn en hopelijk een betere toekomst zullen hebben, niet zullen worden gediscrimineerd omdat ze twee ouders hebben die van elkaar houden’ – Javier Silva tijdens de persconferentie bij de burgerlijke stand van Providencia 

Chileense politiek  

Chili is een veelzijdig land. waar het vroeger gekenmerkt werd door een vrij conservatief rechts denkbeeld is er nu al sinds een aantal jaar een progressief links gedachtengoed in aantocht. Dit zorgt wel voor enig sinds een twee strijd in het land. Sinds 11 maart dit jaar is Gabriel Boric de nieuwe president in Chili een Linkse, feministische politicus. Boric is de jongste president tot nu toe en wil zijn regiem laten kenmerken door  ‘een feministische regering’. Deze linkse beweging werd al eerder inwerking gezet onder het bewind van Sebastián Piñera, die Boric voor ging. Het wetsvoorstel wat het homohuwelijk mogelijk zou gaan maken werd in 2017 ingediend en Piñera heeft er met man en macht aan gewerkt om dat nog voor het einde van zijn ambtstermijn mogelijk te maken. Op het nippertje stemde het congres afgelopen December in op het voorstel. Nu precies negentig dagen nadat de wet inging trouwden dus afgelopen week de eerste twee same-sex stellen in Santiago. Voor de maand maart alleen al staan er nog 150 bruiloften in de planning.  

de manier waarop ze naar elkaar keken en lachten, dat maakte de meeste indruk op mij. “ – oud president Sebastián Piñera 

De status van je relatie  

Vanaf 2015 was het in Chili mogelijk om geregistreerd partnerschap af te sluiten maar een echt huwelijk bleef tot afgelopen week nog uit. De voordelen van de huwelijksstatus is dat in het geval van Jaime Nazar en Javier Silva nu beiden geregistreerde ouders van hun kinderen kunnen worden. Met het geregistreerde partnerschap kon slechts één van hen die status krijgen.  

Er mogen nu in 30 landen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen waarvan Nederland het eerste land was waar dit kon. In echter 69 landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar en in sommige landen staat er nog steeds de doodstraf op. Chili is nu het 8ste Zuid Amerikaanse land wat zich opstelt voor het homohuwelijk.  

Nederland  

Ook in Nederland is er natuurlijk nog veel werk aan de winkel. Nederland telt zo’n 20.000 homo-echtparen. We waren lang de koplopers op dit gebied maar volgens Philip Tijsma van belangenvereniging COC is de emancipatie van de LHBTIers in Nederland nog verre van voltooid. Volgens de Europese ‘Rainbow index’ staan we nu op de 13de plek als het gaat om de veiligheid van mensen met een niet heteroseksuele geaardheid. Volgens het COC valt er ook bij ons vooral nog winst te behalen in het geregistreerde ouderschap. Het is nu bijvoorbeeld zo dat er officieel maar 2 ouders geregistreerd mogen worden per kind maar met de moderne gezinssamenstellingen van vandaag de dag is dat natuurlijk voor veel kinderen niet het geval. Kijk bijvoorbeeld al naar heteroseksuele ouders die scheiden, daarna een nieuwe partner krijgen, waarbij kinderen dus een ‘extra’ ouder hebben.  

Bij ons deze week in de TV-uitzending was Elias van Mourik (21) te gast.  Elias werd geboren in Veenendaal, is opgegroeid in Amerongen en uiteindelijk verhuisd naar Utrecht waar hij nu de studie Social Work volgt. Naast zijn studie is hij activist, woordvoerder, zanger, beginnend instrumentalist en model. Waar hij veel bekendheid mee kreeg was zijn  initiatief van het wel bekende regenboogfietspad op de uithof.  Telegraaf, AD, NOS Elias was vorig jaar in het landelijke nieuws overal te zien met zijn fietspad. Als bekend gezicht in Nederland binnen de LHBT+ gemeenschap vertelt hij in de uitzending vanuit zijn persoonlijke visie wat hij van een deel van deze vraagstukken vindt. Moet er volgens Elias nog veel gebeuren in Nederland als het gaat om acceptatie? En hoe kijkt hij naar de ontwikkelingen in Chili?  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.