Fact-check: Worden vrouwen agressiever en mannen juist minder agressief van de geur van babyhoofdjes?

Fact-check: Worden vrouwen agressiever en mannen juist minder agressief van de geur van babyhoofdjes?

We kennen bijna allemaal wel die ene bekende geur: de geur van een baby. Voor sommige van ons brengt dit goede herinneringen naar boven, maar voor sommige brengt dit nachtmerries weer naar boven. In deze fact-check gaan we een bijzondere claim fact-checken, namelijk: worden vrouwen daadwerkelijk agressiever van een babygeur en worden in tegenstelling tot vrouwen de mannen juist hier rustiger van?

Het magazine Quest psychologie bracht naar buiten dat vrouwen agressief werden van een babygeur en mannen juist minder agressief. Ze refereerde naar een onderzoek wat is uitgevoerd in Midden-Oosten, namelijk: Israël. Een groep neurobiologen, onder meer van het Weizmann Institute of Science, ontdekten het agressieve gedrag van de vrouwen en, juist het rustige gedrag onder de mannen, door middel van een experiment van geuren. De studie werd geleid door twee personen, het gaan om Dr. Eva Mishor en Prof. Noam Sobel.

Het onderzoek

De onderzoekers hadden een opmerkelijke methode van onderzoek. Ze plakten namelijk bij 67 mannen en 60 vrouwen een nep snor. De snep snor werd voorzien van een nagemaakte baby geur genaamd: Hexadecanal. Deze geur is te vinden op het voorhoofd van een baby. De proefpersonen speelden een computerspelletje. Vrouwen die de stof Hexadecanal onder hun neus hadden, werden meer agressief dan de vrouwen die dat niet hadden. Bij de mannen was het zo dat ze juist minder agressief werden van de babygeur. Dat de vrouwelijke deelnemers agressiever worden van de babygeur kan volgens de onderzoekers komen doordat de vrouwen hun baby’s willen beschermen. Terwijl mannen door de geur de baby’s minder snel aanvallen.

Reactie op onderzoek

Het onderzoek van de neurobiologen heeft een opmerkelijk resultaat gehaald, zegt onafhankelijk expert dr. Sietse de Boer. Volgens hem heeft het onderzoek laten zien dat wat gedacht werd, ook nu bewezen is. Maar toch heeft hij wel een kritische noot te melden over het onderzoek. ‘’De onderzoekers hebben niet gekeken naar fysiologische reacties van de geur. Als je dit namelijk zou doen dan zouden de resultaten een versterkend effect hebben.’’ Stelt de Boer.

De Boer zegt dat het eigenlijk onder de grens ligt van bewuste waarneming. Het is dan ook zeer opvallend dat Hexadecanal, de stof die te vinden is op de huid van een baby (met name het voorhoofd van een baby) gedrag van mannen en vrouwen verschillend laat uiten. ‘’Dit onderzoek laat zien dat als we ons ergens niet bewust van zijn in het dagelijks leven, dat dit niet wil zeggen dat we alsnog niet worden beïnvloed door geuren bijvoorbeeld. De uitkomst van dit onderzoek toont dus aan dat je onbewust iets doet, waar je nergens van op de hoogte bent’’. De Boer zegt: ’De mensheid gedraagt zich niet altijd naar de agressie die ze zelf voelen. Het kan dan ook zijn dat in dit onderzoek er mensen zich meer ingehouden hebben dan wat voor mogelijk is.’’

Conclusie

Het onderzoek van de groep neurobiologen, van het Weizmann Institute of Science, is volledig naar waarheid gemaakt en is dus waar! Naar mijns inziens ziet de site waar het onderzoek is gepubliceerd zeer professioneel en laten ze stap-voor-stap met alle bronnen zien waar dit onderzoek naar heeft geleid. De bronnen die zijn gebruikt voor dit onderzoek zijn ook allemaal ervaringsdeskundigen en hebben een goede reputatie op het gebied van de medische wereld. Wel heeft de Boer gelijk wat betreft de fysiologische reacties van de geur. Echter geen reden om het onderzoek in twijfel te trekken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.