Het aantal jonge vrouwelijke ondernemers neemt toe

Het aantal jonge vrouwelijke ondernemers neemt toe

Het aantal vrouwelijke ondernemers in Nederland stijgt fors, van 440.000 in 2013 tot 715.00 in 2022, een toename van 62%. Het aandeel vrouwen op het totaal aantal ondernemers stijgt veel minder hard, van 51 vrouwen op 100 mannen in 2013 (34%) tot 59 op 100 in 2022 (37%). Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Dr. Josette Dijkhuizen, gespecialiseerd in ondernemersvraagstukken, laat haar licht schijnen op vrouwelijk ondernemerschap. Daarnaast geeft ze tips over hoe je je eigen bedrijf begint en hoe we het ondernemers landschap inclusiever maken. Dijkhuizen: “Het verschil met mannen is kleiner geworden en het aandeel vrouwen in topfuncties is langzaam gestegen, blijkt uit de laatste Emancipatiemonitor uit 2020.”

Een reden voor de extra stijging is waarschijnlijk het gebrek aan baanperspectief hetgeen jonge mensen mogelijk aanzet tot een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat jongeren bovengemiddeld hard worden geraakt door de crisis. Jongeren zijn veelal werkzaam in sectoren die door de crisis een groot deel van het jaar gesloten zijn geweest, zoals de horeca en de detailhandel. Sommigen van hen zullen een studie gaan volgen, maar er is ook een groep die nu de sprong waagt naar een eigen bedrijf.” Iemand die de stap heeft genomen om haar eigen bedrijf te beginnen is Nina Stumpel. Zij heeft in 2019 samen met haar vader Cocktails by Nina opgericht.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.