Hoofd delegatie Lars Lourenco over het songfestival

Hoofd delegatie Lars Lourenco over het songfestival

Dit jaar gaat Nederland met kandidate S10 (Stien) naar Turijn, Italië, voor het Eurovisie songfestival 2022. Met het nummer “De Diepte” gaat zij Nederland vertegenwoordigen. Lars Lourenco is hoofd delegatie van Nederland en gaat met de kandidate mee naar het songfestival om haar daar te begeleiden door het gehele proces van het songestival. Dit houdt voor, tijdens en na in.

Het Eurovisie songfestival is een jaarlijkse liedjeswedstrijd in Europa. Het programma wordt door gemiddeld 185 miljoen mensen bekeken. Alle Europese landen en Australië doen mee aan dit programma. Duncan Laurence had in 2019 gewonnen met het nummer “Arcade” in Tel Aviv, Israël. Door de corona pandemie konden we in 2020 het festival niet organiseren. In 2021 werd het Eurovisie songfestival dan alsnog uitgezonden vanuit Nederland. Als winnaar moet je namelijk het jaar erop het Eurovisie songfestival organiseren. Vorig jaar had de band Måneskin gewonnen waardoor het songfestival dit jaar in Italië in de stad Turijn georganiseerd zal worden in mei.

Een kandidaat wordt gekozen door de selectiecommissie van het land. De selectiecommissie van Nederland 2021 bestaat uit 6 personen en wordt begeleidt door de hoofd delegatie. Voor dit jaar zaten Eric van Stade, Cornald Maas, Jan Smit, Sander Lantinga, Coen Swijnenberg en Joyce Hoedelmans in de selectiecommissie. Zij hebben de 21-jarige Stien den Hollander (S10) in 2021 al gekozen om voor ons dit jaar naar het songfestival te gaan. Na elf jaar aan Engelstalige nummers doet Nederland dit jaar weer mee met nummer in onze eigen taal. De hoofd delegatie is dit jaar Lars Lourenco. Naast het begeleiden van de selectiecommissie begeleidt hij ook S10 tijdens het songfestival. Daarnaast is hij hoofdvertegenwoordiger van de deelneemster.

S10 scoorde in 2021 al met haar meest geluisterde nummer op Spotify “adem je in” (remix met Frenna en Kevin) op de Nederlandse radio. Daarna heeft ze zich opgegeven voor het songfestival en is ze gekozen als kandidate. Na verschillende geruchten over dat Lakshmi gekozen zou worden, laat Eric van Stade namens de selectiecommissie weten dat het Stien den Hollander zal zijn die naar Italië gaat. Armin van Buuren en Jaap Beesema hadden zich ook opgegeven, maar zijn het niet geworden.

Het songfestival bestaat al sinds 1956. Jaarlijks wordt het festival in mei uitgezonden. Een groep landen, genaamd de Grote Vijf, komen automatisch in de finale. Deze landen zijn Frankrijk, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en sinds 2011 ook Italië. Een liedje mag niet langer duren dan 3 minuten. Deelnemers aan het festival moeten twee keer optreden. Eén keer voor de vakjury’s (50% van de stemmen) en nog een keer voor Televoting (andere 50% van de stemmen). Een deelnemend land mag natuurlijk niet op zichzelf stemmen. Je kan naast het organiseren van het bekende festival ook andere prijzen winnen. The press award, artistic award en de composer award heb je bijvoorbeeld. Je hebt ook officieuze prijzen, bijvoorbeeld de Barbara Dex Award voor slechtste kledingkeuze.

Sinds 2003 is er ook een junior Eurovisiesongfestival. Hieraan vooraf is er in Nederland al een televisie programma met een wedstrijd onder jongeren. Als je in Nederland wint, mag je voor Nederland gaan zingen. De kinderen (tussen de tien en vijftien jaar) maken schrijven zelf hun nummer en met behulp van instructeurs maken ze het nummer af.

Het nummer ‘de diepte’ waar S10 mee zal optreden is door haarzelf geschreven in samenwerking met Arno Krabman. De zangeres noemt het nummer een ode aan het verdriet en herinneringen die mensen met zich meedragen. Ze hoopt dat mensen zich minder alleen voelen na het luisteren van het Nederlandstalige nummer. Lourenco heeft positieve gevoelens bij de kandidaat van dit jaar. Op de vraag of hij een gok durfde te wagen op welke plek we terecht zullen komen moest hij een beetje lachen. “We proberen natuurlijk te winnen!” Van 10 tot 14 mei zal S10 te zien zijn op het podium in Turijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *