Doet april écht wat hij wil? 

Doet april écht wat hij wil? 

Beeld ter illustratie van het weer in april

Het weer in Nederland is misschien wel een van de meest voorkomende smalltalk onderwerpen. Ieder seizoen is er wel wat te zeggen over welk weer we kunnen verwachten. Toch is er één maand waarvan je zou kunnen zeggen dat alle seizoenen erin zitten; April! De uitspraak over deze maand luidt als volgt; ’April doet wat hij wil’, maar of deze maand echt zo opvallend fluctueert als alle andere maanden? 

Volgens Heidi Aalbrecht, schrijfster en woordenboekmaker voor de Dikke van Dale, zou de uitspraak voor zichzelf spreken. “De uitspraak is catchy en blijft hangen omdat het rijmt. De uitspraak is waarschijnlijk ontstaan doordat iemand zag wat er in de werkelijkheid gebeurde.”  

De seizoenen in Nederland geven een richtlijn naar de voorspellingen van het weer. Het KNMI heeft een overzicht per seizoen van het weer in het afgelopen jaar. Zo begon februari 2021 met ruim een week vorst en de laagst gemeten tempratuur van -16.2°C. De sneeuw verdween na een week en de hoogste tempratuur kwam uit op bijna 20°C. De zomer in juni begon met een hittegolf, maar dit werd snel ingeruild voor 50mm regen. De herfst was een zachte periode met een gemiddelde tempratuur van 11°C en weinig regen. De winter is met enkele stormen en regelmatig tempraturen boven het vriespunt ook niet streng geweest. De lente is warm begonnen met een zonnig maart. Weer1 voorspelt het weer voor de maand april met regenachtige en zonnige dagen, veelal bewolkt en tempratuurverschillen van ongeveer 10°C. 

Rico Schröder, meteoroloog bij weeronline, zegt dat op een normale dag het gemiddeld 9,8°C kan zijn in april. Dit is een verschil van 0,6°C met het vorige ‘normaal’ van 1981 tot 2010. De maximum tempratuur is ook gestegen in het nieuwe normaal van 1991 tot 2020, namelijk 0.8°C. Het ‘normaal’ van het weer wordt iedere tien jaar opnieuw bepaald. 

In vergelijking tot de andere maanden fluctueert de tempratuur van april het vaakst. Zo kan het per jaar al snel vier tot vijf graden verschillen. Ondanks de tempratuur verschillen, die als oorzaak worden gezien van stormen, stormt het weinig in april. De tempratuurverschillen zijn wel te verklaren volgens Maurice Middendorp, meteoroloog van Buienradar. De noordpool begint namelijk rond deze periode op te warmen en komt dichter bij de tempratuur van de evenaar. Hierdoor ontstaat een wind op 10km hoogte. Deze wind kan de kou van de Noordpool met zich meebrengen, wat ervoor zorgt dat de tempratuur in april daalt. Dat de tempratuur weer stijgt is te verklaren aan het zuiden van de aardbol. De warme lucht komt als golven langs Nederland. Hierdoor kan de tempratuur stijgen. 

Het is niet uit te sluiten dat april de enige maand is die ‘doet wat hij wil’. Zo kan het in de zomer koud en erg nat zijn in plaats van droog en warm. Wel is het kenmerkend voor april dat het een schakel maand is voor het weer.

Over de auteur

Josse Luiken

Enthousiast, vol met energie, pakt taken met beide handen aan en is graag sociaal. Niet bang om te ontdekken en te leren van nieuwe ervaringen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.