Franse verkiezingsdrukte

Franse verkiezingsdrukte

Arc de triomphe in de nacht.

Frankrijk maakt zich klaar voor de verkiezingen. Vanaf deze week mochten de presidentiële kandidaten campagne gaan voeren, extreemrechts lijkt deze verkiezingen veel stemmen te gaan pakken door “traditioneel Frankrijk” voor zich te winnen. Waar komt dat vasthouden aan cultuur vandaan? Onze verslaggever Tobias sprak met de Frans-Nederlandse student Jerome van Maastricht over de cultuursverschillen in Frankrijk. 

Macron gaat eigenlijk nog relatief veilig aan kop in de peilingen, zo heeft hij met 28% van de stemmen een ruime meerderheid op de tweede favoriet, Marine le Pen. Zemmour is terug te vinden op de vierde plek met een modeste 10% van de stemmen. Toch is de invloed van extreemrechts erg groot en het lijkt alsmaar groter te worden. 

Franse student Jerome van Maastricht zegt dat het succes van de extreemrechtse partijen Door een aantal dingen te verklaren valt. Zo noemt hij als belangrijkste factor de constante aanslagen die in Frankrijk plaatsvinden. “Dit heeft onder een groot gedeelte van de bevolking een anti-immigratie sentiment gecreëerd waarvan le Pen en Zemmour gebruik maken.”  

“Hoewel le Pen deze verkiezingen iets mildere standpunten heeft ingenomen, heeft haar tegenstander Zemmour daarbij ruimte gekregen om zijn standpunten te verharden en aan die kant van extreemrechts kiezers voor zich te winnen.” 

Jerome zegt dat de steun voor extreemrechts ook vanuit een religieus perspectief te verklaren valt. “Er hangt een sterk christelijke cultuur in Frankrijk, ook al merk je dat niet heel erg als je in de stad bent. Deze mensen hebben ook echt het gevoel dat de extreemrechtse partijen ervoor gaan zorgen dat hun cultuur blijft zoals dat altijd is geweest en in sommige gevallen weer terug naar vanouds en ja, daar valt geen immigratie, antiabortus en nationalistischer opstellen ook onder” 

Naast een groeiend extreemrechts sentiment onder de bevolking is er ook sprake van invloeden vanuit de media. De nieuwszender CNEWS heeft al heel wat commotie rond zich weten te creëren. Nos noemde het zelfs het ‘Fox News à la française’. De zender CNEWS is in handen van de Bretonse zakenman en mediamagnaat Vincent Bolloré.  

NOS zegt dat “De 69-jarige multimiljardair een ultraconservatieve katholiek is, die de Franse identiteit wil verdedigen. Hij gaf de ultrarechtse schrijver en polemist Éric Zemmour een dagelijks televisieprogramma op primetime. Zemmour’s radicale uitspraken bleken een ongekend succes. De polemist werd veroordeeld wegens het aanzetten tot rassenhaat, toch groeide het aantal kijkers en werd Zemmour populairder dan ooit. Hij besloot mee te doen aan de presidentsverkiezingen.” 

Omdat de stembussen over twee weken dan eindelijk open zullen gaan en de Fransen een nieuwe president kunnen kiezen klonk deze week het startschot voor het beginnen van de officiële campagne. Vanaf nu mogen er verkiezingsaffiches worden geplakt, verkiezingsfolders worden verspreid en moeten alle twaalf kandidaten evenveel zendtijd krijgen. 

De stembussen zullen 10 april geopend worden en als na de eerste ronde twee kandidaten overblijven zal de beslissing uiteindelijk weer twee weken later vallen.  

Het begin van deze campagne is niet aan controverse ontkomen. Zo werden verschillende presidentskandidaten al slachtoffer van bedreiging. Bij een rally van de extreemrechtse presidentskandidaat Zemmour scandeerden mensen in het publiek “Macron assasin” wat vertaald naar: “Macron moordenaar”. Andere kandidaten hebben de schuld bij Zemmour gelegd, zo tweette een andere presidentskandidaat Valérie Pécresse: “Zemmour liet dit toe: dat is een gevaar voor de democratie”. Macron heeft zelf echter nog niet gereageerd op de gebeurtenis.  

Macron sprak zich echter wel over een incident bij een rally van zijn felste tegenstander Marine le Pen. Ze werd tijdens haar speech aangevallen en moest door een bewaker van haar beschermd worden. “Dit is onaanvaardbaar. Ik ben geshockeerd”, reageerde Macron op de Franse televisie over de bedreigingen. “Ik bestrijd de ideeën van Le Pen. Maar met respect.” 

Macron, die in alle peilingen leidt voert zelf bijna geen campagne. Het wordt schertsend al “de meest minimalistische campagne uit onze geschiedenis” genoemd. Hij reageert op bijna niks, verlaat zijn paleis bijna niet en reageert niet op kritiek, tv-debatten zitten er ook niet bij en er staat maar een enkele rally in Parijs gepland aankomend weekend. Dit komt natuurlijk vooral doordat hij bezig is met het Oekraïens conflict waardoor hij ook veel steun uit de bevolking heeft gekregen.  

Over de auteur

Tobias Druijf

Als beginnend journalist/filmmaker focus ik mezelf nog volledig op mijn specialiseringsproces, Ik haal mijn kracht vooral uit samenwerken en nieuwe mensen ontmoeten. Ik ben creatief, experimenteel met een oog voor sociaal-maatschappelijke onderwerpen. Mijn passie ligt films/documentaires maken en conceptontwerp. Ik hou ervan om verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld kunst/cultuur en psychologie aan elkaar te verbinden om zo een volledig beeld mee te geven over een onderwerp of project.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *