Wat er gebeurt als de doeken in het theater zijn gevallen  

Wat er gebeurt als de doeken in het theater zijn gevallen  

De Koninklijke schouwburg is een bekend stadsmonument in Den Haag. Maar ook buiten de stad is het een belangrijk gebouw voor de kunst- en cultuursector in Nederland. De schouwburg is mede met Zaal 3 en Theater aan het spui, het huis van het Nationaal Theater, het grootste rondreizende toneelgezelschap van Nederland. Het pand, gelegen aan het Korte Voorhout heeft een prachtige, statige uitstraling. Het oude stadspaleis kent een rijke geschiedenis.  

Het gebouw werd ooit in 1766 gebouwd als paleis voor Carolina van Oranje-Nassau. Uiteindelijk heeft het nooit die functie gekregen. Eerst was er een kazerne gestationeerd voor het Franse leger tot pas later, in 1804, het de Koninklijke Schouwburg werd en die rol heeft het vandaag de dag nog steeds. Met een eigen kleding atelier en een monumentaal draaiend podium is het een uniek gebouw. Een gebouw wat door de eeuwen heen veel verhalen heeft opgevangen binnen haar muren.  

Sinds kort is er een rondleiding mogelijk door de schouwburg en dat is een razend succes. Waar ze eerst het plan hadden één dag in de maand de rondleidingen te gaan geven vinden deze nu wekelijks plaats. Er worden verhalen verteld over de geschiedenis van het gebouw, maar je krijgt ook een inzicht achter de schermen van het toneelgezelschap. Wat gebeurt er achter het doek? De kleedkamers, de coulissen en opslagruimtes, een inkijkje van onze toneelwereld. Verslaggeefster Femke Boonstra deed afgelopen week zelf mee aan de rondleiding en deed verslag voor ons. 

 Muziek: TrackTribe – Home for the Holidays

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.