De complexiteit van de eenvoud door Cornelis de Koning

De complexiteit van de eenvoud door Cornelis de Koning

Foto door Gwen

Het thema van deze week is kunst en cultuur. Tot 21 mei kunt u de expositie genaamd de complexiteit van de eenvoud bekijken in het Katwijks museum. Deze tentoonstelling is een samenstelling van schilderijen die allemaal gemaakt zijn door dezelfde schilder, Cornelis de Koning. Hij schildert verschillende stillevens, maakt uitwijkingen naar het surrealisme en maakt uitbreidingen van wereldberoemde bestaande schilderijen. Hoe is deze expositie tot stand gekomen en wie is de man achter het penseel?

KUNSTSCHILDER CORNELIS DE KONING (1957)

Cornelis de Koning is autodidact. Hij heeft het allemaal zelf moeten uitvinden en ontdekken. Zijn gereedschap: olieverf, penseel en zijn observatievermogen. Maar zijn fascinatie is toch vooral: licht. In alle verschijningsvormen. Licht als natuurkundig verschijnsel en licht als esthetisch fenomeen.

Cornelis de Koning schildert voornamelijk eenvoudige composities. Echter op zo’n indringende manier dat gewone, alledaagse voorwerpen een eigen leven gaan leiden. Zijn stillevens op paneel en op doek zijn een ode aan de schoonheid van het licht. Naast stillevens maakt hij ‘uitstapjes’ naar het surrealisme. En ook heeft hij het aangedurfd om uitbreidingen toe te voegen aan  bestaande wereldberoemde schilderijen. Zo heeft Cornelis ‘The Betrayal of Christ’ van Caravaggio geschilderd en uitgebreid met 2 apostelen. Ook heeft hij een nieuwe versie gemaakt van Het laatste avondmaal. Waarbij een ieder in een flinke discussie is gewikkeld met elkaar.

Tevens heeft hij een naar Dali verwijzend surrealistisch tafereel aan dit paneel toegevoegd. Dit grote werk (244 x 122cm) zal te zien zijn tijdens de tentoonstelling in het Katwijks Museum.

BRON: Katwijks Museum.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *