Jongeren betrekken bij kunst, dat doet Kunstbende Flevoland

Jongeren betrekken bij kunst, dat doet Kunstbende Flevoland

Foto door: Archief Kunstbende Flevoland

3 april is het zover. Dan beginnen de voorrondes van Kunstbende Flevoland. In maar liefst 7 categorieën kunnen jonge talenten, tussen de 13 en 18 jaar oud, hun creativiteit uiten door middel van onder meer muziek, dans, poëzie en expo. Kunstbende Flevoland biedt deze kans aan om creatieve ontwikkeling te stimuleren. “Terwijl er in de huidige maatschappij zoveel jeugd bezig is met kunst, durven ze niet deze stap te zetten”, Aldus Tessa Schrama van de organisatie Kunstbende Flevoland. Nu er dus toch zoveel om ons heen is en de creativiteit er wel degelijk is, hoe kunnen zij en de maatschappij, toch de jonge kunstmakers meer uit hun vel zien te krijgen?

Na intreding van de Cultuur Jongeren Paspoort (CJP) in 1961 was het de bedoeling om jongeren meer te betrekken bij kunst en cultuur. Het Parool maakte begin deze maand bekend dat de pas nog steeds niet echt uitnodigt tot kunst en cultuur participatie bij de jongeren doelgroep. Oudere bezoekers zouden vooral te vinden zijn bij traditionele kunstinstellingen, wat dus ook weer leidt tot enige desinteresse bij de jeugd. (Parool, 2022) Tessa Schrama merkt ook uit eigen ervaring de verschillen tussen benadering van kunst tussen jong en oud. “Jongeren vinden het wat spannend en zijn onwennig. Wat logisch is. Ouderen zijn weer net wat afstandelijker.”  Wel voegt ze daar aan toe dat zodra ouderen kunst tot zich hebben genomen wel weer helemaal enthousiast zijn.

Categorieën
Kunstbende Flevoland is in hun betreffende regio bezig om jongeren te werven kunst te komen vertonen. Vorig jaar deden meerdere jongeren in verschillende categorieën mee en dit jaar zal dit ook weer kunnen. Op hun YouTube kanaal zijn de kandidaten uit de voorrondes van vorig jaar te zien. Zo is te zien dat Pelle in de categorie taal gedichten voor las en zijn verschillende muziekoptredens, waaronder dans maar ook DJ, te zien. Zoals Schrama al benadrukt: “Kunst is niet in een klein doosje te bevatten, je kan zoveel kanten op en er zijn zoveel mogelijkheden om dit te uiten.”

Spanning
Dit jaar kunnen opnieuw de opgegeven kunstmakers van zich laten zien en horen. De voorrondes vinden plaats in de Meerpaal in Dronten. Deze editie zijn er ook meer aanmeldingen. Een positieve ontwikkeling, ondanks dat jongeren volgens Kunstbende Flevoland denken dat zij hier geen tijd voor vrij kunnen maken. “Het kan ook oud gemaakt werk zijn. En doe je mee met kledingkunst, dan hoef je echt niet een hele kledinglijn te hebben. Het mag ook één opgefleurd jasje zijn!”, vervolgt Tessa Schrama. Daarbij benadrukt ze dat zenuwen hebben logisch is. Je komt ineens op een podium te staan, maar daarvoor is de Kunstbende er en ondersteunen zij met coaches waarbij nodig.

Sociale media
Om jongeren meer aan te sporen met kunst bezig te zijn of het te laten uiten, kan de maatschappij het beste kunst delen en promoten via sociale media. “Deel het bijvoorbeeld op Instagram of Facebook”. Wil je deze doelgroep zien te bereiken zal het ook via hun communicatie middelen moeten tegenwoordig. En de krant dan? “Ja, dat ook wel. Maar om deze generatie te willen stimuleren, kunnen zij het beste via sociale media aangewakkerd worden.”, vervolgt Schrama.

In onderstaande video komt Tessa Schrama te spreken over hoe en waarom jongeren in kunst zouden moeten stappen en dat dit ook kan bij de Kunstbende.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *