Ramadan mubarak, de ramadan is van start

Ramadan mubarak, de ramadan is van start

Photo by Rauf Alvi on Unsplash

Vrijdag 1 April is officieel de ramadan van start gegaan. Gedurende een maand wordt van zonsopkomst tot zonsondergang door moslims gevast.

 Tijdens de ramadan, ook wel de negende maand van de Islamitische kalender, wordt overdag niet gegeten, gedronken, gerookt en worden er geen seksuele handelingen uitgevoerd. Ook wordt er meer tijd gestoken in het verdiepen in de Koran en het bidden. De ramadan staat dan ook in het teken van meer reflectie, bezinning en herinnering aan het geloof. “De ramadan heeft ook een spirituele achtergrond. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling dat je aan het eind van de ramadan de hele Koran gelezen hebt,” aldus Maurits Berger, professor Islam studies aan de universiteit van Leiden. De ramadan start niet elk jaar op 1 april, maar verschuift. Dit omdat de Islamitische kalender de maan volgt en de start van de vast maand dus elk jaar een of twee weken verschuift.

Toch zijn er ook uitzonderingen waarbij moslims niet hoeven te vasten. “Als je op reis of in dienst ben bent, zwanger of ziek bent, maar ook als je bijvoorbeeld in een tentamen week zit, is het niet verplicht mee te doen. Ik merk wel dat Nederlandse moslims vastberaden zijn en toch meedoen in veel gevallen,” aldus Berger.

Rabia Larkoubi doet sinds haar zestiende levensjaar mee aan de ramadan. Ook dit jaar is ze volop bezig met vasten en stilstaan bij het geloof.

Luister hieronder naar de audio reportage waarin Maurits Berger meer vertelt over de ramadan, en Rabia Larkoubi zich voorbereidt op het eten na een dag vasten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.