Zwemlessen voor Oekraïense vluchtelingen

Zwemlessen voor Oekraïense vluchtelingen

Volgens de Verenigde naties zorgt de oorlog tussen Oekraïne en Rusland nu voor de snelst groeiende vluchtelingen-crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De vluchtelingen reizen grotendeels via Polen de rest van Europa in. In de afgelopen paar weken komen ook steeds meer vluchtelingen Nederland binnen. Duizenden gezinnen zetten hun deuren wagenwijd open voor de vluchtelingen, verder wordt er ook gezorgd dat alle kinderen goed onderwijs blijven hebben. Toch vergeet de Nederlandse overheid één ding, meldt de Nederlandse Stichting Water- en Zwemveiligheid (NSWZ). Veel Oekraïense kinderen kunnen helemaal niet zwemmen.

De grote stroom Oekraïense vluchtelingen wekt zorgen op bij de NSWZ. Zij vinden dat naast educatie en onderdak er ook aan zwemlessen gedacht moet worden. In Nederland is het gebruikelijk dat jonge kinderen al leren zwemmen, maar dit is in veel andere landen niet het geval, net zoals in Oekraïne. Nu het steeds mooier weer wordt, is er steeds meer kans voor verdrinkingsgevaar. Vluchtelingen kunnen ook niet de waarschuwingsborden lezen, die langs sommige wateren staan en lopen daarom sneller gevaar.

Onderdak en onderwijs
Volgens de Volkskrant verwacht Nederland minstens 50.000 Oekraïners die op de vlucht zijn voor de oorlog. Hoeveel het er precies worden, weet niemand, net zomin als het antwoord op de vraag hoelang ze moeten blijven. Het kabinet houdt er rekening mee dat voor de komende aantal maanden de vluchtelingen opgevangen zouden moeten worden. Overal in het land is de opdracht gegeven om voor opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te zorgen. Naast veel grote opvangplekken nemen ook steeds vaker gezinnen Oekraïense vluchtelingen op.

Naast onderdak wordt er regionaal ook veel gegeven naar onderwijs. Via de gemeente wordt er primair en voortgezet onderwijs gegeven aan vluchtelingen. Er wordt nog onderzocht of centraliseren mogelijk is, of dat een decentrale aanpak nodig is. Mbo- en hbo-onderwijs wordt momenteel nog niet gegeven, maar er overleg over hoe een passend aanbod tot stand kan komen, zodat vluchtelingen die in Oekraïne studeerden niet stil komen te zitten.

Verdrinkingsgevaar
In 2017 stond het groot in het nieuws: ‘16-jarige Syrische vluchteling verdronken in zwembad in Venlo’. Maar dit was niet de eerste keer dat een vluchteling is verdronken in Nederland. Asielzoekers hoeven in Nederland per definitie niet een zwemdiploma te halen, maar de geschiedenis leert ons dat het wel handig kan zijn als ze zwemervaring op doen.

Om de kans op het aantal verdrinkingen onder asielzoekers te verkleinen is er in 2020 ‘het Nationaal actieplan zwemveiligheid asielzoekers’ opgesteld. In het actieplan staat onder andere dat er extra inzet moet komen voor voorlichting dat zich richt op algemene informatie over Nederland waterland. Dit houdt in dat mensen leren wat het belang van leren zwemmen inhoud en wat de gevaren zijn van in open water zwemmen. Verder worden er meer samenwerkingen geregeld tussen asielzoekerscentra en zwembaden om meer vluchtelingen les te geven.

Het plan klinkt mooi, maar hierdoor houdt het zwemgevaar niet op. Vooral door corona is er een achterstand gekomen in het leszwemmen. Momenteel zitten er ruim 300.00 kinderen op zwemles en ongeveer 200.000 kinderen staan op de wachtlijst. De wachttijden kunnen soms oplopen tot 2,5 jaar. De verwachting is dat er duizenden Oekraïense kinderen bij deze wachtlijst zullen komen. Dit meldt de NSWZ.

Zwemles
De KNZB Vind het belangrijk dat alle kinderen in Nederland, ook kinderen die als vluchteling in Nederland zijn, leren zwemmen. Toch is het lastig om in een snel tempo de wachtlijsten terug te dingen, de kwaliteit van de zwemlestrajecten hoog te houden en genoeg zweminstructeurs te hebben. Dit meldt Jenny Klasen, voorzitter van het ABC-zwemmen bij ZVHaerlem.

“Er zijn veel vragen die bij dit probleem voor mij naar boven komen. Ten eerste denk ik aan het veiligheidsaspect, er is namelijk een taalbarrière. Kinderen moeten je wel begrijpen tijdens de zwemles, om ook echt daadwerkelijk te leren zwemmen. Ik begrijp de Oekraïense taal niet en die jonge kinderen kunnen meestal geen andere taal dan hun moedertaal. Bij het leszwemmen hebben wij één Oekraïense jongen van 11 jaar, maar hij begrijpt wel de Engelse taal. “

“Naast het aspect van veiligheid speelt ook het kostenaspect een rol. Wie gaat het badwater betalen, dat is een geen onderdeel wat we moeten vergeten. En we hebben misschien wel genoeg badwater over om een extra groep te starten, maar hebben wij daar wel genoeg geschoold personeel voor? Voor mij is het allemaal nog onzeker wat ik zou moeten doen en wat ik zou kunnen doen.”

De NSWZ heeft van de week de overheid opgeroepen om actie te nemen in dit probleem. In het audiofragment hieronder is een interview te horen met Shiva de Winter, voorzitter van de NSWZ. Hij vertelt ons wat er tot nu toe wordt gedaan en wat er gedaan kan worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.