Fact-Check : “Toeslagenaffaire heeft gezorgd voor staatsontvoeringen” aldus Peter Pannekoek

Fact-Check : “Toeslagenaffaire heeft gezorgd voor staatsontvoeringen” aldus Peter Pannekoek

Marisa Howenstine, Unsplash

De hashtag #staatsontvoeringen ging afgelopen week viraal. Peter Pannekoek deed in het satirische programma, Dit was het nieuws, een heftig betoog. Hij stelde dat “Als er morgen één kind in Nederland wordt ontvoerd, staat het hele land in lichterlaaie, hebben we een Amber Alert en zijn er zoektochten in bossen”. Een halfjaar geleden bevestigde het kabinet na onderzoek van het CBS dat 1115 uithuisplaatsingen hebben plaats gevonden binnen de toeslagen families. Pannekoek noemde het een “staatsontvoering” maar is deze één op één vergelijking niet veel te hard? 

“Toeslagenaffaire heeft gezorgd voor staatsontvoeringen”   

– Peter Pannenkoek  

 

Een paar weken gelden zat Pannekoek aan tafel bij Jinek samen met Minister-president Mark Rutte. Daar bevroeg Eva Jinek, Rutte over de toeslagenafire waar volgens Pannekoek “overheen geluld werd”. Na afloop ontving hij een bericht van een gedupeerde moeder. Pannekoek besloot haar te bellen en is daar naar eigenzeggen achter stuitende feiten gekomen. Wat geleid heeft tot een aantal stellige opmerkingen tijdens de uitzending van Dit was het nieuws op 24 Maart “Er zullen er een paar zijn die het daarvoor ook al slecht hadden maar het groten merendeel van de kinderen ziet door de toeslagen affaire al jaren hun ouders niet meer.” Aldus Pannekoek. 

Volgens onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut (December 2015) leeft bijna één op de acht kinderen in armoede. Als financieel problemen zoals de toeslagen affaire zouden zorgen voor dat je kinderen niet groot kan brengendan zouden we in Nederland een groot probleem ondervinden. 

De cijfers waar Pannekoek zich op berust komen voort uit een onderzoekverslag wat 26 November, 2021 wat naar buiten is gebracht door het CBS. De 1115 kinderen waar over gesproken wordt in het report “Uitsplitsing uithuisplaatsingen toeslagenaffaire” geeft naar eigenzeggen van het CBS “geen inzicht in een eventueel verband tussen de uithuisplaatsing en de toeslagenaffaire”. Dit geeft dus aan dat de verbanden zoals getrokken door Pannekoek helemaal niet definitief zijn. Het directe verband tussen uithuisplaatsing en de toeslagenaffaire is gewoon niet aantoonbaar aldus het CBS.   

Ik sprak met een ex-medewerkster van de jeugdzorg. Zij wil zelf liever, van wegen de precaire aard van het onderwerp anoniem blijven (naam is bij de redactie bekend). Ze heeft ruim 11 jaar ervaring met het uithuisplaatsen van kinderen. Volgens haar is er een duidelijk onderscheid wat veel mensen niet inzien. Op te delen in twee vormen. Je hebt de crisissituatie “Wanneer de politie een huis overvalt en ouders drugsverslaafd blijken te zijn, drugs voor het oprapen liggen en er onveilige types over de vloer komen. Of wanneer er echte gevaarlijk situaties ontstaan in huis zoals, fysieke mishandelingen of criminaliteit.” en dan is daar scenario twee “Ouders zien dit soort problemen aankomen, zijn zich hier bewust van en schakelen zelf hulp in.” De aanleiding is volgens haar echter nooit alleen geld. Het kan een stressfactor zijn die samen met meerdere stressfactoren voor een onveilige situatie zorgen maar het is nooit een oorzaak gevolg relatie. 

Tweede Kamerlid René Peters schreef afgelopen week een opinie stuk in het AD na zijn verbazing over de uitspraken van Pannekoek. Peters is zelf al jaren met jeugdzorg bezig. Hij heeft er menig stukken over geschreven, een podcast aan gewijd, bestede er eerst als wethouder en nu als tweede kamerlid veel tijd aan. Volgens hem zijn de problemen ook veel complexer dan alleen geld. Er zitten kronkels in het systeem los van de toeslagenaffaire, dat probleem is er al veel langer volgens Peters.  

Dat de toeslagen affaire verschrikkelijk is geweest voor duizenden families in Nederland en dat dat voor veel mensen enorme kopzorgen heeft opgeleverd is en feit. Het komt er alleen wel op neer dat het verband wat Peter Pannekoek trekt. Namelijk dat de toeslagenaffaire heeft gezorgd voor de uithuisplaatsing van 1115 kinderen, niet zo stellig gezegd kan worden. Om meerdere redenen blijft het hele toeslagen verhaal gewoon te complex. De overheid heeft daarin vele steken laten vallen en dat ook erkend maar van een staatsontvoering is zeker geen spraken.  

 

We spraken erover tijdens de radiouitzending.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.