Fact check: wordt je gelukkig door reizen?

Fact check: wordt je gelukkig door reizen?

Guatamala foto door Jester van Schuylenburch

De Happinez claimde in een top 6 dat je door reizen gelukkig wordt. 

4. Je wordt er gelukkiger van 

Niet alleen de reis zelf, ook de voorpret van een geplande trip en de herinnering aan een gemaakte reis kunnen je geluksgevoel een flinke boost geven. Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Surrey zijn mensen het gelukkigst als ze een vakantie in het vooruitzicht hebben. Ze zijn positiever over hun gezondheid, economische situatie en algemene kwaliteit van leven. 

Maar maakt reizen gelukkig? 

 

Ruut Veenhoven, professor of social conditions for human happiness, ook wel de geluks professor genoemd omschrijft geluk als levensvoldoening. Veenhoven noemt het als de algehele tevredenheid in het leven. Dit kan je meten met de vraag: Alles bij elkaar genomen, hoe tevreden of ontevreden bent u tegenwoordig met uw leven als geheel? Op een schaal van een tot 10. Uit dit onderzoek van Veenhoven uit 2011 blijkt dat in 2006 40% van de ondervraagde Nederlanders een 8 gaf 

 

Veenhoven omschrijft in zijn report dat toerisme/ reizen wel degelijk kan leiden tot geluk. Vacationers who have a history of past tourism experiences in a certain destination, or who take similar types of holidays regularly, are better capable of matching their wants to their needs (Ryan 1998). This implies that tourists may become increasingly able to derive benefit from their holidays in terms of fulfillment, enjoyment and happiness.

 

Dit indiceert dat reizen wel degelijk tot geluk kan leiden. “De effecten  zijn niet voor iedereen hetzelfde. Bijvoorbeeld nieuwe indrukken kunnen als positief worden beschouwen” vertelt Veenhoven. Dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen zo te zijn.  

Ad Vingerhoets ,hoogleraar emoties en welbevinden aan Universiteit Tilburg, vertelt tegen EOSwetenschap mensen gaan op vakantie om op te laden maar door de vakantiestress kan het juist bij sommige mensen leiden tot energieverlies. Vingerhoet vertelt tegen EOSwetenschap “Bij mensen met een depressie kan dat zelfs helemaal fout uitvallen: je neemt je problemen mee en laat je sociale netwerk achter. Dat is jezelf in de nesten werken.”  

 

Verder geeft Ap Dijksterhuis, Pscholoog, aan in het artikel van EOSwetenschap dat nieuwe prikkels niet per se van reiservaringen hoeven te komen, maar wel dat het er veel en intenser zijn. Maar deze prikkels kunnen ook uit andere activiteiten komen zoals een boek, een concert, of sportwedstrijd maar een wandeling kan dit effect ook al opwekken.

 

Conclusie: 

Happinez noemt niet over welk onderzoek het gaat. Ze noemen een onderzoek van de Universiteit van Surrey maar niet om wel onderzoek het gaat. Uit de verschillende onderzoeken blijkt dat reizen wel degelijk een positief effect kan hebben maar dan moet het wel de juiste persoon zijn. Als je depressieve of nare gedachtes hebt dan kan reizen als minder prettig worden ervaren en daardoor leiden tot geen geluk. De conclusie uit deze factcheck is dat reizen tot geluk kan leiden, mits je daar klaar voor bent en nieuwe ervaringen aankan en de stress van planning aankan. Ook moet je kijken of je het aan kan met je depressie. Het ligt aan je eigen attitude naar reizen  

 

   

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *