Buitenlandse studenten hebben het moeilijk in Nederland

Buitenlandse studenten hebben het moeilijk in Nederland

Foto door Ahmed Nishaath via Unsplash

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 40 procent van de eerstejaars studenten aan de Universiteiten in Nederland buitenlands is. Hoewel Nederlanders zichzelf over het algemeen beschouwen als verwelkomend en tolerant volk, hebben buitenlandse studenten het hier vaak moeilijk.  

“Het Nederlandse studentenleven heeft veel tradities en gewoontes, daarom kunnen buitenlanders hier vaak niet zomaar aan meedoen”, zegt Kevin van Dijk, voorzitter van BuddyGoDutch. Deze organisatie koppelt buitenlandse studenten aan Nederlandse ‘buddies’ die ze begeleiden en helpen om het studentenleven in Nederland te begrijpen. 

Vooral de gesloten cultuur van de Nederlanders maakt het dat de buitenlandse studenten het lastig hebben. “Thuis verwelkomen we buitenlanders en zijn we nieuwsgierig, maar Nederlanders zijn kouder en hebben geen zin om Engels te spreken”, zegt Lucas Aguirre, een Spaanse student die sinds drie jaar in Nederland woont. 

Woning vinden 

Ook het vinden van een woning is een last voor de buitenlandse studenten. Door de woningcrisis zijn er überhaupt al weinig woningen beschikbaar, maar veel studenten zijn ook niet welkom in Nederlandse studentenhuizen. “Boven veel advertenties staat ‘alleen Nederlanders’, daardoor hebben wij veel minder kans om een goede woning te vinden. Dat is erg vervelend.”, aldus Aguirre. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *