Even je bestek op poetsen met een vaatwasblokje en aluminiumfolie?

Even je bestek op poetsen met een vaatwasblokje en aluminiumfolie?

Onbewerkt bestek

Iets wat gebruikers van TikTok vast wel eens voorbij hebben zien komen op hun feed, zijn Lifestyle-hacks. In de lifestyle-hack van TikTokker Carolina McCauley zou een bal aluminiumfolie dé manier zijn om bestek weer glimmend te krijgen. Zij beweert dat het werkt, maar geeft verder geen uitleg in de video over hoe het werkt. Volgens FavorFlav zou het te maken hebben met een chemische reactie.

De lifestyle-hacks zijn manieren om het dagelijks leven te vereenvoudigen. In de TikTok video laat McCauley het matte en bekraste bestek zien. Zij maakt vervolgens van normaal uitziende aluminiumfolie een bal. Doet het bestek in de vaatwasser samen met de bal aluminiumfolie. De vaatwasser gaat vervolgens dicht en wordt aangezet. Zodra de vaatwasser klaar is en McCauley het bestek laat zien, ziet dit er weer als nieuw uit. In de video is niet te zien of er een vaatwastablet gebruikt wordt. Volgens FavorFlav zou het glimmende bestek te danken zijn aan een reactie die ontstaat tussen het vaatwastablet en de bal aluminiumfolie.

De exploitant van de SUN-vaatwastabletten, Unilever, laat via woordvoerder Fleur van Bruggen weten niet op de hoogte te zijn van de TikTok. Na het horen van het verhaal over de TikTok video, raden zij gebruikers aan om de aanwijzingen op de verpakking te volgen. De gebruiksaanwijzing zegt niets over het toevoegen van aluminiumfolie bij de vaatwasblokjes.

Volgens natuur en scheikunde docent Antoon Vreeker, zou de lifestyle hack mogelijk kunnen werken. “Wat er in principe plaatsvindt is een elektrochemisch proces. Je kunt de reactie vergelijken met het oppoetsen van zilver met behulp van soda. Normaliter zou je dat kunnen doen door de toplaag met corrosie, in de volksmond ook wel roest genoemd, weg te schuren. Met sierraden of bestek wil je niet je bestek beschadigen; Wat dus kan met behulp van elektrochemische proces.”

Bij een elektrochemisch proces hoef je niet bang te zijn dat je bestek onder stroom komt te staan. Bij een elektrochemisch proces wordt in deze situatie gesproken van een halfreactie. De halfreactie wordt gebruikt in een redoxreactie welke voorkomt bij het weghalen van een laagje stof. Deze reactie zou tussen het anti-vet middel in het vaatwastablet, kokend water en het aluminium plaatsvinden.

De redactie heeft de proef op de som genomen en de TikTok lifestyle hack nagebootst. Hierbij hebben zij dezelfde acties ondernomen als die in de TikTok te zien waren. Als eerst is er een nulmeting gehouden. Hierbij gingen er twee van ieder bestekvoorwerp in de vaatwasser. Het bestek ging er dof en gebruikt in. Na het reguliere wasprogramma, kwam het bestek er schoon en níet glimmend uit, zoals gewoonlijk. Bij de tweede ronde van de vaatwasser is hetzelfde aantal bestek gebruikt en is er een bal aluminiumfolie aan toegevoegd. Dit bestek kwam er hetzelfde uit als bij de nulmeting. In de vaatwasser van de redactie heeft het dus niet gewerkt. Na controle blijkt de vaatwasser niet op 80-100 graden te kunnen draaien, waardoor de reactie vermoedelijk niet aansloeg.

Het bestek schoonmaken met een vaatwasblokje en aluminiumfolie kan dus wel. Dit komt door de reactie die er plaatsvindt als je er kokend water aan toe voegt. Het kan dus voorkomen dat het ook in jouw vaatwasser zal werken, tenzij de vaatwasser het programma niet heet genoeg draait.

Over de auteur

Josse Luiken

Enthousiast, vol met energie, pakt taken met beide handen aan en is graag sociaal. Niet bang om te ontdekken en te leren van nieuwe ervaringen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *