Gast Jelle Groenendaal over datalekken en thuiswerken

Gast Jelle Groenendaal over datalekken en thuiswerken

foto: Fly D zha via Unsplashed

Thuiswerken vergroot het kans op datalekken. Vooral financiële ondernemingen en accountantsorganisaties zijn bang voor het lekken van data door thuiswerken. Vaak komen de datalekken voort uit onvoldoende beveiliging van het internetnetwerk van de werknemer. Het AMF (Autoriteit Financiële Markten) roept werkgevers op extra alert te zijn op risico’s van het thuiswerken met betrekking tot datalekken

Datalekken

Bij een datalek gaat het om ongeoorloofde of onbedoelde toegang tot persoonsgegevens. Maar ook om het ongewenst vernietigen, verliezen, wijzigen en verstrekken van persoonsgegevens. Ook hierdoor kunnen de betrokken personen namelijk schade lijden.

Allereerst moeten bedrijven hun werknemers goed inlichten over thuiswerken en bescherming van data. Lekken kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van onveilige communicatieapparatuur, of platforms. Er moet naar werknemers gecommuniceerd worden over het vermijden van privé netwerken en het gebruik van VPN’s dit zorgt ervoor dat de beveiliging sterker is.

Bescherming

Met VPN (Virtual Private Network) leg je een soort tunnel aan, deze tunnel is versleuteld en daarmee ook extra beveiligd. De tunnel ligt als het ware tussen je digitale apparaat en een VPN-server al het internetverkeer gaat dan via die server.

Datalekken komen niet alleen door een slechte beveiliging van internet, ook door bijvoorbeeld bedrijven kan data gelekt worden. Het kan zijn dat je gegevens ergens staan bij bijvoorbeeld een wooncorporatie en dat dit systeem niet goed beveiligd is. Hierdoor wordt je data gelekt. Consequenties van een datalek kunnen zijn dat er identiteitsfraude wordt gepleegd met je informatie of dat deze gegevens worden doorverkocht aan scam-bedrijven die deze nummers gebruiken om slachtoffers te maken.

Jelle Groenendaal is expert op het gebied van cyberveiligheid. Hij vertelt in de uitzending over het belang hiervan. ‘Er kunnen flinke consequenties aanzitten wanneer data wordt gelekt. Gegevens kunnen worden doorverkocht aan oplichters of je naam kan worden gebruikt om fraude mee te plegen.

Wat te doen bij een datalek

Mocht het voorkomen dat je te maken krijgt met een datalek. Er zijn verschillende vormen van datalekken. Een voorbeeld van een vorm van datalek is identiteitsfraude. Bij deze manier van frauderen gebruiken criminelen jouw identiteit om zaken af te sluiten of criminelen activiteiten uit te voeren. Voor deze manier van frauderen heeft de crimineel in ieder geval een kopie van je ID nodig. Voor het afsluiten van een bankrekening is in veel gevallen namelijk een kopie van een ID nodig.

Een andere manier van frauderen is oplichting. Denk hierbij aan babbeltrucs van criminelen over bijvoorbeeld de telefoon. Mensen zijn sneller geneigd om in zo’n truc te trappen wanneer ze informatie hebben die je niet verwacht. Ze hebben deze informatie dan doorgekregen van criminelenlijsten of via sociale media. De oplichters doen alsof ze een bankmedewerker zijn, ze weten dan bijvoorbeeld je BSN nummer.

Phising is ook onderdeel van oplichting. Phising wordt vooral gedaan door het sturen van nepberichten. Criminelen doen er alles aan om deze berichten zo echt mogelijk te laten lijken. Dit doen ze bijvoorbeeld door een correcte aanhef toe te voegen of een correct kenteken. Hierdoor worden de berichten echter en trappen mensen sneller in de scam.

Wanneer je wordt gehackt wordt er ingelogd op accounts. Hackers kunnen bijvoorbeeld je nummer kapen dit heet sim swapping. Hierna gebruiken ze dit nummer voor criminelenactiviteiten. Wanneer je vaak dezelfde wachtwoorden gebruikt bij verschillende accounts is de kans groter dat wanneer je gehackt wordt de schade groot is, omdat de hackers dan op alle accounts kunnen inloggen.

Het voorkomen van online oplichting en datalekken zit hem dus in verschillende dingen. Ten eerste is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillende manieren van het stelen van data. Wanneer je een verdacht berichtje ziet van je bank dat je niet helemaal vertrouwt bel dan altijd even naar je bank om te checken. Ook is het verstandig om verschillende wachtwoorden te gebruiken bij verschillende accounts. En gebruikt vooral je gezonde verstand.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.