Op jonge leeftijd al handballen op topniveau

Op jonge leeftijd al handballen op topniveau

Een vrouw die aan het handballen is.

Op 6 maart 2022 heeft het Jong Oranje dames handbalteam zich gekwalificeerd voor het WK onder 20 dat van 22 juni tot 3 juli 2022 gehouden wordt in Slovenië. Met een uitslag van 26-27 tegen Oostenrijk mogen zij nipt naar het Wereldkampioenschap (handbalinside). Op 14 april vond de loting plaats voor het WK. Het team zit in poule A, dit betekent dat zij het moeten gaan opnemen tegen India, Japan en Slowakije. Dit is een gunstige poule voor de oranjedames (handbalinside).  

Handbal komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Duitsland. Max Heiser heeft de eerste spelregels bedacht. Dit werd in 1917 vastgelegd door de turnbond. De spelregels zijn een combinatie van korf, basket en voetbalregels. In Duitsland werd de officiële naam van de sport: ’Bestimmungen für die Abhaltung des Handbalspieles für die Damenabteilungen des Berliner Turnrathes’. Hier staat eigenlijk dat de sport vooral voor meisjes was bedoeld. Dit komt omdat men aan het begin van de 20e eeuw de sporttak gymnastiek wilde verbreden. Dit deden zij door ook de balsporten daaraan toe te voegen. Aangezien voetbal vooral voor mannen was bedoeld en tennis werd gespeeld door de elite, was handbal de perfecte sport voor meisjes. Na verloop van tijd werd de sport ook door mannen uitgeoefend.  

Uiteindelijk kwam de sport in Nederland terecht. Hier werd in 1930 het eerste landskampioenschap gehouden. In 1935 vond in Den Haag het eerste interland plaats tegen Duitsland. Deze wedstrijd werd een nederlaag van 15-2. In datzelfde jaar kreeg handbal een eigen bond in Nederland:’Het Nederlandse Handbal Verbond’(WillemWever).   

De Nederlandse handbalvrouwen behoren al jaren aan de wereldtop. Vanaf 2015 wordt er op bijna alle grote internationale toernooien minimaal de halve finale bereikt. Tijdens het WK 2019 in Japan heeft de handbalploeg hun harde werk bekroont met de winst, toen ze de bloedstollende finale tegen Spanje wonnen. Hiermee schreven ze geschiedenis (teamnl). 

Door de successen van de Nederlandse handbalvrouwen en wordt de sport ook steeds populairder in Nederland. Steeds meer jongens en meisjes willen de sport beoefenen (handbalbrummen). Dit blijkt ook uit de kaartverkoop voor de wedstrijden van de sport. In 2016 zag je al een toenamen van de kaartverkoop, doordat de kaartjes binnen een snelle tijd waren uitverkocht. Hiervoor duurde het altijd wel een tijdje voordat de meeste kaartjes waren verkocht (AD).  

Ondanks dat de kaartverkoop dus goed gaat, moeten sporten gesponsord worden. DHL is sponsor en logistiek partner geworden van vier grote nationale damesteams, waaronder het handbalteam. Er is te zien dat de vrouwensport op internationaal niveau enorm toeneemt in populariteit. Dit geldt ook voor de handbalvrouwen, wat hierboven ook al vermeld werd. Dit is de eerste keer dat een sponsor zo groot in de vrouwensport stapte (sportnext). 

Jette van Ingen is 20 jaar oud en zit in het Jong Oranje van het dames handbalteam. Zij spendeert doordeweeks haar tijd op het sportcentrum Papendal in Arnhem. In het weekend is ze in Den Haag te vinden, waar ze is opgegroeid. 

Papendal is het grootste topsportcentrum in Nederland. 550 sporters maken daar tegenwoordig gebruik van de topfaciliteiten die ze daar beschikbaar stellen. Sinds de jaren zeventig is Papendal al in gebruik als trainingslocatie voor de topsport. In 1971 werd het sportcentrum officieel geopend door Princes Beatrix. In de afgelopen tien jaar heeft het centrum een hele grote ontwikkeling door gemaakt (papendal).  

Naast dat Jette te vinden is op Papendal is zij ook lid van de handbalclub VOC Amsterdam. Heel haar leven staat in het teken van handbal, dit is ook altijd al zo geweest. Van kleins af aan heeft ze dus naar het moment toe gewerkt dat ze als profhandbalster aan de slag kan.  

Jette maakte ook deel uit van het team dat zich gekwalificeerd heeft voor het WK en het is de bedoeling om ook deel te maken van het team in de zomer, wanneer het Wereldkampioenschap plaatsvindt. 

Naast dat Jette het leven lijdt van een topsporter gaat ze ook nog naar school. Zij studeert pedagogiek aan de universiteit Radboud Universiteit in Nijmegen.  Jette is via een live verbinding bij ons in de uitzending te gast en wordt geïnterviewd door onze presentatoren Jester van Schuylenburch en Veere Flink.  Hoe is het om op een jonge leeftijd topsporter te zijn?  

Ben je benieuwd naar het interview? Bekijk het hier onder. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *