Activiteiten door de Universiteit Utrecht voor studenten

Activiteiten door de Universiteit Utrecht voor studenten

Door de corona pandemie van 2020 tot begin 2022 hebben er veel studenten niet tot nauwelijks een band gekregen met hun studie. De scholen moesten namelijk grotendeels van deze periode hun deuren gesloten houden en de lessen werden dan online gegeven. De Universiteit Utrecht heeft daarom van 19 tot en met 21 april de This Is UU week georganiseerd. De desbetreffende dagen zouden verschillende evenementen en activiteiten bevatten in samenwerking met de studentenorganisaties Olympos, Parnassos en de Botanische Tuinen bij het Utrecht Science Park. Zo probeert de medewerkers van de universiteit de studenten kennis te laten maken met de universiteit, het Utrecht Science Park, de studentenorganisaties en vooral ook andere studenten.

This Is UU

Olympos is een studentenorganisatie die er in eerste instantie voor studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht is, maar ook anderen zijn welkom om te komen sporten bij hun sportcentrum in het Utrecht Science Park. Nergens in Utrecht vind je zo’n breed aanbod aan sporten. Op de eerste dag van de This Is UU week werden er bij het sportcentrum Olympos verschillende sporten aangeboden om voor de studenten aan deel te nemen. Alleen al buiten kon je onder andere tennissen, boxen en een recordtijd halen op een opblaas parcours baan.
De overige activiteiten werden de dagen erna uitgevoerd. Het culturele evenement van Parnassos, de Binnenstad Wandeling, de Pubquiz en de Food&Drinks bij de Botanische Tuinen stonden allemaal op het rooster voor de liefhebbenden. Ook waren er beiden dagen dinsdag en woensdag huiskamers waar je in gezelschap van een drankje kon kletsen over van alles. Verschillende studentenverenigingen gaven ook ’s avonds Open Avonden om bij te wonen.

Belang van verbinden

In een verslag van de Hogeschool InHolland staat dat het belang van verbonden zijn aan je leergemeenschap heel belangrijk is. Leergemeenschap is het hoger onderwijs op zich, maar ook de diverse instellingen, hun faculteiten en hun opleidingen. Tijdens corona konden studenten niet naar school en hadden ze alles zo goed als online. Zo vormden ze een minder grote band met de studie en de nieuwe leeromgeving. Door middel van verbondenheid met je (leer)omgeving krijgt de student zelfmotivatie, zelfregulatie en welzijn.

Door deze achterstand aan verbondenheid kregen veel studenten ook te maken met mentale gezondheidsklachten. Volgens het Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik Studenten, uitgevoerd door het RIVM, het Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland had ruim de helft van de Nederlandse studenten last van psychische klachten en emotionele uitputting. De meeste studenten hadden last van stress en prestatiedruk. Daarnaast had ook een kwart van de 28.000 ondervraagde studenten suïcidale gedachten.

Vrij ademen

Veel studenten hebben nu het gevoel dat ze weer vrij kunnen ademhalen. Ondanks de druk die ze nog steeds op zich hebben liggen door de studie die ze volgen, hebben ze wel meer gevoel van verbonden zijn met de leergemeenschap. Door weer naar de school toe te mogen, gebruik te kunnen maken van alles wat de scholen aanbieden en het contact met medestudenten en docenten heeft de student een veel meer positieve blik op het studeren.

Niet alleen het openen van de scholen heeft geholpen aan de mentaliteit. Voornamelijk ook het openen van de horeca, de studentenverenigingen (die twee vielen heel even onder dezelfde categorie) en de sportscholen zorgde voor een lichtpuntje aan het einde van de tunnel. Evenementen als de This Is UU week wordt dan dus ook extra speciaal.

Vivien Bonke, projectleider van de eerste This Is UU week ooit en verteld hoe de week eruit ziet en hoe blij ze zijn dat ze weer zoiets kunnen organiseren zonder vast te zitten aan bepaalde coronaregels. Op locatie van het sportcentrum Olympos bij het Utrecht Science Park zijn er ook een aantal studenten druk in de weer met het sporten onder begeleiding van een aantal (geslaagde) universiteit studenten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *