Enthousiast en vernieuwend: Meereke Bosua, docent van het jaar

Enthousiast en vernieuwend: Meereke Bosua, docent van het jaar

Foto van Kenny Eliason via Unsplash

Meereke Bosua is tot docent van het jaar van de Hogeschool Utrecht verkozen. Studenten prijzen haar om haar enthousiasme en bijzondere manier van lesgeven. Wat maakt haar speciaal en wat denkt zij dat de uitdagingen in het onderwijs zijn?

Bosua’s studenten prijzen haar om haar innovatieve manieren van lesgeven: “Ik probeer altijd leuke, nieuwe methoden te vinden om les te geven”, zegt de PABO-docente. Zo doet ze bijvoorbeeld rollenspellen, waar leerlingen een rol innemen van een historisch figuur en vervolgens iets uitspelen met een andere leerling/historisch figuur. Dit maakt de lessen levendiger, waardoor leerlingen de stof ook sneller opnemen. Voor andere methoden haalt ze inspiratie uit lessen, maar ook uit bijvoorbeeld cabaret of tv-shows. “Daarbij probeer ik dan wel concepten te kiezen die bewezen zijn of waarvan ik zelf zie dat ze werken”, zegt Bosua, “in het onderwijs is het nu vaak vernieuwen om het vernieuwen, maar dat werkt niet altijd”.

In de coronatijd maakte de PABO-docente ook filmpjes, om zo het lesmateriaal levendiger te houden als de studenten thuis zitten. Zo speelde ze voor een green screen Vincent van Gogh en ging ze met haar collega’s terug naar de jaren ’80.

Meereke Bosua heeft veel ervaring in haar vak van lesgeven. “Ik werk al bijna 30 jaar op de PABO. Daarvoor heb ik, 2 jaar fulltime en 5 jaar parttime, zelf voor de klas gestaan in het basisonderwijs”. Tijdens haar tijd in de PABO gaf ze soms ook nog lessen geschiedenis aan de basisschool, om niet te ver van het veld te raken. De afgelopen jaren heeft ze zich echter alleen op de PABO gefocust.

Lerarentekort

Er is in Nederland een enorm lerarentekort. De overheid neemt maatregelen om werken in het (basis)onderwijs te stimuleren, maar dit heeft nog niet veel resultaat. Volgens Bosua heeft dit verschillende redenen: “Ten eerste moet de financiële beloning voor basisschool docenten veel hoger zijn. Er gaat gewoon niet genoeg geld naar de leraren, waardoor veel mensen toch voor een ander beroep kiezen”, legt Bosua uit. Een startsalaris van een leraar in het basisonderwijs is volgens de Rijksoverheid bruto €2.738 per maand. Het gemiddelde HBO startsalaris is volgens uitzendbureau ASA rond de €2.300 bruto per maand. Ook het stimuleren van meer fulltime werken zou helpen volgens Bosua, “ik denk dat het goed is om te onderzoeken waarom er zoveel mensen parttime als leraar werken. Dit kan misschien te maken hebben met de financiële beloning. Parttime leraren verdienen nu relatief meer dan hun fulltime collega’s, dat stimuleert het fulltime werken natuurlijk niet”.

Een andere mogelijke reden voor het lerarentekort is volgens Bosua de hoge werkdruk: “Naast lesgeven is er een enorme administratieve druk en moeten docenten voor elk klein dingetje contact opnemen met de ouders. Het zou dus ook al helpen om de ouders wat meer op afstand te houden, zodat niet alles direct verantwoord hoeft te worden”.  Veel leraren haken mede door de grote werkdruk snel af en zoeken een andere baan. “De overheid is nu vaak geneigd om mensen te snel of zelfs onbevoegd voor de klas te zetten, om het tekort op korte termijn op te lossen, maar doordat deze mensen zo snel in het diepe gegooid worden wordt het ze snel te veel”, aldus Bosua.

Als andere oplossing wordt vaak kleinere klassen genoemd. Volgens Bosua werkt dit echter niet zo goed als gehoopt, “het helpt meer om homogenere klassen te hebben. Dus meer opgedeeld in niveaus, waardoor leraren efficiënter les kunnen geven en niet te veel tijd in elke leerling apart hoeven te steken. Persoonlijke begeleiding kan ook helpen, maar dit maakt de lessen ook juist weer onrustiger doordat er de hele tijd leerlingen de les uit worden gehaald. Dat kan dan weer averechts werken.”

Naast haar werk als docent heeft Bosua ook een boek geschreven en een podcast gemaakt over geschiedenis geven, beide toepasselijk ‘Geschiedenis geven’ genaamd. In deze werken leert ze toekomstige leraren een totaalpakket over geschiedenis geven en hoe ze dit op een verfrissende manier kunnen doen.

Bekijk hieronder het gesprek met Meereke Bosua tijdens onze talkshow:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.