Nieuw fenomeen (Maai Mei Niet) leidt tot succes.

Nieuw fenomeen (Maai Mei Niet) leidt tot succes.

De temperaturen stijgen de komende weken. Nederland veranderd langzaam in een tropisch Oort. De komende week worden nog hogere temperaturen verwacht in het land en dit zorgt voor een goed klimaat voor planten. Vorig jaar is in België het project (Maai Mei Niet) gestart. Dit leidde tot een groot succes in het land en het is zelfs overgevlogen naar Nederland. Samen met Jacqueline Henrot (ecoloog) bespreekt redacteur Sjoerd het fenomeen maaimeiniet en waarom het zo belangrijk is om niet te maaien in de maand mei.  

Maai Mei Niet, het zal je niet gelijk bekend in de oren klinken. Maar na het lezen van dit artikel zal je nu begrijpen waarom gras niet wordt gemaaid in mei. Vorig jaar begon maai mei niet België een campagne om geen gras meer te maaien in de maand mei. Volgens de site is de geur van vers gemaaid gras eigenlijk helemaal geen goede geur. ‘’ Wist je dat die heerlijke geur van vers gemaaid gras eigenlijk een verdedigingsmechanisme is van de natuur? Op die manier waarschuwen grassprieten de rest van je tuin. Voor Knack is het meteen een noodkreet voor meer biodiversiteit. Daarom lanceren we opnieuw Maai Mei Niet. Geef je grasmaaier een maandje rust en zie planten, bloemen en insecten voor je ogen opleven.’’ De site heeft een kaart aangemaakt waar volgens hen het gras niet gemaaid wordt en dus beter is voor de natuur. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de insecten en de planten.  

 Na het succesvolle jaar van Maai Mei Niet in België en het Verenigd Koninkrijk is het ook overgewaaid uit naar de lage landen. De Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek roepen dit jaar voor het eerst in de maand mei op om niet je gras te maaien in jouw tuin. “In Engeland is er aangetoond dat als je het gazon in mei niet maait, er wel tot tien keer meer bijen worden aangetrokken”, vertelt projectmanager Dominique van de Kamp. “Zij eten namelijk geen gras, maar hebben bloemen en planten nodig. Nu er steeds minder insecten zoals bijen en vlinders te vinden zijn in de natuur, kunnen we ze hiermee echt een handje helpen.” Vertelt ze tegen het RTL Nieuws. Ook Gemeentes geven aan deze oproep gehoor. Zeker dertig gemeentes zijn namelijk al begonnen om niet het gras maaien bij bijvoorbeeld te wegen of parken. Ook Jacqueline Henrot, ecoloog en gastonderzoeker bij Naturalis Leiden, vindt het super goed dat gemeentes en burgers geen gras meer maaien in hun stad of tuin. Dit vertelt ze in een interview met redacteur Sjoerd die het met haar hierover heeft.  

 Jacqueline Henrot is een ervaren ecoloog. Zo staat op de site van Naturalis het volgende over haar: Na dertig jaar buiten Europa gewerkt te hebben ben ik in 2014 naar Nederland gekomen. Henrot houdt zich bezig met het monitoren en beheren van de biodiversiteit in stedelijke en voorstedelijke gebieden. In het bijzonder aan het beheren van vegatatiekwaliteit langs waterwegen via citizen science. Henrot heeft wel eens eerder gehoord van het fenomeen Maai Mei Niet. ‘’Ik was vanaf het begin af aan al heel enthousiast. Ik doe het zelf  in mijn tuin al enkele jaren namelijk. Dit doe ik niet zo zeer in mei maar over het algemeen. Het staat namelijk vol met paardenbloemen. Ook maait de ecoloog bijvoorbeeld in verschillenden vormen om altijd een stuk tuin te hebben waar het gras de vrije loop kan laten gaan. Ze doet dit door bijvoorbeeld de zijkanten niet te maaien of in een rondje te maaien bijvoorbeeld.  

Deze week heeft museum Artis haar deuren geopend voor het nieuwe museum waar lang aan gewerkt is. Het museum had 75 jaar lang haar deuren gesloten maar is sinds deze week weer geopend. Dat we nog veel te leren hebben over planten is wel duidelijk, want na een bezoek bij het museum heb je tal van informatie over verschillende planten en geuren bewondert. De planten die tentoongesteld zijn ook te linken aan het verhaal met het niet maaien van het gras. Henrot vindt het een goede zaak dat het museum haar deuren weer heeft geopend en zegt het volgende hierover. ‘Het is zeker een goede zaak dat mensen meer gaan leren over planten. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.