Feest in de binnenstad

Feest in de binnenstad

Café het centrum in Amsterdam bij de aanvang van de wedstrijd. (Foto: Tobias Druijf)

11 mei is de binnenstad van Amsterdam het decor voor de kampioenswedstrijd voor Ajax, cafés langs het Rembrandplein en het Leidseplein waren gevuld met rood witte shirtjes en ook aan het bier was er geen tekort woensdag. Een groot contrast met afgelopen 2 jaar waarin er eerst een jaar zonder kampioen was, vorig jaar kroonde Ajax zich wel kampioen maar in een leeg stadion en lege cafés. Na een pijnlijke uitschakeling in de Champions league en een zure afgang in de beker was het dit keer echt de laatste kans voor Ajax dit seizoen om een prijs te pakken. Het gelijkspel van PSV afgelopen weekend maakte het al bijna zeker dat Ajax zich deze week tot kampioen zou kronen, na een niet al te lastige wedstrijd in de Johan Cruijff Arena kon Ajax zich dan ook woensdag echt kronen tot kampioen van Nederland. De 36e landstitel kwam voor veel Ajacieden en Amsterdammers na 2 jaar geen feest als uitgelezen kans om deze woensdagavond als een feestdag te vieren. Des te meer reden voor menig Ajacied om naar de binnenstad te trekken

Basiself/ bijzonderheden

Een kampioenswedstrijd met de allure van een Champions leagueavond zo op de woensdag. Een gevulde Arena voor het eerst in twee jaar zou een recept worden voor een geweldige wedstrijd. De ziekenboeg van Ajax raakte afgelopen weken aardig gevuld. Naast Antony en Gravenberch, haakte Martinez ook afgelopen week af. Brobbey die sinds kort weer terug is van een blessure mocht achter Haller plaatsnemen op de bank met Mohammed Ihatarren. Middenvelder Taylor mocht weer in de basis beginnen bij deze kampioenswedstrijd, Taylor mocht laatst van Ten Hag voor het eerst in de basis beginnen en het is daarom de vraag of hij klaar is voor zo’n belangrijke wedstrijd.

Wedstrijdverloop

De wedstrijd was ondanks de spanningen niet echt heel spannend uiteindelijk, Ajax was zelfs in de mindere fase in de wedstrijd nog heer en meester en wist eigenlijk maar enkele doelpogingen te incasseren. Nicolas Tagliafico nam het eerste doelpunt voor zijn rekening in de negentiende minuut, Berghuis volgde in de 33e en Haller benutte een strafschop vijf minuten later. De tweede helft begon Ajax iets rustiger en maakte Heereveen meer aanstalten richting het doel van Ajax. Helaas voor Heereveen zonder een doelpunt te maken. Uiteindelijk wist wissel Brobbey en een paar minuten later Alvarez nog in de laatste minuten nog een doelpunt te maken. De eindstand 5-0 was een juiste afspiegeling van een oppermacht Ajax.

Titelrivaal PSV won ook thuis tegen NEC Nijmegen maar deze zege had door de winst van de Amsterdammers geen effect meer op de titelstrijd. Dit is de 36e landstitel van Ajax en de 3e in het Ten Hag tijdperk, voor de geboren Tukker is het wel zijn laatste titel voorlopig bij Ajax. Hij verkast in de zomer naar het Manchester United van Cristiano Ronaldo.

Afloop wedstrijd

De wedstrijd die dus redelijk snel was beslist zorgde voor een enorme vreugde in de binnenstad van Amsterdam, waar veel fans zich hadden verzameld. Er was veel politie op de been omdat de vrees natuurlijk was dat er bij verlies rellen zouden uitbreken. Maar ondanks dat was er door de winst en het gedrag van de supporters bijna geen opstootjes in de binnenstad. Naast een incident bij het Leidseplein wat leeg geveegd moest worden door de ME was het redelijk rustig in de binnenstad. Amsterdam was woensdagavond het decor van een grootst kampioensfeest als vanouds.

Bijzonderheden rond huldiging

Hoewel dit kampioensfeest weer als vanouds zou moeten worden zat er toch een zure nasmaak aan voor veel fans. De huldiging die sinds 2019 weer zoals vanouds op het museumplein kon plaatsvinden werd op het laatste moment toch afgelast doordat er een tekort was aan beveiligingspersoneel. Tot veel onvrede van de Ajaxfans die hun woede op burgemeester Halsema richtten. Er werd zelfs afgelopen week nog geprotesteerd voor de ambtswoning van de burgemeester in de binnenstad. Dar bleef het echter niet bij, de burgemeester meldde via haar Instagram account dat zij talloze bedreigingen heeft gekregen en dat ze regelmatig beledigingen naar haar hoofd krijgt. Voor de burgemeester is dit niet de eerste keer dat ze clasht met de Ajaxsupporters, tijdens de huldiging in 2019 die WEL nog op het museumplein was kreeg ze naast een fluitconcert ook nog projectielen naar haar hoofd gegooid. Dit leidde tot het viral filmpje waarin aanvoerder Matthijs de Ligt een bierblikje vangt voor het hoofd van de burgemeester.

Over de auteur

Tobias Druijf

Als beginnend journalist/filmmaker focus ik mezelf nog volledig op mijn specialiseringsproces, Ik haal mijn kracht vooral uit samenwerken en nieuwe mensen ontmoeten. Ik ben creatief, experimenteel met een oog voor sociaal-maatschappelijke onderwerpen. Mijn passie ligt films/documentaires maken en conceptontwerp. Ik hou ervan om verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld kunst/cultuur en psychologie aan elkaar te verbinden om zo een volledig beeld mee te geven over een onderwerp of project.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *