‘Alleen maar niet eenzaam’

‘Alleen maar niet eenzaam’

Alleen op reis gaan is niet alleen voorbehouden aan mannen. Ook veel vrouwen reizen met plezier en een veilig gevoel de hele wereld over. Het is dan ook niet gek dat de grootste opkomende markt voor reizen niet geografisch maar demografisch is, namelijk de vrouw. Olga Pet waagde op haar achttiende de sprong in het diepe en vertrok naar Azië. Gedurende drie maanden reisde ze van hostel naar hostel. Tijdens haar reis heeft ze mooie dingen meegemaakt en bijzondere mensen ontmoet. Inmiddels is ze 21 en blikt ze terug op haar avontuur waarbij ze jonge toekomstige reizigers voorziet van handige tips op veilig en voorbereid op pad te gaan.

De Harvard Business Review beschreef deze ontwikkeling al een aantal jaren geleden en vandaag de dag wordt dit ook veelvuldig bevestigd binnen de toeristische sector. Onlangs concludeerde tijdschrift Forbes nog dat vrouwen maar liefst 80% van alle reis-gerelateerde beslissingen en boekingen maken. Het soort reis waar vrouwen steeds vaker voor kiezen is daarbij een soloreis. De gemiddelde avontuurlijke reiziger is dan ook geen man van middelbare leeftijd, maar een jonge vrouw. Ook hebben Tourlane en het onderzoeksbureau YouGov in het kader van Internationale Vrouwendag, samengewerkt om meer te weten te komen over vrouwelijke soloreizigers. Voor het onderzoek sprak Tourlane in totaal met meer dan 1.000 Nederlandse vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën om hun ervaringen en meningen over soloreizen te verzamelen. Ze hebben zich hierbij uitsluitend op reizen buiten Europa gericht omdat dit over het algemeen langere en uitdagendere reizen zijn dan bijvoorbeeld een stedentrip. Verder vonden ze het belangrijk om ook de meningen en ervaringen van 1.000 mannen ten opzichte van dit onderwerp te achterhalen. Door de resultaten te vergelijken en te contrasteren, was te zien of en waar de genderkloof zich voordoet.

De reden voor Olga om een soloreis te maken was omdat ze op deze manier een eerste stap richting zelfstandigheid en volwassenheid kon zetten. Ook wilde ze aan zichzelf, en haar ouders bewijzen dat ze het in haar eentje aankon. Eenzaam heeft ze zich nooit gevoeld. Want wanneer je als soloreiziger op pad gaat ontmoet je binnen een mum van tijd nieuwe mensen. Daarbij gaf Olga aan altijd in hostels te ovenachten, het walhalla voor rondreizende backpackers en dus ook dé plek om medereizigers te ontmoeten. Het allergrootste voordeel van het maken van een soloreis is dat je elke dag je eigen plan kan trekken. “Eenmaal aangekomen in Hikkadawu, de ultieme surfspot van Sri Lanka stond ik om 7 uur op om de eerste golven te pakken. Ik hoefde met niemand rekening te houden dus ik kon het water in- en uitgaan wanneer ik daar behoefte aan had”, aldus Olga.

Toch blijkt uit het onderzoek van Tourlane en YouGov dat 40% van de vrouwen uit bezorgdheid over hun veiligheid niet alleen op reis gaan. Nauwlettend gevolgd was de angst om tijd alleen door te brengen, waarbij 25% van de vrouwen dit aanhaalde als de reden waarom ze niet aan een reis begonnen. Interessant is dat mannen niet dezelfde veiligheidszorgen hadden als vrouwen over alleen reizen, slechts 27% van de mannen zei dat hun persoonlijke veiligheid een barrière was voor hen om alleen op reis te gaan.

Als vrouwelijke soloreiziger krijg je dan ook vaak de volgende vragen te horen: Ben je niet bang, alleen? Wat ga je doen als je ziek wordt onderweg? Voel je je niet eenzaam?  Ook nu nog kijken mensen je vreemd aan. Het hield Olga echter niet tegen om aan haar soloreis te beginnen. Ze was net achttien toen ze aankwam in Sri Lanka. Naar eigen zeggen was ze nog jong en naïef maar boordevol reislust. “In de bus, de trein en op straat staarde iedereen me aan en kreeg ik allemaal bijnamen waaronder Shakira en sexy baby”. Toch heeft ze zich nooit echt onveilig gevoelt. Een enkele keer voelde ze zich niet helemaal op haar gemak, maar dit loste ze op door het gesprek met mede backpackers aan te gaan.

Achttien wordt gezien als vrij jong om alleen op reis te gaan, is de angst op deze leeftijd groter of kleiner? In het onderzoek van Tourlane en YouGov werd er ook gekeken naar leeftijd. Terwijl gemiddeld 40% van de vrouwen antwoordde dat veiligheid de grootste zorg was bij het reizen alleen, nam dit af met de leeftijd. Zo maakt bijvoorbeeld 51% van de vrouwen tussen 18-24 jaar zich zorgen over de veiligheid, maar neemt dit af tot 35% voor vrouwen van 55 jaar en ouder. Olga kan zich hier wel in vinden maar toch weerhield de angst haar er niet van om thuis te blijven. “Ik denk dat onveilig voelen vooral voorkomt uit het onbekende. Je bent jong en weet niet wat je kan verwachten. Het is dan ook logisch dat deze angst met de jaren, en dus ook met meer levenservaring afneemt.”, zegt Olga. Volgens haar kan je kan wel bang zijn dat erop reis iets vervelends gebeurt, maar die kans is er ook wanneer je thuisblijft. Daarom zou ze tegen alle jonge meiden willen zeggen: “durf uit je comfortzone te stappen en laat angst je niet tegenhouden”. Wel kan een cursus zelfverdediging nooit kwaas wanneer je in je eentje de wijde wereld intrekt. Dit komt overigens ook goed van pas in Amsterdam, Olga’s woonplaats. “Ook daar lopen een hoop gekken rond.”

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.