Dood(para)normaal: Ghost Hunting

Dood(para)normaal: Ghost Hunting

De ene persoon gelooft er in en de andere persoon vindt het maar onzin; Ghost Hunting. Het jagen op geesten is onderdeel van de paranormale activiteiten die steeds populairder worden in Nederland. In het buitenland, vooral de Verenigde Staten, is Ghost Hunting al jaren een populaire, entertainende trend waarbij je bijvoorbeeld een Haunted House kan bezoeken of zelf geesten kan proberen op te roepen met verschillende tools. Toch blijkt dit niet alleen buiten de Nederlandse grenzen te spelen. Ook in Nederland zijn er diverse paranormale researchteams die door middel van samenwerking, apparatuur en kennis, onderzoeken doen naar geesten of gerelateerde paranormale activiteiten of situaties.

Nederlands Paranormaal Research Team

Het Nederlands Paranormaal Research Team (NPRT) is het officiële Nederlandse research team naar paranormale activiteiten. Het NPRT kan worden ingehuurd als onderzoeksteam als je het gevoel hebt dat er op een bepaalde locatie paranormale activiteiten afspelen. Iedereen kan een aanvraag indienen voor een onderzoek. Dit kan zijn voor een eigen huis zijn, maar ook een leegstaand bedrijfspand of historische locatie in de buurt. Voor het onderzoek zelf gebruiken de onderzoekteams verschillende methodes en apparatuur om een zo goed mogelijke connectie met het hiernamaals te krijgen. Ze werken regelmatig samen met andere partijen en onderzoeksteams in Nederland met het doel om iedereen veilig te laten voelen in vertrouwde omgevingen.

Hoewel het NPRT onderzoek doet naar opvallende verschijnselen die betrekking hebben op paranormale activiteiten zijn ze van mening dat veel gebeurtenissen rationeel te verklaren zijn. “Sterker nog: wij zijn van mening dat meer dan 85% van de claims te verklaren zijn.” Toch onderzoeken ze alle mogelijkheden en bekijken ze of een verdiepend onderzoek noodzakelijk is.

Onafgemaakte zaken

Geesten zijn als het ware oude zielen van mensen die niet langer op de wereld zijn en leven. Ze hebben daarom niet altijd slechte bedoelingen. Volgens NPRT kan het zijn dat er op bepaalde locaties nog een soort energie rondhangt van een overleden persoon, omdat deze persoon nog onafgemaakte zaken in zijn of haar leven had voordat deze persoon overleed. De geest van die persoon blijft dan ronddwalen op de locatie. Voorbeelden van onafgemaakte zaken zijn bijvoorbeeld een verkrachting, een vermist familielid of een moord, maar ook een bevalling of ander positief moment kan als een open einde voelen.

Aanwezigheid

Hoewel niet elke geest negatieve bedoelingen heeft, is het gevoel van een ronddwalende ziel in je eigen huis bijvoorbeeld niet prettig. Mensen kunnen bang zijn voor geesten, omdat ze het gevoel hebben dat ze niet alleen zijn in een veilige omgeving en omdat geesten vaak als negatief worden beschouwd. De aanwezigheid van geesten kan op verschillende manieren worden opgemerkt. Geluid is het meest voorkomende verschijnsel. Dit kan zijn in de vorm van voetstappen horen, maar ook gelach of pratende stemmen. Een ander verschijnsel is zichtbaarheid. Sommige mensen zien letterlijk iemand lopen. Een schim of een schaduw van iemand. Volgens het Nederlandse researchteam kunnen de geesten jou zelf alleen niet zien.

Verschillende hauntings

Na tal van onderzoeken en informatiegaring hebben de experts van o.a. het NPRT drie soorten hauntings vastgesteld die het meest voorkomen. Zo staat Residual haunting bovenaan als meest voorkomend verschijnsel. Residual haunting houdt in dat een symptoom zich steeds opnieuw herhaald binnen een bepaalde tijdscode. Bij deze vorm is er geen sprake van een geest, maar een energie. Het is daardoor helemaal niet gevaarlijk. De tweede vorm is de Intelligent haunting waarbij wordt geacht dat de geesten intelligent zouden zijn, omdat ze kunnen communiceren met mensen. Deze vorm is het meest bekend en geeft ook een stereotyperend beeld van geesten. Daarnaast laten deze geesten zich alleen in de nacht zien tussen elf uur ’s avonds en vier uur ’s ochtends. Het derde verschijnsel is de kwaadaardige vorm; de demonic haunting. Dit zijn de demonen en de kwaadaardige geesten. Er zijn veel mythes over demonen. Zo kunnen ze in elke gedaante veranderen; menselijk of onmenselijk. Volgens sommige Ghost researchteams bestaat er een vierde vorm; de Poltergeist. Dit is een zeer extreme vorm waarbij meubels beginnen te bewegen, objecten in vuur kunnen vliegen en voorwerpen uit zichzelf kunnen bewegen. Toch blijft ook veel in onze wereld nog steeds niet te verklaren. Daarom blijft paranormaliteit een moeilijke kwestie. Toch heeft iedereen wel eens iets paranormaals meegemaakt.

Beluister hieronder het audio-fragment met Kim Bodemeijer in de podcast over misdaad & mysterie.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.