De dunne lijn tussen fascinatie en angst

De dunne lijn tussen fascinatie en angst

Foto van Michelle

TikTok, YouTube en Instagram. Allerlei verschillende platforms die tegenwoordig niet alleen gebruikt worden voor het delen van leuke kiekjes, maar ook voor het verspreiden van mysterieuze true crime verhalen. Een hobby van de 23-jarige Michelle. Zij doet veel onderzoek naar verschillende misdaad zaken en deelt die op verscheidende sociale mediakanalen, zoals YouTube en TikTok. In dit interview vertelt zij hoe zij op het idee is gekomen om deze verhalen te delen, hoe de lijn tussen afschuw en interesse erg dichtbij ligt en hoe zij aan al haar informatie komt. 

Fascinatie en angst 

De grote interesse vanuit Michelle in dit soort zaken speelde zich al ver voor het beginnen van een YouTube kanaal af. Ondanks het feit dat deze zaken door velen als ontzettend heftig worden ervaren, vertelt Michelle dat die lijn tussen interesse en afschuw heel dun is. Voor haar werkt het gruwelen als een soort motor waardoor ze juist benieuwd is naar de rest van het verhaal en met name het psychologische aspect erachter. 

Het begin 

Het idee om een YouTube kanaal te starten en daarop deze verhalen te delen speelde al langer. Dit idee bleef jarenlang slechts een schets en kwam door twijfels niet tot uitvoering. Ze was onder andere bang voor de meningen van mensen uit haar directe omgeving. Ook bleven de nabestaanden van dit soort zaken vaak in haar hoofd rondzweven. Michelle vertelt dat wat ze wilde bereiken met het vertellen van true crime via sociale media alleen maar informatie overbrengen was. Ze was bang dat nabestaanden van heftige zaken het misschien niet zouden waarderen als zij dit zou delen. 

Ongeluk 

In 2019 kreeg Michelle een heftig ongeluk waarbij ze de dood in de ogen keek. Hierdoor kwam het besef dat ook op jonge leeftijd, je leven zomaar voorbij kan zijn. Ze realiseerde zich dat het leven kort is en dat de plannen die je vandaag de dag hebt, gewoon moet uitvoeren, wat de mening van je nabije omgeving dan ook mag zijn. Daarnaast moest ze van haar ergotherapeut na haar revalidatie een soort situatie creëren die leek op een studie, met deadlines en onderzoek. Een YouTube kanaal was hier een goede oplossing voor, omdat ze dan aan deadlines moest voldoen, onderzoek deed naar zaken en concentratie nodig heeft voor het editen. Ze bedacht dat als ze true crime en mysterie zaken zou delen op sociale media, dat dit op de meest respectvolle manier zou moeten en vooral gericht op de slachtoffers. Op die manier probeert ze zoveel mogelijk rekening te houden met de gevoelens van nabestaanden.

Herhaling betekent, dichterbij de waarheid 

Michelle verzamelt verhalen door heel veel research te doen. Ze neemt hierin zaken mee waar nog niet veel over bekend is. Ook voor het vinden van de juiste informatie heeft zij een tactiek. Michelle noemt zichzelf geen journalist, omdat het enige wat ze doet het verzamelen van informatie is. Voor de juiste informatie kijkt ze vaak in politierapporten. Deze zijn in dit soort zaken het meest betrouwbaar. Daarnaast spaart ze informatie via documentaires en krantenartikelen. De kunst is om deze informatie uiteindelijk allemaal te vergelijken. Want hoe vaker dingen terugkomen, hoe dichter het in de buurt komt van de waarheid. Ze steekt hier veel tijd en moeite in, waardoor ze met de voorfase altijd wel een paar dagen bezig is. Door al haar dagelijkse bezigheden die ze tegenwoordig heeft, is voor research en het opnemen in de afgelopen dagen niet veel tijd geweest. “Vandaar dat er al een tijdje geen video online is gekomen,” vertelt ze. 

Afwisseling is belangrijk 

Zelf vindt Michelle de verhalen waarin het gaat over sektes het heftigst. Ze zegt het bizar te vinden dat mensen door een bepaalde overtuiging helemaal tegen zichzelf gekeerd kunnen worden. Zo benoemt ze de Heavens Gate sekte. De sekte waarbij 39 leden in 1997 zelfmoord pleegde. En ook de Peoples Temple sekte, waarbij 909 leden om het leven kwamen door zelfmoord. Op de vraag of ze nog wel kan slapen na het onderzoeken van deze verhalen, antwoordt ze dat afwisseling erg belangrijk voor haar is. De variatie tussen true crime en paranormale verhalen, wat Michelle niet eng vindt, is voor haar de manier om dit te blijven doen.

YouTube: Michelle Maria
TikTok: Michelleonyt

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *