Het verhaal van Burke & Hare

Het verhaal van Burke & Hare

Greyfriar's Kirkyard

De Schotse hoofdstad Edinburgh heeft veel te bieden. Het jaarlijkse festival de Fringe in augustus, de omliggende natuur en de oude architectuur. Mensen komen van ver om deze stad te bezoeken. Als je de stad aan het verkennen bent dan is er ook een ander soort toerisme: Dark Tourism. De Royal Mile (de bekende straat van Edinburgh) stikt van de verschillende organisaties die ghost tours organiseren. Er is zelfs een beruchte ghost bus. De ghost tours baseren hun verhaal op de rijke geschiedenis van Edinburgh. De vele moordenaars en criminelen die hebben rondgelopen in de stad, kleuren de straten.

Onder deze moordenaars vallen ook Burke & Hare. Het duo is berucht in Schotland omdat zij samen gezorgd hebben voor 16 moorden. Dit allemaal als doel om zo veel mogelijk geld te verdienen. De mannen kregen tussen de 7 en de 10 pond voor een lijk die ze verkochten aan een van de meest bekende dokters van de stad, dokter Knox. 10 pond in 1827 stond gelijk aan meer dan de helft van een arbeidersjaarsalaris.

Arjen van Ginkel, geschiedenisdocent op het Sint Michaƫl College in Zaandam, vertelt over de tijdsgeest van die tijd. Waarom waren er zo veel lijken nodig?

Luister hieronder naar het verhaal.

Greyfriar’s Kirkyard

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.