Scenarioschrijver Thomas van der Ree verteld ons meer over het nieuwe seizoen van Judas

Scenarioschrijver Thomas van der Ree verteld ons meer over het nieuwe seizoen van Judas

HILVERSUM - Gijs Naber, Rifka Lodeizen, Marit van Bohemen en Joram Lursen tijdens de persdag van de Videoland-serie Judas, gebaseerd op het gelijknamige boek van Sonja Holleeder. ANP KIPPA KOEN VAN WEEL

De hit serie Judas, gebaseerd op het eerste boek van Astrid Holleeder krijgt in het najaar van 2022 een vervolg. Het nieuwe seizoen, genaamd familiegeheimen is wederom geschreven naar de boekenreeks. In onze podcast spraken we met Thomas van der Ree, scenarioschrijver van de serie. 

We kennen Willem Holleeder, ‘De Neus’, natuurlijk allemaal uit het nieuws. In 1983 werd hij wereldberoemd door de Heineken ontvoering. Na het uitzitten van zijn staf werkte de neus zich wederom weer helemaal terug tot de top van de Amsterdamse criminaliteit. Holleeder groeide op in de Jordaan in de jaren zeventig begon hij zijn criminele loopbaan met kompanen Jan Boellaard, Frans Meijer en Cor van Hout waarmee hij later de Heineken ontvoering zou gaan plegen.  In 2012 ging Holleeder opnieuw de bak in waarna hij meerdere keren afwisselend op vrije voet en toen weer vast kwam te zitten. Wat Holleeder zo bijzonder maakte was dat hij altijd een vrij open relatie heeft gehad met de media. Iedere week verscheen er een column bij De Nieuwe Revu en hij werd regelmatig met open armen onthaald bij verscheidene talkshows.

 Zij interview bij Collegetour is daar een perfect voorbeeld van. In de Telegraaf deed John van den Heuvel zo het betoog dat een crimineel van de orde Holleeder nooit een dergelijk podium zou moeten krijgen. Twan Huijs beweert later bij Matthijs van Nieuwkerk “Tien, nul achter te hebben gestaan” en “billenkoek” te hebben gekregen van het volk. Het ging van den Heuvel echter om dat; “’Je iemand op een podium zet en je vragen lat stellen door studenten die je zelf niet durft te stellen. Je gaat iemand niet confronteren met belangrijke zaken waar hij niet op zou moeten reageren” aldus zijn opiniestuk. Er is zo dus ook een zelfde soort kritiek op autobiografische misdaad series, zoals Judas. Al wordt er in deze serie in tegenstelling tot andere juist de donker kant van de persoon Willem Holleeder belicht. Na veel juridisch gesteggel is Holleeder in 2019 tot levenslang veroordeeld. 

In 2016 komt Astrid Holleeder met het baanbrekende boek, Judas. Waarna er dus een serie volgt. Hierin beschrijft ze de relatie met haar broer Willem en hun gedeelde jeugd en thuissituatie tot in grote detail. Waar wij de neus alleen kennen als goedlachse ondeugend Amsterdamse crimineeltje, komt er in de boeken de echte, rauwe kant naar boven. Met angst voor eigen leven beschrijft Astrid hoe zij en haar zus Sonja bewijs verzamelen tegen Willem in de rechtbank. Na de uitgaven van het boek is Astrid permanent ondergedoken. De titel Judas, verwijst volgens haar zowel naar het verraad van haar broer als het verraad dat zij zelf heeft gepleegd met het schrijven van het boek tegen haar familie. Astrid zelf is dan ook nauw betrokken bij het productieproces van zowel de eerste als tweede serie. 

In de serie wordt Astrid gespeeld door Rifka Lodeizen. Haar broer Willem Holleeder, wordt vertolkt door Gijs Naber. Op 6 januari 2019 verscheen de eerste aflevering van de serie en het werd zowel op TV als op Videoland een groot succes. De eerste aflevering behaalde maar liefst 1.182.000 kijkers. De reacties waren lovend. “Nieuwtjes uit de krantenkoppen vallen op hun plek,”aldus The Screen Life. In het buitenland blijft het succes ook niet onopgemerkt. The New Yorker maakte zo een uitgebreide video over het Nederlandse verhaal. 

Eind 2022 verschijnt er dus een nieuw deel genaamd Familiegeheimen, gebaseerd op het laatste boek van de trilogie. Dit laatste deel snijdt volgens van der Ree echt weer een heel nieuw deel in het verhaal aan en geeft een extra laag aan de Holleeder saga.  

Thomas van der Ree voorziet het script van de nieuwe serie. In 2010 studeerde hij af op de Filmacademie met de korte thriller Wraak. Sinds dien heeft Thomas aan vele hitseries meegeschreven. Hij is het gezicht achter veel van onze favoriete series. Je kan hem onder andere kennen van Undercover, Vliegende Hollanders, All stars en zonen, Moordvrouw, Smeris, van god los en nog veel meer. De ervaring met deze serie blijft volgens hem wel echt uniek. Mede door het biografische en actuele aspect. Wil je nou meer horen van ons gesprek? Luister dan het fragment terug uit de podcast. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *