Guilty or not guilty?

Guilty or not guilty?

Amber Heard en Johnny Depp tijdens hun rechtszaak in de staat Virginia.

Het is vast niemand ontgaan, de rechtszaak tussen Amber Heard en Johnny Depp. De ex-geliefdes beschuldigen elkaar van ernstige feiten en dit is heel publiekelijk te volgen via livestreams.   

In 2009 ontmoeten Depp en Heard elkaar op de filmset van ‘The Rum Diary’. Daar bloeide de liefde op en in 2015 zeiden ze het ja-woord tegen elkaar. Dit mocht alleen niet lang baten, want iets langer dan een jaar later was het huwelijk alweer voorbij. Relatietherapieën werkte niet en vanaf moment één belande ze in een vechtscheiding (harpersbazaar). Heard is de persoon geweest die de scheiding heeft aangevraagd en daarbij ook meteen een contactverbod. (Nu.nl) 

In 2018 stap Johnny Depp naar aanleiding van een artikel uit ‘The Washington Post’ naar de rechter. In dat artikel beschuldigd Amber Heard zonder de naam van Depp te noemen hem van huiselijk geweld. Hierdoor liep Depp verschillende acteer klussen mis. Hij beweert dat Heard hem zo erg beschadigd heeft dat hij niet meer aan werk komt. Zij zegt weer dat Depp haar reputatie heeft verwoest, omdat Depp haar uitmaakt voor leugenaar. Het is dus ook vooral over en weer elkaar zwart maken en er zijn alleen maar verliezers bij deze zaak. (Nu.nl) 

Wat opvallend is aan deze zaak is dat ze elkaar allebei beschuldigen van hetzelfde. Amber Heard zegt dat Johnny Depp haar heeft mishandeld, maar Depp zegt dat dit niet het geval is en dat juist Heard hem heeft mishandeld.  

Op 12 april 2022 begon de langverwachte en langdurige rechtszaak in de staat Virginia, waar de zeven koppige jury uiteindelijk een oordeel gaat geven over deze oneindige ruzie.  

Als eerste moest Johnny Depp getuigen. Hier benadrukte hij weer duidelijk dat hij niet de mishandelaar was in de relatie, maar dat de rollen juist omgedraaid waren. Daarnaast stelde hij zich erg kwetsbaar op en vertelde van begin tot eind hoe de relatie met Heard tot stand kwam en hoe het verliep. (nos) 

Hier gingen de advocaten van Heard hard tegen in met de beschuldigen over overmatig drank en drug gebruik van Depp.  

Een week later was Amber Heard aan de beurt op te gaan getuigen. Hier barstte zij in tranen uit. Dit kwam doordat zij vertelde over hoe Depp haar seksueel misbruikt zou hebben met een sterke fles drank. Deze zou hij in haar hebben gestopt. Ook zou hij hebben gezegd dat hij haar te willen vermoorden (Nu.nl). Dit wordt door Heard beweert. 

Het is dus een erg emotionele, ingewikkelde, heftige zaak en omdat het erg publiekelijk is, praat bijna iedereen hier over.  

Uiteindelijk is het dus zo dat de zevenkoppige jury gaat beslissen wie deze zaak gaat winnen. Dit is erg gebruikelijk in de Verenigde staten. In Engeland en in België wordt er ook gebruik gemaakt van juryrechtspraak.  

De juryrechtspraak in de Verenigde Staten is als volgt: Meestal worden er 12 gewone burgers, in het geval van Depp vs Heard zeven, opgeroepen voor juryplicht. Zij moeten dan in eerste instantie zich uitlaten over de (on)schuldig van de verdachte.  

Alle meerderjarige die geen strafblad hebben kunnen ooit een keer opgeroepen worden voor de juryplicht. (schooltv.nl) 

Hier moeten ze dan gehoor aan geven, anders staat daar ook een straf op. Het is niet voor niks een “plicht”. Voorafgaand aan de zaak wordt er een soort achtergrondonderzoek gestart naar alle leden van de jury. Er wordt ook gekeken naar de vooringenomenheid, zodat de jury wel onafhankelijk is. Dit is een ondervraging wat door advocaten van beiden partijen wordt gedaan. Dit achtergrondonderzoek wordt ook wel een ‘voire dire’ genoemd. (incasumagazine). 

Een rechter heeft geen invloed op de beslissing van de jury. Wat wel opvalt, is dat een jury alleen aanwezig is bij de eerste aanleg en niet bij een hoger beroep. Bij een hoger beroep wordt de zaak behandeld door een professionele rechter (incasumagazine)..  

Wij spreken met Avelen Bijnen. Zij heeft de zaak tussen Johnny Depp en Amber Heard op staande voet gevolgd. Zelf studeert zij ook rechten. Onderwerpen zoals mishandelingen en seksueel overschrijdend gedrag vindt zij erg belangrijk. Los van het feit dat deze twee mensen erg bekend zijn, zijn de onderwerpen grensoverschrijdend gedrag en mishandeling de laatste jaren steeds meer in het nieuws. Avelen vindt het erg belangrijk dat er steeds meer aandacht komt voor deze ernstige zaken.  

Op 27 mei komt het vonnis over de rechtszaak.

Luister het interview uit de podcast crimeb8 hieronder. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *