Het taboe rond trans personen

Het taboe rond trans personen

Demi Moors door Jester van Schuylenburch

Verhalen over transgender personen gaan al zo ver terug als uit het Romeinse rijk. In deze tijd waren er al mensen die als ander geslacht door het leven gingen. Keizer Nero kreeg zo bijvoorbeeld een relatie met een slavenjongen genaamd Sporus. Nero liet Sporus castreren en kleedde hem als vrouw. Later ging Sporus dan ook als vrouw door het leven. Transpersonen werden geaccepteerd in het Romeinse rijk, mits zij bij de heersende klasse hoorden.

In de tijd voor het Romeinse rijk, werden personen die geslachtsverandering ondergingen gekoppeld aan wijsheid. Zo waren er in de oudheid al priesters van de Hemelgodin Inanna. Deze priesters waren niet mannelijk en niet vrouwelijk, en werden Gala genoemd.

Een van de eerste personen die operaties is ondergaan om een vrouw te worden, is Lili Elbe. Haar verhaal is de basis voor de film The danish girl. Lili Elbe was schilderes en samen met haar partner Gerda Gottlieb verhuisde ze naar Parijs, waar ze haar naam publiekelijk veranderde naar Lili. In de jaren 20 en 30 kwam ze erachter dat ze door middel van operaties het lichaam van een vrouw kon krijgen. Hierop volgde vijf operaties waardoor zij zich op haar paspoort officieel een vrouw mocht noemen. Voor zij haar volgende operatie voor een baarmoeder kon krijgen, stierf zij op 49-jarige leeftijd aan hartproblemen.

Demi Moors (24), Mediastudent aan de universiteit Utrecht, is in 2021 uit de kast gekomen na jaren discomfort en de coronapandemie. Ook zij ervaart in deze tijd nog steeds negatieve reacties. “Ik merk vooral dat er wordt gefluisterd en gestaard als ik in een femme modus ben,” vertelt Moors.

“De leeftijd waarop je begint aan je transitie is wel cruciaal. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter de transitie vaak lukt door middel van hormoonblokkers,” geeft Moors aan. “Kijk bijvoorbeeld naar Loiza Lamers, zij ziet er nu prachtig uit.”

Moors komt uit een klein dorp in Limburg, waardoor haar enigste trans voorbeeld Caitlyn Jenner was. Moors haar familie reageert niet optimaal op haar transitie, waardoor ze zich niet fijn om uit te kast te komen op twaalfjarige leeftijd. “Ooit hoop ik dat wanneer ik klaar ben en over straat loop, dat ik iemand kan inspireren dat transitie ook nog steeds kan op latere leeftijd,” zegt Moors.

Zelf heeft Moors geen fysiek geweld ervaren, maar veel vrienden van haar wel. “Ik durf nog niet alleen over straat in femme modus, zoals met make-up, nagellak en een rok. Zeker in mijn eigen dorp durf ik dit nog niet.” Haar familie vindt het nog steeds moeilijk, maar ze accepteren het wel. “Het voelt wel nog steeds onnatuurlijk om in een rok bij mijn moeder te zitten,” aldus Moors.

Het identificeren als non-binair of transpersoon, is iets heel moois vindt Moors. “Mensen geven op dat punt heel erg aan wie zij zijn, en dat vind ik een hele fijne ervaring.” Zelf geeft Moors aan dat zij het heel fijn vindt wanneer iemand complimenten over haar make-up geeft en als er dan fijne gesprekken over make-up volgen.

In 2014 is de transgenderwet aangepast om zo de voorwaarden voor het transitieproces makkelijker te maken. De wet wordt nog steeds aangepast. Zo wil de tweede kamer de deskundigenverklaring en leeftijdsgrens weghalen. De deskundigenverklaring houdt in dat een arts of psycholoog moet aangeven dat het andere geslacht beter bij een persoon past. De leeftijdgrens houdt in dat kinderen jonger dan zestien jaar ook geslachtsverandering op hun paspoort mogen zetten.

Moors ervaart de transzorg als slecht. Zo zijn er maar twee transzorg klinieken, waarvan een in Amsterdam en een in Groningen. Moors staat zelf op de wacht lijst in Amsterdam. Deze wachtlijsten kunnen zo lang duren als drie jaar. Daarna moet je nog een half jaar bij een arts lopen die moet gaan bevestigen dat je een gender crisis hebt. Na deze stappen, krijg je pas je hormonen en kan je jezelf op de lijst plaatsen voor eventuele operaties.

“Ik vind persoonlijk niet dat iedereen een “bondgenoot”, hetero mensen die hun support uiten, hoeft te zijn. Zolang je maar leeft en laat leven.” Moors vervolgt; “Ik hoop dat ‘cis’ gender personen niet voor mij gaan spreken, maar mij laten spreken. Hierdoor kan ik mijn stem versterken.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.