De politieke strijd naar een progressiever beleid

De politieke strijd naar een progressiever beleid

Foto door Anna Shvets via Pexels

Het gebruik van drugs wordt langzaamaan steeds minder een taboe. Voor de oudere generatie blijft dit echter nog een moeilijk bespreekbaar onderwerp, terwijl er wel steeds meer jongeren drugs gebruiken.

D66 denkt dat Utrecht dit wel beter kan aanpakken. Ze presenteerde vorig jaar een drugsmanifest waarin ze de stappen naar een beter drugsbeleid benoemden. Sindsdien hebben meerdere partijen aangegeven mee te willen gaan met een progressiever beleid. Zo sluiten GroenLinks, Partij voor de Arbeid, Student & Starter en de SP zich aan bij het invoeren van een progressiever drugsbeleid. Verder zijn ook Partij voor de Dieren en de Socialistische Partij van mening dat drugs overal in Utrecht gratis getest moeten kunnen worden, en GroenLinks en PvdA geven aan dat ze zouden willen experimenteren met de legalisering van XTC en de productie en verkoop van softdrugs zoals hasj en wiet.

D66 raadslid Has Bakker vertelt op de site van D66 waarom een beter drugsbeleid in Utrecht nou écht nodig is: “Al decennia wordt er een oorlog tegen drugs gevoerd, met averechtse effecten. Méér repressie gaat het verschil niet maken. Het is tijd om het anders te gaan doen. Alle kleine verbeteringen in het drugsbeleid de afgelopen jaren, kwamen voort uit experimenten en het opzoeken van de grenzen van de wet. Daarom hebben wij het Utrechts Drugsmanifest geschreven.” In het manifest staan tien stappen beschreven om het drugsbeleid van nu te verbeteren, zoals meer testmogelijkheden op festivals, een effectieve aanpak bij lachgasgebruik en het uitvoeren van een lokaal xtc-experiment.

Evert Manders is 22 jaar oud en is lid van de Jonge Democraten in Utrecht. Met meer dan 700 leden is de afdeling in Utrecht een van de meest actieve afdelingen van de Jonge Democraten. De Jonge Democraten is een Nederlandse vrij-liberale democratische politieke jongerenorganisatie, opgericht in 1984. Alhoewel de JD een onafhankelijke organisatie is, voelt de JD zich vaak wel verbonden met D66. Manders verteld zelf dat ze onafhankelijk zijn om goed kritisch te kunnen zijn op hun moederpartij, wat volgens hem afgelopen jaar hartstikke hard nodig was. Manders vervult dit jaar de functie Pers en Politiek. Hij schuift vandaag aan bij de podcast om te praten over het progressievere drugsbeleid wat D66 vorig jaar presenteerde.

“Wij zijn het heel erg eens met alle punten die beschreven staan in het manifest. Dit is een van de onderwerpen waarin wij als jongerenpartij de kar hebben moeten trekken om de moederpartij te kunnen overtuigen. Wij hebben ook heel erg hard gelobbyd om dit aan te kaarten, omdat wij dit zelf ook zo’n belangrijk onderwerp vinden. Met dit onderwerp staan wij als jongerenorganisatie dan ook op een lijn met D66. Wij hebben vorig jaar ook een XTC-actie gehouden, toen hebben we allerlei posters en stickers opgehangen die een zogenaamde XTC-shop promootte. Bij de locatie hebben we toen de pers te woord gestaan en verteld waarom wij vinden dat dit soort experimenten uitgevoerd moeten worden. De reacties waren toen best wel positief. We hebben veel media-aandacht gekregen en hebben daardoor ook dit onderwerp goed aangekaart. Dat is heel erg belangrijk. Wij hopen natuurlijk dat daar met een nieuwe coalitie in Utrecht echt stappen in worden gezet.”

Toch blijft dit onderwerp een bittere pil voor een paar andere partijen in Utrecht: “Het CDA in Utrecht roept nog steeds dat als je XTC bij de draagt, je gelijk beboet moet worden en dat wanneer je cannabis gebruikt, je een moordenaar bent. Met dat soort uitspraken gaan we natuurlijk nooit naar een realistisch en progressief drugsbeleid toe.” Het overtuigen van de oudere generatie zou volgens Manders ook vanzelf gaan wanneer een progressiever beleid ook met resultaten komt; “Ik denk dat we in Utrecht gewoon de stap moeten zetten. Keer op keer laat wetenschappelijk onderzoek zien dat wanneer je drugs als cannabis en XTC reguleert, je ook de criminaliteit terugdrijft en de veiligheid beter kan waarborgen. Zelfs de politiebonden geven dit aan.”

Maar het zetten van deze stappen gaat nog vrij moeizaam: “Helaas is er nog vrijwel geen progressie geboekt op dit onderwerp. Een paar weken geleden hebben we met Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, een manifest overhandigd aan Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma. Daarin stonden elf punten om mee te nemen in de coalitie, waarvan het drugsbeleid ook een belangrijk punt was. Ik heb toen nog een wietplantje geprobeerd te overhandigen. Die wilde ze jammer genoeg niet aannemen. Hiermee wilden we ook laten zien hoe ridicuul het eigenlijk is dat je wel met de zaadjes over straat mag lopen, maar niet met de plant zelf. Daarom zeggen wij: Legaliseer het en waarborg daarmee ook de veiligheid voor de gebruikers.”

Luister hieronder naar het audiofragement van Evert Manders op de TaboePodcast:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.