Paardensport: leed of liefde?

Paardensport: leed of liefde?

De paardensport worstelt met kritiek rondom dierenwelzijn. De vraag of het sporten met paarden dierenleed of dierenliefde is, is al langere tijd in opspraak. Hoe kijken Lotte van de Heuvel, van de jongere Partij voor de Dieren en ruiter Lili Schönherr tegen dit vraagstuk aan?

Lotte van de Heuvel, bestuurslid van PINK! vindt dat het vaak slecht is gesteld met het welzijn van paarden en pony’s die voor allerhande sporten gebruikt worden. Deze zeer sociale kuddedieren die bewegingsvrijheid nodig hebben, staan het grootste deel van de tijd alleen in een box. Daarnaast vindt zij dat paardrijden een vorm van (onnodig) diergebruik is. Volgens Lili Schönherr, ruiter en paardeneigenaar berust de paardensport niet op dierenleed, maar dierenliefde. Haar paard vindt het prettig wanneer ze met haar werkt en kan zelfs ongelukkig worden als ze een tijd alleen op de wei of in de stal staat. Daarnaast zijn paarden gedomesticeerde dieren en kunnen vaak helemaal niet overleven in het wild. Ze worden dan ook geslacht als ze niet meer kunnen worden bereden. Volgens Lili is dat allesbehalve diervriendelijk.

Beide partijen vinden dat het welzijn van de paarden centraal moet staan. Maar hoe komt het dan dat de discussie zo fel is? Volgens Lili zit het probleem zit hem in het wederzijdse onbegrip, dus door naar elkaar te luisteren en met duidelijke regels en wetten te komen kan de paardensport wellicht in een andere vorm blijven bestaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.