Factcheck: Is te weinig water drinken slecht voor je nieren?

Factcheck: Is te weinig water drinken slecht voor je nieren?

Foto door: Engin Akyurt

Op 16 mei 2022 publiceerde libelle.nl een artikel waarin ze beweren dat (structureel) te weinig water drinken slecht is voor je nieren: “Drink je veel te weinig en doe je dat lange tijd, dan kan dat blijvende nierschade en ontstekingen veroorzaken”. Libelle meldt dat een gemiddeld volwassen lichaam het best functioneert als het dagelijks 2,8 liter vocht tot zich krijgt. Hiervan zou je ongeveer een liter binnenkrijgen door eten, 300 milliliter komt vrij door processen in je lichaam en zelf moet je nog minimaal 1,5 liter vocht aanvullen. Volgens de libelle mag dit vocht uit water komen, maar ook uit andere waterhoudende vloeistoffen zoals sap, frisdrank, koffie en thee.

Waar baseren ze de claim op?

De bron van Libelle is een artikel op de Engelstalige site bustle.com. De libelle heeft het artikel bijna letterlijk overgenomen en vertaald, maar zelf geen experts aangehaald. Bustle.com doet dit wel. In het stuk over nierschade, waar de site het specifiek heeft over nierstenen, citeren ze dokter Natasha Trentacosta. Zij is volgens het Amerikaanse Cedars-Sinai Kerlan-Jobe instituut een expert op gebied van orthopedie, een vakgebied dat te maken heeft met botten, spieren, pezen, etc. Dit heeft dus niet veel te maken met de werking van de nieren.

Is het waar?

Volgens de Amerikaanse Nationale Nierstichting helpt water om afvalstoffen uit je bloed te halen in de vorm van urine. Ook helpt water volgens de stichting om bloedvaten open te houden zodat belangrijke voedingsstoffen vrij naar je nieren kunnen stromen. Als je gedehydrateerd raakt gaat het stromen van deze stoffen moeilijker.

Kidney Research UK, een stichting voor nieronderzoek, zegt dat dehydratatie, vooral als het structureel voorkomt, kan leiden tot de productie van urine met een hogere concentratie van mineralen en afvalstoffen. Dit kan leiden tot de vorming van kristallen die de nierfunctie beïnvloeden en kunnen leiden tot bepaalde nierziekten zoals nierstenen. Volgens de stichting is de kleur van urine een duidelijke indicatie van of je genoeg vocht binnenkrijgt. Urine moet idealiter een strokleur hebben of nog lichter. Als de urinekleur donkerder is dan die van stro, kan dat betekenen dat je gedehydrateerd bent.

Volgens Dokter Alex Lesani, die actief is in Las Vegas in de Verenigde Staten, is genoeg vloeistoffen drinken genoeg, maar moet je uitkijken met het drinken van frisdrank en sportdrankjes. Af en toe een fris- of sportdrankje is prima, maar bij het te veel consumeren van de drankjes, die veel suiker en zout bevatten, kun je problemen krijgen met de zuurbalans van je urine.

De claim van Libelle is dus waar. Het klopt dat het niet genoeg drinken van water of andere vloeistoffen schadelijk is voor de nieren. De subtitel ‘Nierschade als je te weinig drinkt’is echter wat misleidend. Je moet namelijk structureel te weinig drinken om nierschade op te lopen en vaak kan je herkennen aan de kleur van je urine of je te weinig hebt gedronken die dag. Ook moet je uitkijken met het te veel drinken fris- en sportdrankjes, omdat deze weer op andere manieren slecht voor je nieren en urine kunnen zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.