Fact-check: Veganistische honden zijn gezonder?

Fact-check: Veganistische honden zijn gezonder?

Een etende hond.

Volgens de website ‘Animals Today’ blijkt er uit een onderzoek dat honden die veganistisch eten gezonder zijn. Zo zou uit de grootste wetenschappelijke studie blijken dat honden met een veganistisch dieet minder medicijnen nodig hebben en minder vaak de dierenarts bezoeken (Animals Today). 

Het artikel wordt gebaseerd op een studie. Deze studie werd bedacht en geleid door Professor Andrew Knight van de Universiteit van Winchester. Een jaar lang werden er van 2500 honden de voeding en gezondheid bijgehouden door middel van een enquête. Deze enquête werd door de hondeigenaren ingevuld. Hieruit zou dus blijken dat de veganistische honden minder gezondheidsklachten hebben. Ook wordt in het artikel verwezen naar een ander onderzoek waaruit blijkt dat honden veganistisch eten net zo lekker vinden als ‘normale’ hondenvoeding. In het artikel wordt niet verwezen naar waar dit onderzoek vandaan komt.  

Uit de resultaten van het onderzoek van Knight blijkt dat 17% van de honden, met de nu gangbare norm van een dieet in één jaar gemiddeld vier keer of vaker de dierenarts bezoeken. Dit vergeleken met 8% van de rauw vleesetende honden en de 9% plantaardig etende honden. Volgens de baasjes kampte 49% van de honden met een conventioneel dieet met gezondheidsproblemen. De honden met een rauw vlees dieet 43% en met een plantaardig dieet 36%. Een specifieke oorzaak van deze resultaten kon volgens het artikel niet worden vastgesteld. Maar volgens professor Knight zou het met overgewicht te maken hebben. Daarnaast wordt er in het artikel beschreven dat Voorzitter van de British Veterinary Association Justine Shotton vooralsnog voorzichtig is over dit onderwerp, omdat ze nog niet de gevolgen weten op lange termijn van een veganistisch dieet (Animals Today). 

Bij het lezen van het artikel van Animals Today is het al onduidelijk wat er precies wordt beweerd met dit onderzoek. Vooralsnog wordt het namelijk gebaseerd op een enquête en zijn de cijfers vaag.  

Volgens Assistent professor Quido Bosch van Universiteit Wageningen en Research is er niks mis met veganistisch hondenvoer, maar zijn er ook andere eisen waar voer aan moet voldoen: “Sowieso veilig, smakelijk, compleet en gebalanceerd. Maar een eigenaar stelt ook eisen aan vorm van het voeder, effecten op gezondheid, consistentie ontlasting etc.” Volgens Bosch is het alleen niet zo dat veganistisch voer gezonder is voor de hond: “Afhankelijk van de kwaliteit kan het gezond zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat het beter is dan een regulier voeder met dierlijk eiwit.”  

Voedingsdeskundige voor honden Serina van Pomeren zegt het volgende erover: “Of een veganistisch dieet gezond is, is aan de ene kant afhankelijk van de behoeften van de hond en hoe deze erop reageert en aan de andere kant ook natuurlijk van de samenstelling van het dieet. De ene hond doet het er fantastisch op, de ander minder. Uit de meeste onderzoeken blijkt nu dat een uitgebalanceerd (vers) veganistisch dieet beter is dan vleesbrokken, maar een dieet met (gedeeltelijk) vers vlees (kvv) is weer beter dan compleet veganistisch.”   

Volgens Van Pomeren zou een veganistisch dieet er inderdaad voor kunnen zorgen dat een hond gezonder is: “Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan (ook humaan), maar het lijkt erop dat een dieet met minder eiwitten (wat een veganistisch dieet is) zorgt voor een langer en gezonder leven. Daarnaast is iemand die een veganistisch dieet voert aan zijn hond vaak bewuster met de voeding bezig dan iemand die 10 jaar lang dezelfde brokken voert, hierdoor wordt het dieet doorgaans ook gezonder (passender bij de behoeften van de hond). Een minder bewerkt dieet (vers/diepvries) heeft sowieso de voorkeur boven een ultrabewerkt dieet (brok).” 

Wat veel mensen zich waarschijnlijk afvragen bij veganistisch voer voor honden is de vraag of ze wel al hun voedingsstoffen binnenkrijgen. Aangezien honden van origine vleeseters zijn. “Als deze goed is samengesteld en geproduceerd dan krijgt de hond alle nutriënten binnen en blijft het gezond. Veganistische voeders en de grondstoffen zijn alleen nog niet uitgebreid onderzocht, dus vanuit de wetenschap is de kennisbasis om complete en gebalanceerde voeders te maken nog erg beperkt. De voedingsrichtlijnen als die van FEDIAF zijn ook niet ontwikkeld op basis van veganistische voeders en we weten op dit moment niet in hoeverre de richtlijnen valide zijn voor de veganistische voeders. Bedrijven kunnen praktijkervaring hebben wat ze voldoende vertrouwen geven om een product op de markt te zetten en te houden. Het is dus afhankelijk van de kwaliteitscontroles, kennis en ervaring van het bedrijf.” Aldus Bosch. Dit wordt ook bevestigd door Van Pomeren: “Als het goed samengesteld is in principe wel”.

In het onderzoek van professor Knight staat het volgende: “Although there were there were limited areas in which practices could be improved, most manufacturers had acceptable or superior standards at nearly all stages examined, throughout the design, manufacturing, transportation and storage phases, with plant-based diets slightly superior to meat-based diets overall.” Hieruit kan je opmaken dat veganistisch hondenvoer een klein beetje beter is dan het “normale” hondenvoer. Mits er goede afspraken en regels over gemaakt worden. (veterinaria.org)

Veganistisch hondenvoer is dus goed genoeg om aan een hond te geven. Het is in ieder geval niet slecht voor de hond. Toch moet er meer onderzoek naar gedaan worden voordat je kan stellen dat het veganistisch voer gezonder is dan vleesachtig hondenvoer. Daarnaast verschilt het ook per hond. Het klopt dus niet dat een veganistische hond per definitie gezonder is dan een hond die geen veganistisch dieet volgt. Er zijn meer factoren aan verbonden.  

 

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *