‘Baas in eigen buik’ nog niet vanzelfsprekend

‘Baas in eigen buik’ nog niet vanzelfsprekend

Het lijkt een tendens die overwaait uit de Verenigde Staten: in steeds meer landen worden abortuswetten aangescherpt. In de VS is dit jaar in negen staten de abortuswetgeving veel strenger geworden en dat heeft grote gevolgen voor veel vrouwen. Daarom demonstreerde Merel van Kempen, bestuurslid van de jonge socialisten in de PvdA afgelopen week in Amsterdam tegen de mogelijke afschaffing van het federale abortusrecht in de Verenigde Staten.

Houden van wie je wilt, zijn wie je bent en de keuzes maken die voor jou het beste zijn. Je zou zeggen: de normaalste zaak van de wereld in 2022. Helaas staan deze verworven rechten steeds vaker onder druk, zo ook het recht op abortus.

In 1973 bepaalde het Hooggerechtshof in de VS dat abortus is toegestaan. Dat gebeurde in de zaak Roe versus Wade. Sindsdien zetten antiabortusactivisten en politici zich in om dit besluit terug te draaien. Met de aanstelling door president Trump van twee nieuwe rechters die zich tegen abortus hebben uitgesproken, hebben ze de wind mee.

Alabama is hier een voorbeeld van. Daar nam de Senaat een wet aan die vrijwel alle abortussen verbiedt. Ook het afbreken van een zwangerschap na verkrachting of incest is er verboden. Alleen als de gezondheid van de vrouw ernstig in gevaar is, is een abortus toegestaan. Op alle andere gevallen komen voor artsen gevangenisstraffen van 10 tot 99 jaar te staan. Een vrouw die een abortus ondergaat is niet strafbaar. Het is de strengste abortuswet van de VS.

Om solidariteit te tonen met de voorstanders van abortus in de VS stonden er vorige week honderden mensen op de dam met teksten zoals ‘my body my choice’ op hun buik. De demonstratie werd onder meer gesteund door Amnesty International, kenniscentrum Rutgers, Women Inc. en de organisatie achter de Nederlandse Women’s March. Merel was één van deze demonstranten. Wanneer deze wet wordt doorgevoerd gaan we volgens haar zo’n 50 jaar terug in de tijd en om die reden staat ze op de Dam. “Ik vind het bizar dat een mensenrecht zoals abortus niet vanzelfsprekend is. Mensenrechten zijn geen mening. En vrouwenrechten zijn niet ‘leuk voor erbij’ maar een must”, aldus Merel.

Als bestuurslid van de jonge socialisten in de PvdA maakt ze zich hard voor kansengelijkheid en inclusie en het recht op abortus hier, maar ook in de rest van de wereld. “Abortus is voor ons een recht, een verworvenheid waaraan niet getornd kan worden.”

Volgens parlementariërs waaronder Ploumen komt het recht om een zwangerschap af te breken ook in Nederland meer onder druk te staan en dat is volgens haar allesbehalve een goede ontwikkeling. Door wat er gebeurt in de VS worden de zorgen rondom legale abortus in Nederland ook groter. De ‘Pro-Life’ beweging in Nederland heeft namelijk sterke banden met die in de VS. De PvdA is dan ook voor legale toegang tot abortus. Met het beleid willen ze zich richten op goede voorlichting en laagdrempelige toegang tot anticonceptie. Daarnaast vinden zijn dat de abortuspil ook verkrijgbaar moet zijn bij de huisarts. In 2017 startten Ploumen met SheDecides nadat Amerikaanse president Trump aankondigde dat de VS geld wegtrok bij organisaties die zich inzetten voor veilige toegang tot abortus. SheDecides steunt nu internationaal veilige toegang tot reproductieve zorg.

Maar vooralsnog kan het recht op abortus rekenen op een solide meerderheid in de Nederlandse politiek. Onlangs nog stemden 104 Kamerleden voor het wetsvoorstel van GroenLinks, PvdA, D66 en VVD dat verstrekking van de abortuspil door huisartsen mogelijk maakt. 24 Kamerleden stemden tegen: enkele PVV’ers, Forum voor Democratie, SGP, Denk, BBB en regeringspartij ChristenUnie.

De vraag is nu wat er in de VS zal gaan gebeuren met betrekking tot abortus. Zo bleek dat uit een enquête die in januari 2019 werd gehouden, twee derde van de Amerikanen van mening is dat abortus wettelijk moet worden toegestaan in ‘alle’ of de ‘meeste’ gevallen. Bijna drie vierde vindt dat de Roe versus Wade-uitspraak moet blijven bestaan. Mocht deze uitspraak ongedaan worden gemaakt dan is het volgens Merel niet zo dat abortus in heel de VS verboden is. Het vonnis bepaalde namelijk dat er een landelijk recht was op toegang tot abortus. Als dat landelijke recht komt te vervallen, dan is het dus aan de staten om te bepalen hoe zij abortus willen regelen.

Dit protest zal volgens Merel niet de laatste zijn. Zo lang vrouwen geen ‘baas in eigen buik’ zijn zal ze zich blijven uitspreken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.