Fact-check: Waarom mentale problemen en fysieke problemen nooit losstaan van elkaar 

Fact-check: Waarom mentale problemen en fysieke problemen nooit losstaan van elkaar 

In deze factcheck-editie behandelen we een mentaal en fysiek gezondheidsprobleem. Iedereen zal het in zijn of haar leven wel eens meemaken: Je fysieke gezondheid staat op wankelen en je bent niet jezelf. Maar is het ook waar dat mentale problemen ervoor kunnen zorgen dat er fysieke klachten ontstaan in het menselijk lichaam?  

 Eind 2019 deelde Meulenberg Training en Coaching een opvallend artikel over de mentale en fysieke gezondheid. Ze beweren namelijk dat als je mentale gezondheid niet op orde is, je daarvan ook fysieke problemen kan gaan krijgen. Maar wat is Meulenberg Training en Coaching nou eigenlijk?  

 Dit bedrijf is gevestigd aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het bedrijf biedt een coaching service aan, om specifiek te zijn: ‘’Wanneer je stress- of burn-out klachten hebt, dan ben je hier op de juiste plek’’. Het bedrijft beweert door hun coaching duizenden mensen in Nederland en België te hebben geholpen met het oplossen en voorkomen van burn-out klachten en stressklachten. Het bedrijf heeft zo’n 46 coaches in dienst die zowel uit Nederland als België komen. De klant kan dus worden voorzien door het hele land. De services die het bedrijf biedt zijn: 1 op 1 coaching, ondernemers coaching en online training.  

 Dat het bedrijf beweert dat mentale en fysieke problemen nooit van elkaar los staan is dus niet gek. Het bedrijf is namelijk gespecialiseerd op het gebied van mentale problemen en hier verdienen ze dan ook hun brood mee. Het bedrijf beweert onder andere het volgende: ‘’Vaak komt het voor dat iemand geen zin heeft om te bewegen of om te sporten. Eenmaal geweest, voelt men zich doorgaans goed en energiek. Dit algemene verschijnsel is al een voorzichtig bewijs dat lichaam en de mentale toestand met elkaar in verband staan’’. Dit stuk tekst wordt zonder medische onderzoeken beweert. Maar later wordt dit wel gedaan door bijvoorbeeld deze bewering: ‘’Volgens de Nederlandse Multidisciplinaire richtlijn Depressie is er bijvoorbeeld een duidelijk verband tussen fysieke trainingen en het verlichten van depressie. Het kan ingezet worden als monotherapie of simultaan naast andere therapieën tegen depressie en zorgt in veel gevallen voor een duidelijke bevordering van de gesteldheid van een persoon”.  

 Zoals je leest worden er ook wetenschappelijke onderzoeken door het bedrijf naar voren gebracht. Maar zijn deze onderzoeken wel betrouwbaar? Mary Willemsen is een expert op het gebied van de mentale en fysieke gezondheid. Willemsen is paragnost van beroep en helpt dagelijks vele mensen in de praktijk die stress ervaren door verschillenden oorzaken. Dit kan bijvoorbeeld een scheiding zijn, werk gerelateerd of ruzie. Samen met Willemsen bekijk ik het artikel van Meulenberg om te kijken of zij zich herkent in deze beweringen.  

 Willemsen is het er 100 procent mee eens zegt zei tegen de redacteur voor dit artikel. ‘’Ik werk zelf bijvoorbeeld met de vijf biologische natuur wetten. Daarvanuit weet ik dat emotie die niet wordt geuit en verwerkt wordt een uitwerking op het lichaam kan krijgen. Bijvoorbeeld met herpes, als jij je niet uitspreekt omdat je dat niet durft of geen sensatie wilt krijgen is de kans groot dat je een koortslip krijgt’’.  

 Waarom dat zo is verteld Willemsen het volgende over: ‘’doordat jij niet in balans bent daalt je immuunsysteem en gaan de woorden eigenlijk etteren op je lippen. Dat klinkt misschien heel simpel, maar zo werkt het. Zo werkt het met van alles: Als ik met klanten werk en ze hebben bepaalde klachten en ik kan die klachten inderdaad in relatie brengen met een bepaald trauma of bepaalde gebeurtenis, dan is dat op te lossen. Dat geldt voor verkoudheid, kanker, pijn in de knie, heup of waar dan ook. Dus ja, ik kan alleen maar zeggen dat wat dit artikel beweert, ook klopt.  

Conclusie: we kunnen wel stellen dat Meulenberg Coaching en Training volledig naar waarheid dit artikel heeft geschreven en dit doen ze door verschillende wetenschappelijke literatuur te gebruiken in dit stuk. Ook heeft onze eigen bron Mary Willemsen dit bevestigd en daarom kunnen we concluderen dat het waar is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.