Verschillende landen te ervaren op de Floriade in Almere

Verschillende landen te ervaren op de Floriade in Almere

Het Qatar Paviljoen. Foto door: Jaimy Moorman

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere, is nu al ruim een maand aan de gang. De Expo die elke tien jaar plaatsvindt, laat met meerdere paviljoens groene uitvindingen, oplossingen en toepassingen zien. Niet alleen Nederlandse innovaties zijn op de vele paviljoens te ontdekken. Ook internationaal wordt een steentje bijgedragen. Zo nemen onder meer Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Thailand en India deel aan Floriade. Onder het thema: Growing Green Cities, laten nationale en internationale deelnemers op verschillende manieren zien, wat zij te bieden hebben voor een groenere en duurzamere toekomst.

Landen
Naast de nationale deelnemers, bijvoorbeeld het paviljoen van Amsterdam-Almere, doen er aan Floriade ook dertig internationale landen mee. Zo heeft Duitsland met Biotopia een interactieve exhibitie, waarvan de houten uitstraling langzamerhand aangroeit met planten en bloemen. Het land India laat met hun spirituele tuinpaviljoen zien wat groen betekent vanuit hun overtuiging. Dit is pas een greep uit de verschillende tentoonstellingen. Zo uiteenlopend als de wereld is, zo is Floriade Expo 2022  ook.  “Zolang de landen die deelnemen zich maar weten te conformeren aan maar liefst één van de vier subthema’s van het overkoepelende thema Growing Green Cities. Dit kan Greening the City, Feeding the City, Healthying the City of Energising the City zijn.”, zo zegt Carmen Silos van Floriade Expo 2022.

Toekomstscenario
Bijzonder om op Floriade te zien, is het paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten. Waar men kan zien hoe in andere omstandigheden, bijvoorbeeld de droge woestijnvlaktes, in groene oplossingen wordt gedacht. “De Emiraten hebben bijvoorbeeld planten ontwikkeld in een desert waar voornamelijk alleen maar zon en zand is en maar weinig water. Zo stellen zij ten toon hoe zij groen laten groeien waar je van kunt eten en dus biodiversiteit kunt laten ontstaan, ondanks beperkte omstandigheden.” , aldus Silos. Het doel voor de bezoeker hiermee is dan ook bewustwording creëren om het nut van groen in te zien. “Steden zullen in de toekomst groener moeten worden. In 2050 wonen we met teveel mensen in de stad wat maar een aardoppervlak van 2% kent. Daarvoor zullen we circulair om moeten gaan met de aarde, want we kunnen namelijk niet zonder groen leven.” , vervolgt Silos.

Bezoekers
Op het grote park liepen mensen van jong tot oud en van veel verschillende achtergronden. Slenteren door Floriade kan men ook zeker, ook valt alles in vogelperspectief te bezien in de 850 meter lange kabelbaan. De reacties waren positief, ondanks dat nog niet alles in bloei staat. Zo benadrukte een mevrouw die met haar kleindochter op bezoek was, dat dit ook meer dan logisch is. “Het terrein is pas een maand open. Pas over een paar weken zie je het echte resultaat. Dat was bij de vorige edities ook. Ik vind het al heel leuk”. Zegt ze al starend naar het Aeres Hogeschool Almere gebouw die grotendeels met groen bedekt is. “Ik kan hier wel een half uur naar kijken. Als dit de toekomst is, allemaal bloemen en planten op het gebouw, dan mag dat wel van mij.” , vervolgt ze. Ook twee jonge bezoekers van 21 en 23 jaar oud keken op van de wereldtuinbouwtentoonstelling. “Ik was als klein jongetje bij de vorige editie in Venlo, in 2012. Het is prachtig om nu, 10 jaar later, te zien hoe het echt is.” Zijn vriend vult hem aan: “Het is kleurrijk! Je merkt wel dat er veel moet groeien nog. Dat valt op, maar erg leuk om er bij te zijn.” Dat alles nog niet is volgroeid, is dus vanzelfsprekend. Maar wel voer voor kritieken vanuit de media.

Kritiek Floriade
Het Parool publiceerde 14 mei een artikel waarin over onvrede wordt gesproken over Floriade. Het zou te duur zijn en bovendien onafgemaakt. De vergelijking met bloemenpark Keukenhof, waar alles wel kleurrijk en af is, werd ook genoemd. Ook Omroep Powned kwam samen met Toon van Dijk, fractievoorzitter van PVV Almere, afgelopen week langs om de onvrede aan de kaak te stellen. “Het is van origine een wereldtuinbouwtentoonstelling, wat 181 dagen kent en dus ook meerdere seizoenen. Je krijgt verschillende groeifases te zien. Daarnaast zou men zich ook verkeerd ingelezen kunnen hebben over het doel van Floriade. Dit zou dan tegen de verwachtingen van bezoekers in kunnen gaan.”, aldus Carmen Silos, van Floriade Expo 2022, over de kritiek op de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Zie hieronder de video over de Floriade.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *