Fact check: slaap je echter slechter door de volle maan.

Fact check: slaap je echter slechter door de volle maan.

volle maan door Unsplash van Micheal

Cosmopolitan schrijft dat je 5 dagen slechter kan slapen door de volle maan. Hierbij quoten zij de Volkskrant. De Volkskrant heeft het desbetreffende artikel gebaseerd op een onderzoek van een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift Science advances.

Cosmopolitan schrijft dat mensen slechter slapen met volle maan doordat een volle maan meer licht reflecteert. Hierdoor slaap je minder makkelijk en diep. Ook schrijven ze dat dit misschien niet de enige reden hoeft te zijn. Waardoor het een vaag en onduidelijk artikel is geworden wat daardoor ook niet erg geloofwaardig is.

De Volkskrant schrijft dat het onwaarschijnlijk is dat je slaap wordt beinvloed doordat de maan meer licht reflecteert omdat wij tegenwoordig ook allemaal elektrisch licht hebben en verduisterende gordijnen.

Science Advances schrijft in hun onderzoek dat verschillende studies laten zien dat de mensen die meededen aan het onderzoek ongeveer twintig minuten korter sliepen tijdens volle maan en de dagen daaromheen. De mensen kwamen uit verschillende groepen, achtergronden en gebieden.

Mark Schadenberg, slaapcoach, geeft aan dat er al meerdere onderzoeken naar dit fenomeen zijn geweest. Het ene onderzoek zegt dat slechter slapen wel duidelijk te maken heeft met de maan,  het andere zegt dat de maan daar totaal geen invloed op heeft. Schadenberg merkt zelf wel dat mensen meer moeite hebben met inslapen rond deze tijd “Mensen verwijzen vaak naar de maan:  Waarom sliep ik nou zo slecht? Oh ja, het was volle maan” vertelt Schadenberg. Schadenberg vervolgt dat door het vele kunstlicht ons ritme verstoord is. “Vroeger sliepen we wanneer het donker was tot het licht werd” Schadenberg zegt dat er zeker nog meer onderzoek naar het verband tussen volle maan en slaapproblemen gedaan moet worden.

Verder geeft hij aan dat de reflectie van het licht van de maan zeker meespeelt in het slaapproces. “De reflectie van de zon op de maan kan ervoor zorgen dat melatonine minder goed wordt aangemaakt waardoor slapen dus moeilijker gaat” Melatonine zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt, als er minder van wordt aangemaakt slaap je minder diep”.

Als tip geeft Schadenberg om je slaaproutine goed te volgen en op een vast tijdstip te gaan slapen. De mens slaapt het beste tussen de vijftien en achttien graden en het liefste in een goed verdonkerde kamer. “Als je echt langer blijft rondlopen met slaapproblemen zoek zeker op tijd hulp daarbij.” Schadenberg vervolgt “Maak je er vooral niet druk om dat het volle maan is en je daardoor misschien slechter gaat slapen.”

De maan heeft dus waarschijnlijk invloed op onze slaap. Maar het verschilt wel waar je woont, wat je slaapritme is en hoe je verder leeft. Vroeger had de maan waarschijnlijk veel meer effect op ons als mens. Mensen associëren hun slechte nachtrust soms met de volle maan. Of dat terecht is zou moeten blijken uit meer onderzoek. Wat we tot nu  toe in elk geval weten is dat we waarschijnlijk gemiddeld twintig minuten korter slapen bij volle maan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.