De feministische opkomst in Spanje gepaard met het menstruatieverlof

De feministische opkomst in Spanje gepaard met het menstruatieverlof

De Spaanse regering staat op het punt om een nieuwe wet goed te keuren, die vrouwen met ernstige menstruatieklachten zou kunnen helpen. In de wet staat onder andere dat vrouwen met ernstige menstruatieklachten elke maand minstens drie dagen ziekteverlof kunnen te nemen. Tegen volgend jaar zou Spanje dan het éérste land in Europa kunnen worden waar het recht op menstruatieverlof bestaat. Maar is deze wet wel zo’n goed idee? 

Volgens het wetsvoorstel kunnen vrouwelijke werknemers met ernstige menstruatiepijn maandelijks minimaal drie dagen verlof krijgen. Maar in deze wet staan nog meer veranderingen. Scholen en sociale centra moeten bijvoorbeeld menstruatieproducten, zoals maandverbanden en tampons, gratis aanbieden. Tevens zal de btw op menstruatieproducten (de zogenoemde ‘Tampon-taks’), die nu nog tien procent is, worden afgeschaft. Verder wil de overheid zwangere vrouwen een maand voor de bevalling verlof geven.  

Op het gebied van abortus komen er ook een aantal verandering. Zo hebben vrouwelijke werknemers, die abortus willen plegen, straks recht op drie tot vijf dagen ziekteverlof. Daarnaast mogen nu ook vrouwen van 16- en 17 jaar zonder ouderlijke toestemming de keuze maken om abortus te plegen.  

Eerste Europese land 
Er wordt momenteel nog over de wet onderhandeld, maar als Spanje hiermee doorgaat, zou het eerste Europese land zijn dat vrouwen het recht op menstruatieverlof geeft. Wereldwijd zijn er wel al een aantal landen die menstruatieverlof hebben toegepast, maar vooral Aziatische landen.  

Al sinds 1947 is het menstruatieverlof al van kracht in Japan. Meer dan een kwart van de vrouwen daar maken gebruik van het menstruatieverlof Vrouwen hebben hier recht op ongeveer twaalf dagen menstruatieverlof per jaar. Zuid-Korea heeft sinds 1953 ook een soortgelijke wet. Verder zijn er verschillende provincies in China waarbij dit soort regelingen steeds gebruikelijker worden. Daarnaast mogen vrouwen in Zambia ook één dag per maand vrij nemen wanneer ze te veel pijn hebben. Maar ook landen als Thailand, Taiwan en Cambodja kennen soortgelijke regelingen. 

 Een wet dorvoeren gaat niet altijd zo makkelijk. In India zijn ze al een lange tijd bezig om ook een vorm van de menstruatiewet in te voeren. In Deze wet staat dat vrouwen het recht moeten krijgen op twee dagen per maand menstruatieverlof. De wet moet ook zorgen voor meer toegankelijkheid tot menstruatieproducten. De eerste discussies over deze wet waren al gestart in 1970, maar het is nu nog steeds niet helemaal rond. Wel is er te zien dat in delen van India bepaalde bedrijven meedoen aan menstruatieverlof, waaronder de bedrijven culture machine en Gozoop 

Ook Japan heeft eerst jarenlang gediscussieerd voordat de wet tot stand kwam. In 1920 begon in Japan al opspraak te komen over een vorm van menstruatieverlof. Pas ongeveer 27 jaar later is dit ook daadwerkelijk gebeurt. De Spaanse regering hoopt dit sneller voor elkaar te krijgen en begin volgend jaar de wet al in uitvoering te brengen.  

Maar Waarom? 
De Spaanse minister Montero en staatssecretaris Angela Rodriguez beweren bij het wetsvoorstel dat ze onderzoek hebben gedaan naar menstruatieklachten bij vrouwen in Spanje. Hieruit blijkt dat ongeveer 53% van alle vrouwen zegt last te hebben van menstruatiepijn. Dit vinden ze onacceptabel en daarom willen ze hierin verandering brengen. Dit wordt gezegd in een interview van het blad el Periódico.

Volgens ‘Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia’ (SEGO). Heeft één op de drie mensen die menstrueren last van een pijnlijke ongesteldheid. Dit betekent erge krampen, diarree, grote bloedingen, hoofdpijn of koorts.  

Spaanse vrouwenbeweging 
De afgelopen jaren is er een steeds grotere feministische beweging in Spanje. Dit begon bij de feministische beweging ‘15M’. Vroeger waren er slechte omstandigheden voor vrouwen in Spanje. Er was steeds meer werkloosheid onder en dalende inkomens. Een lange tijd mengde politici nauwelijks met regionale politieke problemen. Maar door de opkomst van het feminisme wordt er steeds meer aandacht besteed aan lokale problemen. De feministische opkomst is ongeveer 4 jaar geleden gestart. Tegenwoordig is een groot deel van de Spaanse overheid vrouwelijk. Er wordt hierdoor steeds meer gefocust op een verbeterd genderbeleid.  

In het Fragment hieronder is een interview te zien met Marije Hristova. Zij is universitair docent in Spaanse cultuurkunde aan de Raboudt Universiteit. Ze vertelt hier meer over de opkomst van de feministische cultuur in Spanje en hoe dat tot de menstruatiewet heeft geleid.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.