Fact-check; Maakt de zon je gelukkiger?

Fact-check; Maakt de zon je gelukkiger?

Afbeelding van de zon Pixabay (Pexels)

De zon zou je gelukkiger moeten maken, althans dit meldt het Belgische de Morgen.  In het artikel noemt de Morgen hoogleraar psychiatrie Koen Demyttenaere (KU Leuven) als expert op dit gebied. Hij heeft zijn twijfels bij het statement maar is het algeheel eens met de uitspraak “Het is een interessant onderwerp omdat er een verschil is tussen wat we geloven en het wetenschappelijke bewijs”. Is dit artikel zo betrouwbaar als het lijkt?

“Als de zon schijnt, voelen we ons meteen stukken beter. Dat lijkt logisch, maar schuilt er ook een objectieve verklaring achter dat instant geluksgevoel?”

Demyttenaere zegt eigenlijk van niet. “Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft zonlicht globaal gezien nauwelijks of geen rechtstreeks positief effect op ons gevoel.” Daarmee bedoelt hij niet dat ons lichaam compleet ongevoelig is voor de zon, er zijn wel degelijk fysieke veranderingen die je krijgt door veel in de zon te zitten. Zo maakt je huid door zonlicht meer vitamine D3 aan wat veel serotonine bevat (serotonine is een gelukshormoon die een grote rol speelt in de geluk regulering in je hersenen, zo hebben mensen die depressief zijn een tekort aan serotonin). Naast het aanmaken van vitamine D3 is zonlicht ook belangrijk voor de suprachiasmatische nucleus, een deel van je hersenen die in verbinding staat met je netvlies. De suprachiasmatische nucleus zijn heel beinvloedbaar door de hormonen serotonine en melatonine (slaap hormoon). Samen reguleren ze lichaamstemperatuur, slaap andere hormonen maar ook fysieke activiteit en immunologie.

Vitamine D heeft zelfs nog meer positieve effecten zoals het voorkomen van botontkalking en een verminderde kans op darmkanker.

Dit klinkt eigenlijk allemaal wel heel goed maar Demyttenaere benadrukt wel dat de positieve effecten zich niet blijven opstapelen: “Sommige mensen zijn daar veel gevoeliger voor dan anderen, Depressieve mensen functioneren cognitief duidelijk minder goed bij weinig zonlicht. Dat betekent dat vooral hun concentratie- en herinneringsvermogen dan minder goed werkt. Bij niet-depressieve mensen is er dan weer een grote variatie in de grootte van het effect, afhankelijk van hoe gemakkelijk de serotoninehuishouding verstoord is en hoe gevoelig die nucleus is voor licht.”

Demyttenaere wijdt het blijer worden van zon dus echt aan het individu en kan daarom zelfs al in het artikel niet toezeggen op het feit dat je gelukkiger wordt van de zon. Klopt dit?

Een Amerikaans onderzoek uit 2008 (Here Comes the Rain Again: Weather and the Intertemporal Substitution of Leisure) stelt dat met mooi weer mensen minder lang op het kantoor zitten, minder kritisch zijn en ook minder weloverwogen beslissingen maken. Dit zegt natuurlijk veel over de staat van mensen met mooi weer maar dat is nog nauwelijks een conclusie stelt Ruut Veenhoven (hoogleraar Erasmus universiteit). Veenhoven is geluksexpert en ook hij ziet dat het gedrag van mensen met mooi weer of zon heel erg kan verschillen. “Het is erg lastig om tot een eenduidige conclusie te komen want ieder persoon is weer anders”. Ook het soort weer kan erg van invloed zijn zo zijn mensen “algemeen” meer euforisch na het opklaren van regen en het doorkomen van zonneschijn maar zonneschijn op een benauwde dag kan als erg ongemakkelijk worden ervaren.

We kunnen dus concluderen dat zoals vaak in de psychologie er geen eenduidig antwoord te geven valt, en al helemaal niet op de vraag “word je gelukkiger van zon”. Hoewel er wel meer aspecten zitten aan het statement. Fysiek gezien heeft de zon ook echt werkelijk effect op je lichaam, maar of dit nou zo veel is dat het echt mentaal effect heeft verschild nog wel eens. Het statement van De Morgen is naar mijn mening niet geheel onjuist maar wel echt te kort door de bocht.

Over de auteur

Tobias Druijf

Als beginnend journalist/filmmaker focus ik mezelf nog volledig op mijn specialiseringsproces, Ik haal mijn kracht vooral uit samenwerken en nieuwe mensen ontmoeten. Ik ben creatief, experimenteel met een oog voor sociaal-maatschappelijke onderwerpen. Mijn passie ligt films/documentaires maken en conceptontwerp. Ik hou ervan om verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld kunst/cultuur en psychologie aan elkaar te verbinden om zo een volledig beeld mee te geven over een onderwerp of project.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.