Drugsgebruik neemt toe onder (weg)gebruikers

Drugsgebruik neemt toe onder (weg)gebruikers

Gemaakt door: Jochem van Leeuwen

Uit nieuwe cijfers van de politie blijkt dat er ook dit jaar weer steeds meer weggebruikers worden betrapt met drugs op. Iedere maand werden er zo’n 1000 mensen gepakt die positief worden getest op drugs in het bloed, terwijl ze achter het stuur zitten. Het gemiddelde van de eerste twee maanden van 2022 ligt al op 1300. Ook het aantal gevallen van mensen die gepakt worden op lachgas ligt hoog, op ongeveer 400 per maand. Al jaren is er een stijgende lijn in gebruik en ook afgelopen jaar zet deze door. Het gebruik van verdovende middelen in het verkeer kan levensgevaarlijk zijn voor zowel de bestuurder als medeweggebruikers. Om erachter te komen wat de beweegredenen zijn van iemand die onder invloed deelneemt aan het verkeerd, kunt u hieronder dat hieronder zien:

Sinds 2017 gebruikt de politie een speekseltest, die makkelijker en beter drugs kan opsporen. Een woordvoerder van de politie zegt dat ze niet bijhouden hoe veel testen er worden gedaan en ze de afgelopen jaren ook niet meer of beter hebben gecontroleerd. Echte campagnes zoals tegen alcohol achter het stuur zijn er ook nog niet. Al wordt daar inmiddels wel voor gepleit.

Met drugs achter het stuur op is strafbaar, de gevolgen daarvan kunnen hoog oplopen. Op de website van het OM staat ‘Het Openbaar Ministerie (OM) kan u een boete en/of gevangenisstraf geven als u rijdt onder invloed van drugs en/of medicijnen. Ook kan de rechter de rijbevoegdheid voor maximaal 5 jaar ontzeggen. Daarnaast kan de politie verdachten bij het CBR melden. De boete kan oplopen tot € 21.750. ‘Daarnaast moet je vaak ook nog laten onderzoeken door een arts. Deze onderzoeken betaal je zelf en kosten meer dan € 1.200.’ De hoogte van de straf hangt af van de hoeveelheid drugs die gebruikt is, of het in combinatie is met andere drugs of alcohol, of het de eerste keer is en of je een ongeluk hebt veroorzaakt. Bij het maken van een ongeluk dekt de verzekeraar de schade vaak niet. Ook komt het op je strafblad te staan.

Ondanks dat het gebruik onder weggebruikers toeneemt, is dit niet het geval bij het normale gebruik. Dit lijkt niet erg veel te zijn veranderd. Het gebruik van alcohol achter het stuur is wel afgenomen, maar dit wordt weer ‘gecompenseerd’ door mensen met drugs achter het stuur zitten.
Hoelang je na gebruik toch weer de weg op mag, hangt van een aantal factoren af, zoals lichaamsgewicht en de gebruikte hoeveelheid. Vaak maken mensen de fout om na een nacht geslapen te hebben weer achter het stuur te gaan, terwijl het dan nog steeds in je lichaam zit. Daarom is het lastig om te zeggen wanneer iemand wel weer de weg op kan. Dit zijn de volgens TeamAlert inschattingen voor het wachten bij het gebruik van:

Xtc: 16 tot 40 uur per dosis. Bij meermalig doseren: 19 tot 58 uur.
Speed: 10 tot 20 uur bij eenmalig roken, spuiten of snuiven. Bij slikken: 15 tot 25 uur. Bij zwaar, herhaaldelijk gebruik: 16 tot 40 uur per dosis.
Cocaïne: 3 tot 4 uur. Bij zwaar gebruik en/of herhaaldelijk doseren: enkele uren langer.
GHB: 4 tot 8 uur. Bij zware verslaving: altijd positief.
Hasj of wiet: 6 tot 8 uur. Bij vaak blowen veel langer dan 8 uur.

Een trend in het gebruik achter het stuur is het gebruik van lachgas, ook wel bekend als ballonnen. Deze drug is sinds een aantal jaren erg populair geworden, ook achter het wiel. Het effect van het middel is gevaarlijk tijdens het sturen. Gebruikers komen voor enkele minuten in een roes terecht waarin geluid en zicht kunnen veranderen. In tegenstelling tot vele andere soorten drugs, is het gebruik van lachgas niet aan te tonen in reguliere manieren van testen. Daarom moet de politie deze gebruikers vinden door ze op heterdaad te betrappen. Ze kijken naar ballonnen achter het stuur of lachgaspatronen in de auto. Uit onderzoek van de politie blijkt dat er de afgelopen jaren tientallen verkeersdoden en -gewonden zijn gevallen waarin lachgas een rol speelde. Gelukkig lijkt dit gedrag langzaam af te nemen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.