De internationale dag tegen homo- en transfobie, hoe tolerant is Nederland?

De internationale dag tegen homo- en transfobie, hoe tolerant is Nederland?

epa09320715 A rainbow flag is seen during the 16th annual Pride Parade in Porto, Portugal, 03 July 2021. Hundreds of participants marched through the main streets of the city demanding freedom and equal rights for the LGBT+ community in Portugal. EPA/ESTELA SILVA

Dinsdag 17 mei was de internationale dag tegen homofobie en transfobie. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor haat en discriminatie binnen de LHBTI-community.

 De internationale dag tegen homo- en transfobie is voortgekomen uit organisatie Fondation Émergence uit Canada, die de dag op 1 juni 2003 voor het eerst organiseerde. Sinds 2005 wordt de dag ook in andere landen gevierd. Tegenwoordig wordt de dag gevierd op 17 mei, omdat het WHO op 17 mei 1990 homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten afhaalde. Tot op die bewuste dag viel het zijn van homoseksueel nog onder een mentale aandoening.

Nog steeds hebben LHBTI-personen veel last van negativiteit, geweld en discriminatie. 14 april 2021 publiceerde Movisie, het landelijke kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken, het rapport ‘feiten en cijfers op een rij’. In dit rapport zijn cijfers over de acceptatie, welzijn en gezondheid van LHBTI-personen te vinden. De cijfers zijn ‘ronduit verontrustend’ volgens de adviseur Regenboogsteden bij Movisie, Simon Timmerman.

Zo gaven een op de tien respondenten van de EU LGBTI Survey aan fysiek te zijn aangevallen in de vijf jaar voorafgaand aan het onderzoek. Bijna een derde (van in totaal 1.603 registraties) van de bij de politie geregistreerde discriminatiegevallen, hadden in 2019 betrekking op seksuele oriëntatie. Hiervan ging 62% om uitlating, 17% om geweldsincidenten en 16% om bedreiging. Van de Nederlandse transgenderpersonen werd, in de vijf jaar voorafgaand aan het onderzoek, een op de vijf slachtoffer van een fysieke of seksueel gemotiveerde aanval. Transgenderpersonen voelen zich twee keer zo vaak onveilig als gemiddeld en worden zeven keer zo vaak mishandeld of bedreigd.

Miny van Hoestregt (61) is consulent discriminatiezaken bij Art. 1 Midden Nederland, het expertisecentrum voor gelijke behandeling en tegen discriminatie voor inwoners in alle gemeenten in Utrecht. “Wij zetten ons in tegen alle vormen van discriminatie. Mensen kunnen zich bij ons melden waarna wij ze begeleiden en oplossingen zoeken op sociaal en juridisch gebied.”

Volgens Hoestregt is er een grote variëteit aan meldingen. “Op arbeidsgebied kan bijvoorbeeld een transpersoon gevraagd worden zich in de kleding van een ‘hij’ te blijven kleden, terwijl diegene zich een ‘zij’ voelt.  Ook zijn er mensen die door buren of op straat uitgescholden worden of mensen die een kroeg worden uitgezet. Op alle gebieden en bij alle gemeenschappen kan discriminatie voorkomen.”

Een luisterend oor zijn is voor Hoestregt de eerste stap wanneer zo’n melding binnenkomt. “Wij kunnen mensen op allerlei manieren sociaal en juridisch ondersteunen. Als iemand contact met ons opzoekt, vertelt diegene zelf wat ze met de situatie willen doen. Sommigen zijn allang blij dat ze hun verhaal kwijtkunnen maar willen geen actie ondernemen. We kunnen ook een klachtenbrief uitschrijven, naar een werkgever bijvoorbeeld, of aangifte doen na een geweldsincident.”

“Ik vind het nog steeds erg duidelijk dat er te veel meldingen van discriminatie op grond van geslacht en seksuele gerichtheid zijn. Het feit dat homo een normaal scheldwoord is, zou bijvoorbeeld veranderd moeten worden,” aldus Hoestregt. Hoestregt ziet het liefst dat meer mensen meldingen maken van incidenten. “Dat betekent dat de problematiek nog duidelijker wordt en wij richting beleidsmakers en werkgevers hard kunnen maken dat er iets dringend moet veranderen. Dit doen wij ook al door middel van voorlichtingen, gesprekken met gemeentes en het ondersteunen bij een inclusiever beleid binnen sportschoolverenigingen.”

“Ik denk dat de internationale dag tegen homo- en transfobie een goede dag is om wereldwijd aandacht te vragen voor haat en discriminatie tegen de LHBTI-plus gemeenschap. Die aandacht is nog steeds hard nodig. Samen met het COC, belangenorganisatie voor de LHBTI-gemeenschap, vragen wij specifiek op deze dag extra aandacht aan de gemeenten,” aldus Hoestregt. “Als je ieder gewoon lekker laat zijn wie die is, is het probleem opgelost.”

Ziggy Krassenberg (20), onder andere bekend van zijn deelname aan Idols, The Voice of Holland en K2 zoekt K3, heeft vaak last van straatintimidatie. “Ik word dagelijks op straat uitgescholden voor homo. Ook ben ik wel eens in elkaar geslagen op straat, dat was het heftigst. Ik heb toen aangifte gedaan en er werd een rechtszaak gestart. Uiteindelijk zijn alle partijen vrijgesproken. Ik voelde me toen niet serieus genomen.”

Doordat Ziggy bekend is, voelt hij zich vaak een mikpunt op straat. “Als ik iets doe op straat of mij extravert kleed, krijg ik daar meer reactie op. Ik denk dat ik daarmee wel een voorbeeld kan zijn voor andere mensen die zichzelf niet durven te zijn.” Op zijn sociale media en in verschillende programma’s, probeert hij een open gesprek te starten. “Ik spreek me wekelijks uit over deze vorm van discriminatie. Ik krijg daar zowel positieve, als negatieve reacties op.”

“Ik vind het goed dat de internationale dag tegen homo- en transfobie er is, alleen vind ik dat het iedere dag zo zou moeten zijn. Iedere dag moet er stilgestaan worden bij het feit dat een grote groepering zichzelf niet kan zijn op straat, omdat ze op hetzelfde geslacht vallen of in het verkeerde lichaam zijn geboren. Nederland stond ooit bovenaan de lijst van meest tolerante landen voor LHBTI, inmiddels zijn we gezakt naar plaats 13. Dat vind ik ernstig,” aldus Ziggy. “En aan iedereen die hier last van heeft, zou ik willen meegeven dat wanneer je je gevoel niet kwijt kan bij je ouders, je altijd met iemand anders kan praten. Er zijn ook genoeg informatielijnen die je kan bellen. Maar vooral; stay yourself and shine bright like a diamond.”

Te gast in de talkshow deze week is Marnix Ebbelaar (27) om te praten over de internationale dag. Hij startte in 2019 zijn transitie naar man en weet hoe het is om last te hebben van intimidatie en discriminatie op straat.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.