Buitenland: De hedendaagse economische ongelijkheid in Zuid-Afrika

Buitenland: De hedendaagse economische ongelijkheid in Zuid-Afrika

Toen er een einde kwam aan de apartheid (rassenscheiding) in Zuid-Afrika leek de economische ongelijkheid alleen maar verder toegenomen. Dit is een gevolg van een slecht onderhouden maatschappij sinds de komst van een democratie in het land. Ineke van Kessel is oud-journalist en heeft voor het ANP gewerkt. Hier had zij veel te maken met de actualiteit in Zuid-Afrika. Volgens haar zijn de problemen van nu gevolgen van gebeurtenissen en handelingen uit het verleden van Zuid-Afrika.

Er zijn al een aantal regels en wetten ingevoerd om zo de ongelijkheid tegen te gaan. “Bepaalde wetten hebben goeds gebracht, maar er waren er ook een aantal die een averechtse werking hadden,” meldt mevrouw van Kessel. Zo had je bijvoorbeeld het invoeren van een nieuwe arbeidswetgeving in 1994 na de komst van de democratie. Dit was bedoeld om arbeiders beter te beschermen. Hierdoor begonnen de boeren te bedenken hoeveel arbeiders ze echt nodig hadden en begonnen de arbeiders te bedenken hoeveel uur ze echt wouden werken. Hierdoor ontstonden er nog meer krottenwijken, omdat de families dus ook niet meer op het land van de boer konden wonen.

“De ongelijkheid is moeilijk niet op te merken als je hier bent. Op elke hoek van de straat staan er mensen te bedelen.” – Ellen Biesheuvel

Ellen Biesheuvel woont al 20 jaar in Zuid-Afrika. Ze is daar ooit voordat ze er kwam wonen op huwelijksreis geweest. “Het is een hele andere beleving van het land,” verteld ze. “Hoe dan ook is het hier prachtig, maar hier wonen is heel anders dan op vakantie komen.” Ze vind dat de manier waarop er over Zuid-Afrika door andere landen wordt gesproken niet overeenkomen met wat er voor het land gedaan wordt. “Ik vind het vervelend dat mensen wel een duidelijk negatieve mening hebben als ze hier niet komen, want als ze hier zijn vinden ze het geweldig.”

“Ik vind dat er betere fact-checks op het nieuws vanuit Zuid-Afrika mogen komen,” meldt mevrouw Biesheuvel, “veel nieuws wat er geschreven wordt is of al te oud of klopt gewoon niet. Op deze manier zou er nooit hulp aangeboden worden, omdat mensen alleen maar de negatieve kanten belicht krijgen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.