Needle Spiking nu ook in Nederland

Needle Spiking nu ook in Nederland

Je hoorde het al een aantal weken in Groot-Brittanië; tussen september en januari kwamen daar 1.382 meldingen binnen van het nieuwe fenomeen. Sinds kort is het ook naar Nederland overgevolgen. Ik heb het over Needle Spiking. Het drogeren van mensen in het uitgaanscircuit niet met een pilletje of poeder in je drankje,maar met behulp van een naald. Er zijn nog veel vraagtekens rondom het verschijnsel. Wat er bijvoorbeeld precies inzit of met welk doeleinde het wordt gedaan is nog onbekend.  

De Utrechtse politie kwam al naar buiten met het bericht “zeer alert te zullen zijn” in verband met de grote populatie uitgaanders. Er kwamen afgelopen weken meldingen door het hele land binnen van de drogerende prik. Universitair docent Peter Burger, die onderzoek doet naar nep nieuws, wil de verhalen rondom Needle spiking zeker niet afdoen. Al bewijst eerder onderzoek volgens hem dat fenomenen als deze wel vaak gepaard gaan met nepverhalen.

Trimbos-onderzoeker Ruben van Beek geeft toe dat de handeling een stuk omslachtiger lijkt. Het injecteren is in plaats van het drogeren met een poedertje of pil in een drankje mogelijk voordeliger, omdat een dader hiermee probeert te voorkomen dat een slachtoffer de drugs proeft in het drankje. ‘Als drogering daardoor niet lukt, kan een dader overstappen op een andere methode’ aldus van Beek.  

Ik sprak met Kara Linde, slachtoffer en Huisarts Thomas Kelling over dit nieuwe gevaar in het uitgaansleven.  

De rechten van het lied behoren tot Spinin copyright free music

Full track: Dubdogz & Clubbers – Bass (Hold On)

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *