Terugblik bezoek VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet aan China

Terugblik bezoek VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet aan China

Tent Oeigoeren in Xinjiang

Michelle Bachelet, de hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, ging afgelopen week op een zesdaagse trip naar China. Deze politieke trip stond in het teken van de mensenrechtenschendingen in Xinjiang. Aan het einde van de reis hield Bachelet een online persconferentie waarin ze China aansprak op het behandelen van de Oeigoeren en de slechte situatie in Xinjiang. Hier heeft Bachelet veel kritiek op gekregen van o.a. mensenrechtenorganisaties en overheden, omdat ze te mild zou zijn geweest in haar uitspraken.

Wie zijn de Oeigoeren?

De Oeigoeren zijn van oorsprong van Turkse afkomst. Ze spreken Turks en waren ooit onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Nu zijn ze een islamitische minderheid in het noordwesten van China. In de provincie Xinjiang worden volgens onder andere Amnesty meer dan één miljoen Oeigoeren en andere islamitische groepen opgesloten in heropvoedingskampen waar ze de Chinese taal en cultuur moeten leren en hun eigen geloof en cultuur wordt onderdrukt. Ze worden gediscrimineerd door de Chinese regering en hebben geen enkele vrijheid. Wat er allemaal in de ‘opvoedingskampen’ gebeurt, weet niemand precies, maar er zijn meerdere geluiden en bewijzen dat de Chinezen de Oeigoeren hardhandig aanpakken en onderdrukken. Zo worden Oeigoerse families gescheiden, sommigen gemarteld, opgehangen aan de handen en vervolgens geslagen met ijzeren stokken, meldt Amnesty. Soms weten familieleden niet van elkaar waar ze zijn en of ze nog leven. Ook de Oeigoeren die in het buitenland wonen worden nauwlettend in de gaten gehouden. Ze worden gestalkt via telefoontjes en dreigberichtjes. Als ze zich op sociale media ook maar een klein beetje negatief uiten over China, wordt er gedreigd met straffen voor achterblijvende familieleden in China.

Het Chinees perspectief

De Chinezen willen niks van de Oeigoeren hebben. Ze vinden de Oeigoeren afvallig, gevaarlijk en onvoorspelbaar. De Oeigoeren zijn verdacht volgens de Chinezen, omdat ze hoofddoeken dragen, de Koran lezen of een baard hebben. Zelfs gezinnen met meer dan drie kinderen wordt als verdacht beschouwd door de Chinezen. De Oeigoeren zouden terroristisch en extremistisch zijn en nauwe banden hebben met terreurorganisaties. Daarom moeten ze heropgevoed worden volgens de Chinese overheid in de zogenoemde heropvoedingskampen zodat de Oeigoerse cultuur wordt uitgeroeid en de Oeigoeren trouw worden aan de overheersende Communistische Partij in China. Volgens de Chinezen valt alles wat ze doen onder het veiligheidsbeleid om het terrorisme te bestrijden.

Tip: In het Historisch Nieuwsblad legt Nederlands militair historicus Christ Klep uit waar de Oeigoeren vandaan komen en hoe ze in China terecht zijn gekomen.

Datalek

Vorige week werden duizenden foto’s en documenten gepubliceerd over de situatie van de Oeigoeren in China. De data is afkomstig van de Chinese politie en is in handen gekomen van een hacker. De informatie en data is vervolgens doorgespeeld naar de China specialist en onderzoeker Adrian Zenz die zich over de data heeft gebogen. De data bestond uit dossiers, documenten, foto’s, spreadsheets, speeches, handleidingen, beleidsinstructies en bestanden van politiecomputers uit Xinjiang. Zenz is in de data gedoken en heeft de informatie uiteindelijk geverifieerd. Hij heeft de data vervolgens gedeeld met journalistieke platformen als de BBC, EL PAÍS en Der Spiegel. Inmiddels heeft Zenz zichzelf als onderzoeker op de kaart gezet met de onthullingen over de situaties in Xinjiang. De data dienen volgens Zenz als bewijs voor de hardhandige onderdrukking van de Oeigoeren en de onmenselijke handelingen die plaatsvinden in de regio Xinjiang. In een artikel op Nu.nl zegt hij dat de westerse landen nu actie moeten ondernemen en het niet meer kunnen maken om weg te kijken.

Amnesty International

Amnesty is een van de mensenrechtenorganisaties die van zich laten horen over de Oeigoeren onderdrukking in China. Ze delen veel informatie en maken duidelijk dat ze vinden dat er actie ondernomen moet worden. Ze benadrukken de noodzaak van de situatie en roepen mensen op om van zich te laten horen door niet te blijven zwijgen. Er moet meer bekendheid, bewustzijn en aandacht komen voor het onderwerp. Amnesty roept mensen op om berichten te delen op sociale media en online over het onderwerp te discussiëren zodat de kwestie meer in de spotlight komt te staan. Daarnaast zijn ze een petitie gestart om de kwestie op de politieke kaart te zetten. Naast Amnesty laten ook nationale overheden van zich horen over eventuele veroordelingen en sancties tegen China.

Hieronder een audio-fragment uit de Crimb8 podcast over misdaad & mysterie waar Marije Vlaskamp vertelt over de ontwikkelingen rondom het bezoek van Michelle Bachelet aan China.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.