School shootings in Amerika

School shootings in Amerika

Op 24 mei schoot Salvador Ramos (18) op de Robb Elementary School, een basisschool in de Amerikaanse staat Texas, negentien kinderen en twee leraren dood. Zeventien anderen raakten gewond. Eerder die dag schoot Ramos zijn grootmoeder in het gezicht waarna zij ernstig verwond raakte. In Amerika horen we dit soort geweldsdelicten vaker voorbijkomen. Mede door de wapenwet die daar van kracht is. 

De Robb basisschool ligt in Uvalde, een hechte gemeenschap die minder dan 16.000 inwoners telt. De plek ligt tussen San Antonio en de grens van Mexico. De dader van deze schietpartij, Salvador Ramos, was nog geen week voor het incident achttien  geworden en dus volgens de recent aangepaste wet in staat om wapens te verkrijgen. Ramos was zwaar bewapend en had een enorme voorraad munitie bij zich. Het afschuwelijke incident, waarbij veel kinderen overleden, eindigde voor hem ook met de dood. Een federale agent schoot Ramos neer in het klaslokaal waarin hij zich met zijn slachtoffers had gebarricadeerd. 

Een mass shooting zoals deze is helaas geen exceptie in Amerika. Dit jaar alleen al hebben er 212 shootings plaatsgevonden. Waarvan 27 gericht waren op scholen. Aan het eind van afgelopen jaar stond de teller op 693 mass shooting  

 

Wie was Ramos? 

 

Tijdens een interview met CNN gaf de moeder van de 18-jarige schutter voor het eerst commentaar. Huilend vanuit haar auto kon ze alleen maar spijt betuigingen naar buiten brengen. Ze bleef herhaaldelijk zeggen: “Forgive me, forgive my son.” … I have no words to say, I don’t know what he was thinking.”  

 

Ramos ging naar de Uvalde High School. Oude schoolvriend Santos Valdez Jr. vertelt in een artikel van de The Washington Post dat Ramos en hij vrienden waren. Tot kort geleden waren ze erg hecht, maar dat veranderde toen Ramos op “ontrustende manieren veranderd gedrag” begon te vertonen. Hij sneed volgens Valdez zijn gezicht open, droeg enkel nog zwarte kleren en begon een jaar geleden uit het niets foto’s van automatische wapens te delen op social media, waarvan hij zei dat hij die graag wilde gaan aanschaffen.  

 

De politie in Texas kwam deze week met de boodschap naar buiten te laat en verkeerd te hebben gereageerd” Dat meldt Steven McCraw, directeur van het departement van openbare veiligheid in Texas. Tijdens een persconferentie brak hij in tranen uit. Hij zei daar ook dat er geen excuses bestaan voor wat er gebeurt is. Tijdens de schietpartij stonden 19 agenten klaar in de gang, maar bleven ze te lang wachten voordat ze het lokaal betraden. Achteraf bleek dat dus een fout besluit. Het duurde al bij al een uur voordat de schutter werd neergehaald, terwijl de ouders buiten de school in spanning moesten afwachten. Ooggetuigen vertelde dat ouders ter vergeefs de school in schreeuwden naar de politie om actie te ondernemen. In filmpjes is te horen hoe één van de vaders breekt en schreeuwt: 

 

Waarom laat je de kinderen sterven? Er wordt daarbinnen geschoten. 

 

Op lokale omroep KENS5 verscheen een hartverscheurend fragment van een jongetje die in het desbetreffende klaslokaal opgesloten zat. Hij vertelde dat toen de schutter binnenkwam, hij zei dat het nu “tijd is om te sterven”. Het klaslokaal wat Ramos barricadeerde was van de fourth grade, waar naast de docent kinderen tussen de 9 en 10 jaar oud aanwezig waren.  

 

Het systeem  

 

De NRA en politieke lobby maakt het onmogelijk om de regelgeving in sommige staten te wijzigen, laat staan het hele Amerikaanse systeem op één lijn te krijgen.  

 

Dat veel jongeren kampen met mentale problemen is niks nieuws. Volgens onderzoek van UNICEF blijkt dat ruim 13% van de jongeren met zware mentale problemen zit. Het feit blijft dat het in sommige staten in Amerika vrij gemakkelijk blijft om een wapen te bemachtigen. De minimumleeftijd om een wapen te mogen kopen en dragen in Texas stond voorheen op 21 jaar. Eind vorig jaar besloot de staat die leeftijd te verlagen naar 18 jaar. De aanslag in Texas afgelopen week is de dodelijkste op een school in de VS sinds 2012. Toen werden er twintig leerlingen en zes medewerkers van de basisschool Sandy Hook in Connecticut doodgeschoten. Alhoewel deze gebeurtenis bij veel mensen nog vers op het netvlies staat gebrand, is in die 10 jaar tijd dus niks gebeurt om een dergelijke ramp te voorkomen.  

 

Politieagent Alex vertelt meer over situatie vanuit zijn perspectief.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *