Kunst is Leuk nodigt Almeerse makers en publiek uit voor lokaal kunst

Kunst is Leuk nodigt Almeerse makers en publiek uit voor lokaal kunst

De graffiti expositie van 2021. Foto van: Facebook, Kunst is Leuk

Kunst ontdekken van Almeerse makers. Dat kan bij presentatie-instelling Kunst is Leuk; een expositie hal waar verschillende soorten kunst te bewonderen zijn midden in het centrum van Almere. Door middel van de verschillende tijdelijke exposities is voornamelijk beeldende kunst te zien. Maar zo is er ook ruimte voor randprogrammering zoals muziek en workshops. Op het moment wordt het gebouw voorbereidt voor een graffiti expositie. “De graffers die hun werk ten toon stellen, komen uit Almere. Kunst is Leuk is er voor Almeerders en door Almeerders”, aldus Anke Portier, initiatiefnemer van Kunst is Leuk en zelf kunstenaar. Publiek kan komen kijken, ook bij het proces, want juist dat is volgens Portier erg interessant. Sowieso kan men van buitenaf al goed meekijken door de grote ramen bij het aanzicht van het gebouw.

Lokale kunst
In het gebouw van Kunst is Leuk is dus voornamelijk werk van Almeerse makers te zien, ook zijn er af en toe ook wel kunsten van makers van buitenaf te zien. Echter ligt de focus op het ten toon stellen van de makers uit Almere. Hier is ook een goede reden voor. “Er zijn gewoon heel weinig presentatie-instellingen voor Almeerse makers waar je snel aan de bak kan. Terwijl we hier de makers en het Almeerse publiek echt bij elkaar kunnen krijgen. Zelfs als het publiek er niet persé op zit te wachten, maar het wel erg interessant zouden kunnen vinden.”. Een win-win situatie. Men kan gratis binnen wandelen en voor de makers is dit ook een steuntje in de rug door de erkenning van hun gemaakte werk. “De makers zitten misschien wel in hun atelier of zolderkamertje. Dit is een mooie tussenstap voor de Almeerder, in plaats van hiervoor naar de randstad te hoeven uitwijken.” Vervolgt Portier.

Cultuurscout
Naast initiatiefnemer te zijn van Kunst is Leuk, is Anke Portier ook Cultuurscout voor het Cultuurfonds Almeret. Voornamelijk voor de kleine makers en kunst organisaties staat zij in die functie in Almere op de voorgrond door een handje te reiken waarbij nodig en netwerkpunt te zijn. “De grotere kunstinstellingen krijgen financiering vanuit de gemeente, terwijl het Cultuurfonds er juist is voor degene die dit niet krijgen.” , zo zegt Portier. Daarnaast blijven haar oren gespitst en ogen geopend voor nieuwe culturele makers, om zo haar netwerk uit te blijven breiden en deze weer kan gebruiken voor nieuwe kansen. Men in de cultuursector van Almere kan altijd aankloppen bij de Cultuurscout als je even geen idee hebt of niet meer weet hoe je verder moet. Het belang van de Cultuurscout is er dus ook om te ontdekken: “Veel culturele makers in Almere zitten verstopt, want door het gebrek aan presentatieplekken worden zij niet zichtbaar gesteld. Wij willen podium bieden voor hen.”, aldus cultuurscout Anke Portier. Daarnaast is het ook een kans voor de stad Almere om lokaal werk te kunnen zien.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.