Jack the Ripper blijft een mysterie

Jack the Ripper blijft een mysterie

Een hand met een groot mes.

Stel je voor: je bent een vrouwelijke prostituee die in Londen leeft in het jaartal 1888. Je moet je lichaam verkopen om met dat beetje geld dat je verdient een plek te kunnen betalen om te overnachten. Het leven is al zwaar en je drinkt je verdriet weg met alcohol. Door het heftige alcoholgebruik is het ook elke nacht de vraag of je überhaupt een slaapplek kan betalen.  

Nadat je je laatste klant hebt gehad, ga je het verdriet wegdrinken in de dichtstbijzijnde bar. Uiteindelijk is het sluitingstijd en de barman gooit je eruit. Je bent opzoek naar een plek om te overnachten. Het is koud en je loopt wankelend door de donkere steegjes van Londen. Geen idee hebbende wat je te wachten staat, blijf je lopen. Voordat je het weet is het moment dat je door dat steegje liep de laatste keer dat je in- en uitademde.  

Dit is een voorbeeld van hoe de laatste avond van vijf prostituees in Londen eruit zouden kunnen hebben gezien.  

1888 zijn er vijf gruwelijke moorden gepleegd door de identiteitloze ‘Jack the Ripper’.  

Deze moorden vonden allemaal plaats in het tweede half jaar van 1888. Ook waren alle vijf moorden prostituees en waren vier van de vijf zo erg toegetakeld dat je ze bijna niet kon herkennen als mens (historianet).  

De namen van deze vrouwen zijn: Mary Ann Nichols (gevonden 31 augustus 1888), Annie Chapman (gevonden 8 september 1888), Elizabeth Stride (gevonden 30 september 1888), Catherine Eddowes (ook gevonden 30 september 1888) en Mary Jane Kelly (gevonden 9 november 1888)(britannica).  

Wat opvallend is aan de moorden is dat bij alle vijf de keel is doorgesneden en er bij vier van de vrouwen ingewanden uit het lichaam zijn gehaald. Ook waren bijna alle lichamen nog warm op het moment dat ze werden ontdekt. Er zat dus niet veel tijd tussen de moord en de ontdekking, maar toch is er nooit een ooggetuigen geweest.  

Waar iedereen het over eens is, is dat deze moorden op een afschuwelijke wijze zijn gedaan. Over wie Jack the Ripper is zijn de meningen wel verdeeld. Dat is namelijk het bijzondere aan dit verhaal. Niemand weet wie deze moordenaar is. Daarnaast is deze man na de vijfde moord spoorloos verdwenen.  

In een brief wat de moordenaar op 27 september 1888 stuurt naar het persbureau Central News Agency staat: ‘Ik haat hoeren en ik zal ze blijven opensnijden totdat u erin slaagt me te pakken te krijgen. […] Spoedig zult u meer horen van mij en van mijn leuke spelletjes. […] Mijn mes is verrukkelijk scherp,’ luidt de onheilspellende brief. Hij sluit de brief af met de naam ‘Jack the Ripper’. Vandaar dat dit mysterie tot de dag van vandaag nog steeds zo genoemd wordt. (historianet). 

Elke man kon wel ‘Jack the Ripper’ zijn en daarom waren er ook veel speculaties. Er gingen zelfs theorieën rond waarbij het Britse koningshuis betrokken zou zijn bij de moorden. Ook dachten mensen dat “Jack the Ripper’ een slager of een chirurg zou zijn, omdat de organen vakkundig uit het lichaam waren verwijderd.  

In 2014 zou eindelijk de identiteit van de beruchte moordenaar ontdekt zijn. 126 jaar na dato. Het gaat om de paranoïde schizofreen Aaron Kosminski uit Polen. In 1888 was hij al verdachte, maar doordat er niet genoeg bewijs was voor zijn betrokkenheid ging hij vrijuit.  

In 2014 zou hij dan toch benoemd zijn als de “Jack the Ripper’ , omdat er na een DNA-onderzoek sporen van hem zijn gevonden op een sjaal. Deze sjaal zou afkomstig zijn geweest van één van de slachtoffers. Hiermee zou het mysterie zijn opgelost, maar dit met 100% zekerheid zeggen kan niet. Daarom zou het mysterie rond ‘Jack the Ripper’ altijd een mysterie blijven (isgeschiedenis).  

Wij spreken met Bart FM Droog over Jack the Ripper. Droog is dichter en onderzoeker naar (on)opgeloste moordzaken. Zelf heeft hij samen met de Britse Jan Bondeson onderzoek gedaan naar de Nederlandse moordenaar Hendrik de Jong. In Engeland werd rond 1893 gedacht dat Hendrik de Jong en Jack the Ripper dezelfde persoon waren. Dit wordt door het onderzoek van Droog ontkracht.  

Ben je benieuwd naar het interview met Bart? Luister naar het interview uit de podcast hier beneden.  

  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.