Een stijgend tekort aan vakmensen in Nederland

Een stijgend tekort aan vakmensen in Nederland

Foto: Carl Heinen

Probeer jij weleens een elektricien of timmerman in te huren voor je klusjes thuis en duurt dat behoorlijk lang voordat je aan de beurt komt? Dat zou weleens kunnen kloppen ja. Er is namelijk een schreeuwend tekort aan technische mensen. Terwijl er juist zo veel techneuten nodig zijn voor alle ambitieuze regeringsplannen, zoals 100.000 nieuwe woningen per jaar en de energietransitie. Vooral in het vmbo blijft het percentage techniekleerlingen achter.

Vooral vacatures op mbo- en hbo-niveau zijn moeilijk in te vullen. Kandidaten missen vaak de juiste kwalificaties. Met kwalificaties bedoelen we opleidingsniveau, opleidingsrichting, werkervaring en vakkennis.

In de afgelopen vier jaar is het aantal mensen met een technisch beroep met 2,8% gestegen. Het totale personeelsbestand steeg met 6,3%. De technologie loopt daardoor achter op de rest van de beroepsbevolking, dat terwijl er al een tekort bestond.

In elektrotechniek en installatie is mbo niveau 3 of 4 de eis. Er zijn zeer weinig technische deelnemers met dit niveau.

Veel jongeren blijven doorstuderen. Ze worden niet aangemoedigd door hun ouders die zelf niet binnen de techniek hebben gestudeerd. Het gevolg is dat er een negatief beeld ontstaat op de techniek. Alsof het laag of minder zou zijn. Technische beroepen worden vaak geassocieerd met fysiek zwaar werk. Voor sommige beroepen geldt dit natuurlijk nog steeds, maar over het algemeen is de technologie veel geavanceerder dan veel mensen denken.

En om heel eerlijk te zijn, de wiskunde inhoud in technische vakken is hoog, zelfs op de ‘laagste’ niveaus. Wiskunde en natuurkunde lopen als een rode draad door bijna alle technische opleidingen. De sticker ‘moeilijk’ wordt er vaak al meteen opgeplakt. Over het algemeen als mensen denken aan wiskunde en natuurkunde denken, denken ze aan formules, Einstein en een schoolbord vol berekeningen.

In dit reportage horen we Carl Heinen, meubelmaker en Wouter de Jong, persvoorlichter van de vakbond voor vakmensen over het tekort.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.