Wachttijden voor sociale huurwoningen rijzen de pan uit

Wachttijden voor sociale huurwoningen rijzen de pan uit

Sociale huurwoningen in Monnickendam.

Lang wachten op een huis: in ruim negentig gemeenten in Nederland moet je minstens zeven jaar ingeschreven staan voor een sociale huurwoning. De wachttijden rijzen de pan uit en het tekort aan sociale huurwoningen is een enorm probleem in het hele land. Mensen maken zich grote zorgen en duizenden van hen demonstreerden afgelopen zondag tijdens het Woonprotest in Amsterdam vanwege de crisis op de woningmarkt.

Tussen de zeven en de veertien jaar wachten op een sociale huurwoning en met een beetje pech zelfs zeventien jaar: in ruim zestig procent van de gemeenten in Nederland moet er steeds langer worden gewacht op een sociale huurwoning. NOS deed afgelopen april onderzoek naar de wachttijden en verzamelden voor 212 gemeenten de inschrijfduur voor een sociale huurwoning. Wat blijkt? Het probleem breidt zich uit: ook buiten de Randstad moeten mensen steeds langer wachten op een sociale huurwoning. Ook in regio’s als Apeldoorn en het Noord-Brabantse Oosterhout wacht je inmiddels zo’n acht jaar en is er veel concurrentie. Toch liggen de tien gemeenten met de langste inschrijfduur – allemaal boven de veertien jaar – in de provincie Noord-Holland. In de vijf gemeenten met de langste wachttijden is het zelfs opgelopen tot zeventien jaar. Opvallend is dat onze hoofdstad niet in de top-10 staat: Amsterdam staat op nummer dertien met een inschrijfduur van dertien jaar en tien maanden.

Langste wachttijden
Op zoek naar een sociale huurwoning in Landsmeer? Dat wordt achteraan aansluiten. De Noord-Hollandse gemeente heeft de langste inschrijfduur van de onderzochte gemeenten: maar liefst tweeëntwintig jaar. “In de gemeente verhuizen de bewoners relatief weinig. Dat is enerzijds een goed teken, want dat betekent dat Landsmeer een populaire gemeente is en het is daarnaast geliefd wonen. Maar aan de andere kant blijft de groei van de huurwoningmarkt achter omdat er niet meer gebouwd kan worden door de omliggende, beschermde natuurgebieden zoals het Twiske. Hoogbouw mag al helemaal niet, daarom ligt de nadruk de komende vier jaar op het behoud van de sociale woningvoorraad in de gemeente”, aldus Pim de Ruiter, woordvoerder van woningcorporatie Rochdale.

Verhuurdersheffing
Een van de andere oorzaken van het tekort is de verhuurdersheffing, een belasting voor woningcorporaties of eigenaren van meer dan vijftig sociale huurwoningen. Deze belasting is in 2012 ingevoerd, en kost de corporaties ongeveer 1,7 miljard per jaar. Hierdoor kan er minder geïnvesteerd worden in nieuwe sociale huurwoningen, daarom zien woningcorporaties de regel het liefst vandaag nog verdwijnen. Companen – een adviesbureau voor de woningmarkt en leefomgeving – heeft in maart vorig jaar in opdracht van Aedes, VNG en de Woonbond onderzoek gedaan naar de verhuurdersheffing. Als er in de periode tussen 2013 tot en met 2023 geen heffing betaald had hoeven worden, dan had dat de sector ruim 16 miljard gescheeld. Van dat geld hadden ongeveer 93.000 extra woningen gebouwd kunnen worden.

Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland
Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland is een afhankelijke stichting, opgericht in 2009 en gevestigd in Utrecht. SVWN zorgt er met een functionerend visitatiestelsel voor dat woningcorporaties hun maatschappelijke prestaties kunnen verbeteren. Zo dragen zij bij aan beter wonen in Nederland. Visitaties geven een beeld van de maatschappelijke prestaties van corporaties en hoe zij deze presentaties kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de communicatie met huurders of het optimaliseren van het interne bestuur. Woningcorporaties moeten zich één keer in de vier jaar laten visiteren. Dit is wettelijk verplicht.

Sinds 15 april 2020 is Claudia Siewers directeur-bestuurder bij SVWN. Claudia Siewers is opgeleid als notaris en overgestapt naar de volkshuisvesting. Ze schoof afgelopen donderdag aan tijdens de eerste nieuwsuitzending van LiveNews4You, om te vertellen over het tekort aan sociale huurwoningen en de lange wachttijden. “Het tekort aan sociale huurwoning speelt al heel lang. Het probleem was er al toen mijn ouders tijdens mijn jeugd gingen verhuizen van Amsterdam naar Utrecht. Ook toen ik zelf ging studeren in Utrecht, inmiddels ook alweer een ruime tijd geleden, was er al een tekort aan sociale huurwoningen en huisvesting voor studenten, hierdoor moest ik noodgedwongen thuis blijven wonen. Een oplossing benoemen voor dit probleem is lastig. Daarnaast denk ik dat we dit probleem over tien of wellicht zelfs twintig jaar nog steeds hebben. Hopelijk wordt de politiek nu écht eens wakker en kan het nieuwe kabinet iets veranderen.”

Bekijk hieronder het fragment terug:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *