Factcheck: Gaat het om een viruslek of een zoönose?

Factcheck: Gaat het om een viruslek of een zoönose?

Het coronavirus heeft de gehele wereld voor twee jaar lang geheel in zijn macht gehad. Als inwoners kregen wij door dit virus regels en beperkingen op ons leven. Verschillende samenzweringen zijn er ontstaan rond het onderwerp van het virus. In het Nederlands nieuws werd het ontstaan van de pandemie toegeschreven aan, en doorgegeven als, een virus dat via een vleermuis zou zijn overgedragen aan de mens. Deze zoönose zou gebeurt zijn op een voedselmarkt in Wuhan. Echter zijn er ook andere ideeën over het ontstaan van het virus. Zo zou er een viruslek kunnen zijn geweest in een lab in Wuhan.

De vastgelegde hypothese dat het virus via een zoönose onder de mensen terecht zou zijn gekomen is volgens Kennis NPO al 2 jaar door verschillende onderzoeken bevestigd. Toch zijn er nog steeds mensen die vinden dat er niet genoeg onderzoek is gedaan naar de herkomst van het virus. Op 10 juni 2021 plaatste Jan Bonte zijn eerste blog over het viruslek in Wuhan. Of in elk geval, argumenten waarom dat waar zou kunnen zijn. In zijn blogs op zijn website schrijft hij vooral over destijdse WHO viroloog Marion Koopmans. Zij zou naar Wuhan geweest zijn om onderzoek te doen naar de herkomst van het virus. In dit onderzoek zou ook het eerder benoemde lab motief meegenomen zijn.

In juli 2021 heeft Marion Koopmans bij NPO radio 1 gesproken over haar onderzoek in Wuhan en hoe achteraf de band tussen de organisaties toch niet was wat het eerst bleek te zijn. De Chinese wetenschappers wilden namelijk niet meer meedoen aan het vervolg onderzoek, nadat het lab-motief toch aan het onderzoek werd toegevoegd. Hierdoor kwam er geen vervolg onderzoek en daar werd flink over gebaald. Hierdoor is er nog niks geconstateerd of het een viruslek kan zijn.

Jan Bonte is een neuroloog en heeft in een interview met Marlies Dekkers van De Nieuwe Wereld gezegd dat je “neurologen niet moet laten vervelen, want dan steken ze hun neus in andermans zaken.” De titel van de video zegt al genoeg; meneer Bonte is van mening dat het virus uit het lab is ontsnapt. “Er is genoeg onderzoek gedaan waar je uit kan halen dat het wel om een viruslek gaat.” In zijn blogs gebruikt hij allerlei documenten, brieven en eerdere onderzoeken om zijn standpunt te onderbouwen. Ondanks dat het allemaal super goed neergezet is, mag je hier nog steeds geen conclusie uittrekken.

Op het moment dat Trump begon over de theorie van het lab in Wuhan begonnen gelijk veel minder mensen erin te geloven. “Het werd gelijk als een complottheorie gezien,” zegt Jan Bonte in het interview met De Nieuwe Wereld. “Hij noemde het de ‘kung flu’ waardoor er gelijk slechte energie vandaan kwam. Het kreeg wel meer aandacht, maar niet die het nodig had om het geloofwaardig te houden.”

Er kan dus niets geconcludeerd worden uit het onderzoek wat er is gedaan. In het Nederlandse nieuws is er eigenlijk aan het begin van de pandemie al gemeld dat het om een zoönose gaat. We hebben nooit, als je er niet mee bezig bent, andere theorieën gehoord. BBC heeft het nog een keer geprobeerd door Trump zijn uitspraken te publiceren met onderzoek, maar daar leek ook niet veel uit te komen. Trump heeft de theorie van een viruslek eigenlijk verprutst. Alle opties voor de herkomst van het virus liggen echter nog op tafel. Op dit moment zijn er Duitse onderzoekers bezig met een nieuw onderzoek of het toch een laboratorium ongeval is geweest. Feit of fabel? We weten het nog niet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *